2021. március 26

A koronavirus brit változata jelenleg domináns Romániában

Az Országos Közegészségügyi Intézet szerint Romániában jelenleg a koronavirus brit változata a domináns. A brit-variánssal fertőzött eseteket 30 megyében mutatták ki, a legtöbbet a 45-55 éves korosztályban. A szakemberek szerint nagyon fontos e fertőzés esetén a hatóságok mielőbbi értesitése az epidemiológiai ankét gyors elvégzése érdekében, mivel e mutáns gyorsabban terjed. Romániában mostanig két esetben mutatták ki a koronavírus dél-afrikai mutánssal történt fertőzést, mig a brazilai variáns egy esetben fertőzött.

RADOR HIRADÓ – 03.26

Románia 50 400 adag koronavirus elleni vakcinát adományoz Moldova Köztársaságnak

Románia, a hét végén 50 400 adag koronavirus elleni vakcinát adományoz Moldova Köztársaságnak, közölte Florin Cîțu miniszterelnök. A román hatóságok február végén a 21 600 adag AstraZeneca oltóanyagot küldtek Kisinyóvnak. Románia összesen 200 ezer virus elleni szert juttat el Moldova Köztársaságba.

RADOR HIRADÓ – 03.26

A tengerparti gyógyfürdők a poszt-COVID-19 szindróma szakmai kezelésére ajánlanak programokat

Egyre több román foglal helyet Techirghiol-on és Mangalián a koronavirus-fertőzés utáni tünetes állapotok kezelésére. Ezek kezelésére a tengerparti szanatóriumok rekuperálási programokat ajánlanak és a nagy tapasztalattal rendelkező orvos-csapat segiti az embereket az izom-, ízületi és légzőszervi megbetegedések kezelésében. A fertőzesen átesettek gyakran krónikus fáradtsággal, ízületi fájdalmakkal, de neurológiai vagy pszichológiai problémákkal is küzdenek. A kezelés széles körű fizioterápiás és kinetoterápiás procedúrákból, aerobikus testmozgásból és pszihológiai tanácsadásból áll. A szanatóriumi beutaláshoz elfogadják a házi orvostól kapott küldő papirt is, ez esetben a költségek felét az Egészségügyi Biztositóház állja, mig a páciens önrésze 45 lejtől 130 lejig terjed.

RADOR HIRADÓ – 03.26

Sztrájk a bukaresti metrónál

Bukarestben pénteken nem indult el a metró, mivel sztrájkoló metrómunkások elfoglalták a síneket az  egyik legfontosabb belvárosi állomáson, a fontos csomópontnak számító Piața Unirii térségében, és megakadályozták a vonatok közlekedését. A szakszervezeti tagok konfliktusba kerültek a hálózatot üzemeltető Metrorex metróvállalat vezetésével, miután az bejelentette, hogy bezárja a szakszervezet által működtetett, földalatti kereskedelmi egységeket, amelyeket tűzveszélyesnek ítélt meg, és mivel a szakszervezet bérleti szerződése már 2018-ban lejárt. A szakszervezeti tagok szerint a tiltakozó akcióval arra akartak garanciát kicsikarni, hogy a metrónál nem lesz létszámleépítés, bércsökkentés és nem törlik el a pótlékokat.Florin Cîțu miniszterelnök illegálisnak nyilvánitotta a metro-alkalmazottak spontán sztrájkját és a szükséges intézkedések meghozását kérte Luian Bode belügyminisztertől.

RADOR HIRADÓ – 03.26

Gănciulescu Rozália