Discuţii tensionate între SUA și China la Anchorage

La sfârşitul săptămânii trecute reprezentanţii de vârf ai diplomaţiilor Statelor Unite şi Chinei s-au întâlnit pentru prima dată după ce Joe Biden a fost ales preşedintele SUA. Evenimentul a avut loc în oraşul Anchorage din Alaska – scrie The New York Times. Nici partea americană şi nici cea chineză nu avea mari aşteptări înaintea discuţiilor, însă rezultatul i-a dezamăgit până şi pe cei mai pesimişti analişti. Cu toate acestea, unii comentatori sunt de părere că tonul dur al convorbirilor era destinat doar marelui public şi în spatele uşilor închise cele două mari puteri economice au putut găsi un consens, mai ales în ceea ce priveşte protecţia mediului înconjurător.

Ministrul de externe american, Antony Blinken a fost însoţit la Anchorage de Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Biden. De partea chineză au fost prezenţi ministrul de externe Wang Yi şi preşedintele comitetului de politică externă al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi.

În ultimii ani, în Statele Unite există un consens între cele două mari partide, în sensul că China reprezintă o ameninţare pentru Washington şi din acest motiv trebuie blocate eforturile de politică externă şi de comerţ exterior ale Beijingului. În campania sa electorală Biden a promis o politică dură faţă de China şi înainte de întâlnirea din Alaska au avut loc summit-uri cu Japonia, India şi Australia, prin care Statele Unite a încercat să creeze un sprijin internaţional mai larg pentru politica sa faţă de China. La fel şi în politica externă a Chinei s-a întărit teza potrivit căreia Occidentul este în declin, însă China creşte, de aceea Beijingul trebuie să joace dur pe scena internaţională pentru a-şi apăra interesele faţă de Statele Unite.

Discuţiile au început în acest spirit. Blinken şi Sullivan au luat prima dată cuvântul şi au semnalat probleme cum sunt lichidarea autonomiei Hong Kong-ului, asuprirea minorităţii uigur din regiunea Xinjiang, ameninţarea Taiwanului, atacurile cibernetice ale Chinei. Pe lângă toate acestea, China a fost acuzată de subminarea ordinii mondiale şi au anunţat că Statele Unite are aliaţi mulţi şi puternici. Oficialii chinezi au replicat că Statele Unite este acea putere care recurge la forţă şi „înlătură regimuri, măcelăreşte oameni în alte ţări”, iar în ceea ce priveşte atacurile cibernetice Washington este primul în lume în acest domeniu. Au adăugat că situaţia drepturilor omului în Statele Unite este alarmantă, rasismul este sistemic, iar societatea are din ce în ce mai puţină încredere în democraţie. Părerea diplomaţilor chinezi a fost că la Washington există tendința să uite că mare parte din această lume nu este de acord cu ei, iar Statele Unite nu au niciun drept să se amestece în treburile interne ale Chinei, ca de exemplu chestiuni legate de Hong Kong, Taiwan sau de regiunea Xinjiang. În aceste probleme Beijingul nu acceptă niciun compromis.

Mai mulţi analişti citaţi de Washington Post au fost de părere că discursurile dure erau destinate presei şi publicului de acasă. Administraţia Biden a vrut să dovedească faptul că democraţii nu sunt slabi în relaţiile externe aşa cum susţin republicanii, iar conducerea chineză a vrut să confirme pentru cei de acasă că sunt reprezentanţii unei puteri mari în lume. În plus, diplomaţia chineză era conştientă că trebuie să-şi arate forţa, pentru că pe Biden nu-l mai pot păcăli aşa de uşor ca pe fostul preşedinte Donald Trump. Asta însă nu înseamnă că după ce presa s-a retras discuţiile nu au avut un ton mai calm. Blinken a declarat după întâlnire că au fost şi subiecte în care cei doi au avut poziţii apropiate, cum este situaţia Iranului, Coreei de Nord, a Afganistanului. În ceea ce priveşte schimbările climatice cele două state sunt gata să coopereze. Potrivit şefului diplomaţiei americane Statele Unite a obţinut ceea ce a dorit la aceaste tratative. De partea cealaltă Wang Yi a declarat presei chineze că discuţiile au fost constructive şi utile, chiar dacă „desigur au mai rămas divergenţe de opinii”. Oficialul chinez a adăugat că a fost un dialog „deschis, profund şi constructiv”, s-a decis crearea unei echipe comune de lucru care se va ocupa de problemele schimbărilor climatice şi au discutat şi despre vaccinurile împotriva Sars-Cov-2, precum şi despre soluţionarea problemei vizelor.

Chiar dacă Statele Unite şi China au interese economice diametral opuse, se pare că escaladarea conflictului nu ar servi interesele niciuneia dintre părţi.

Székely Ervin, RADOR