Comisia Europeană le recomandă statelor membre să înlesnească reluarea traficului cu Marea Britanie, dar situaţia este în continuare dificilă în portul Dover

Realizator: Comisia Europeană le recomandă statelor membre să înlesnească reluarea traficului cu Marea Britanie pentru călătoriile esențiale și pentru evitarea întreruperilor lanțului de aprovizionare. Ţările membre ale Uniunii au introdus în ultimele zile interdicții ale călătoriilor cu avionul sau cu trenul spre și dinspre Regatul Unit în încercarea de a preveni răspândirea noii tulpini de coronavirus care se transmite mult mai ușor. Executivul comunitar afirmă că este important să li se permită cetățenilor să se întoarcă la casele lor, dar precizează, pe de altă parte, că toate călătoriile neesențiale ar trebui descurajate. Recomandările vor fi examinate în această seară de ambasadorii statelor membre ale Uniunii. Până atunci, la prânz, mii de șoferi și pasageri așteptau în portul englez Dover să traverseze Canalul Mânecii spre Franța.
Reporter: Aura Neag – Autoritățile britanice cer tuturor să nu se îndrepte spre portul Dover, din sudul Angliei. Aici sunt blocate în acest moment peste 1.500 de tiruri și alte vehicule, care așteaptă în parcarea în feribotul pentru a traversa Canalul Mânecii spre Franța. Din cauza noii mutații a coronavirusului în Marea Britanie, care este cu 70% mai contagioasă, autoritățile franceze și-au închis toate granițele cu Regatul Unit timp de 48 de ore, pentru a evalua situația. Ministrul britanic de interne, Priti Patel, spune că au loc discuții intense cu autoritățile franceze și o soluție este așteptată astăzi.
Priti Patel: Avem relații bune și un dialog bun cu omologii și colegii noștri francezi. Este în interesul nostru comun să găsim o soluție. Sunt mulţi șoferi de tir din Europa, care sunt blocați în acest moment și care vor să ajungă acasă de Crăciun.
Reporter: Între șoferii de tir și pasagerii blocați în zona portului Dover s-ar afla și cetățeni români. Potrivit Asociației „Voluntari în Europa”, care ajută românii aflați în tranzit, ar fi vorba de câteva sute de persoane. Voluntarii români din Marea Britanie sunt mobilizați pentru a oferi apă și mâncare românilor blocați în zona portului Dover.#HUN//pvelisar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (22 decembrie)