Date din programul de guvernare ce urmează să fie prezentat de premierul desemnat, Florin Cîțu

Anul viitor nu vor fi schimbări de taxe și impozite, dar va crește capacitatea de colectare prin reforma ANAF, potrivit programului de guvernare ce urmează să fie prezentat de premierul desemnat Florin Cîțu în aproximativ două ore, în plenul Parlamentului.

Viitorul executiv și coaliţia de centru-dreapta mai promite să modernizeze și să crească finanțarea pentru sănătate, iar în domeniul justiției să desființeze secția specială. Sunt câteva date din programul de guvernare ce a fost făcut public astăzi. Reporterul Radio România Actualități, Alina Bordeiaşu, l-a citit și are detalii în radiojurnal.

Reporter: Alina Bordeiaşu – Programul de guvernare pe următorii patru ani, propus de PNL, USR PLUS și UDMR, este amplu, structurat pe cele 18 ministere. În domeniul fiscalității, cabinetul Florin Cîțu promite că datoria publică nu va depăși pragul de 60% din produsul intern brut, că va crește colectarea veniturilor din accize, TVA și taxe vamale.

De asemenea, este prevăzută reforma ANAF a sistemului fiscal bugetar, modernizarea infrastructurii și aderarea la zona euro. În privința sănătății, sunt menționate investiții de cel puțin 2,8 miliarde euro din fonduri europene, elaborarea unei noi legi a sănătății prin reorganizarea DSP și descentralizare. În document este inclusă și construcția unor spitale regionale la Iași, Cluj Napoca și Craiova. În educație se promite o finanțare graduală până la 6 procente din produsul intern brut, introducerea bacalaureatului diferențiat, dar și generalizarea programului „Masă caldă la școală” şi „Şcoală după școală”.

În ceea ce privește justiția, cele trei formațiuni vizează modificarea Constituției, în sensul implementării inițiativei „Fără penali în funcții publice” si a referendumului din anul 2019. La capitolul justiție sunt incluse, de asemenea, desființarea secției speciale de investigare a magistraților și înființarea așa- numitul „DNA al pădurilor”.

În document sunt cuprinse și aspectele legate de modernizarea a 70% din drumuri, extindere a rețelelor de apă și canal, dar și modernizarea unităților de învățământ. /geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 23 decembrie