2021. május 7

Az államelnök részt vesz az Európai Unió szociális kérdéseivel foglalkozó csúcstalálkozón

Klaus Iohannis államelnök pénteken és szombaton két csúcstalálkozón vesz részt Porto portugál városban: az egyik ülésen az Európai Unió szociális kérdeskörét vitatják meg, míg a másikon az EU és India kapcsolata kerül terítékre.  A portói szociális csúcstalálkozó fő feladata, hogy meghatározza a szociális jogok európai pillérének unióbeli végrehajtási menetrendjét a következő évtízedre szólóan, hogy válaszolni tudjon a zöld és digitális átmenet kihívásaira.Szombaton, az Európai Tanácsban a tagországok állam- és kormányfői informális ülésszak keretében elemzik az Európai Unió és India közötti kapcsolatokat, valamint a világjárvány kezelését. Ezt követően videókonferencia formában kerül sor az EU-India csúcstalálkozóra, melynek témái között szerepel a pandémia leküzdéséért tett erőfeszítések egybehangolásának konszolidálása és a kereskedelmi kapcsolatok tovább fejlesztése. Ugyanakkor figyelembe veszik az EU-India közös politikai nyílatkozatának jóváhagyását is, amely főként a világjárvány elleni küzdelemre és a társadalmi-gazdasági fellendülésre összpontosít.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Klaus Iohannis államelnök megelégedéssel nyugtázta a koronavírus elleni oltás ütemét

Klaus Iohannis államelnök nagyon elégedett a koronavirus elleni oltás ütemével. Csütörtöki konstancai látogatásán kijelentette, hogy a hétvégétől nem kell felirakozzanak azoknak, akik beakarják oltatni magukat. „A járvány elleni védekezés új szakaszába léptünk, gyakorlatilga lemondtunk mindenfajta bürokrációról és országszerte nyítva vannak az oltási központok, ahova előzetes regisztrálás nélkül jelentkezhetnek az emberek az oltás felvételéért”, fűzte hozzá.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Egyes gyógyszertárak is végezhetnek koronavírus elleni tesztet

Ioana Mihăilă egészségügyi miniszter pénteken, Temesváron közölte, hogy a COVID-19 okozta koronavírus-fertőzések gyors diagnosztizálása érdekében azon gyógyszertárak is végezhetnek teszteket, amelyek ebből a célból biztosítani tudják a megfelelő heyiséget. A teszteket az egészségügyi minisztérium bocsátja rendelkezésre a közegészségügyi igazgatóságok révén, fűzte hozzá a tárcavezető, megjegyezve, hogy a gyógyszertári tesztelésekre vonatkozó rendeletet ezen héten közlik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Románia száz millió eurót kölcsönzött a szeizmikus kockázatok fenyegette térségekben lévő iskolák modernizálására

Alexandru Nazare pénzügyminiszter bejelentette, hogy 100 millió euró értékű finanszírozási megállapodást írt alá iskolai beruházásokra a Világbank Románia és Magyarország országigazgatójával. A kölcsönt teljes egészében a magas szintű szeizmikus kockázatok fenyegette térségekben lévő több 55 iskolai épület konszolidálására és modernizálására fordítják. Ugyanakkor integrált beruházásokat is terveznek az iskolai infrastruktúra terén a digitalizálás és intelligens osztálytermek kialakítása érdekében, írta Alexandru Nazare egyik közösségi portálon, hozzáfűzve, hogy kísérleti tervről van szó, amelyet félévre szólóan ültetik gyakorlatba. A most aláírt kölcsönt Románia tíz évre vette fel és az összeget egyszerre kell törlesztenie, 2031 március elsején. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)

Pénteken megkezdődik a Németvásár-Jászvásár-Nyárádtő útszakasz tervezése

Pénteken megkezdődik Erdélyt Moldvával összekötő Egyesülés-autópálya részét képező Németvásár-Jászvásár-Nyárádtő útszakasz tervezése, ami fontos lépés a moldovai infrastruktúra szempontjábó. Az útszakasz száz kilóméter hosszú, míg az  Egyesülés-autópálya összesen háromszáz kilóméter hosszú. A szállitásügyi minisztérium azt javasolta, hogy a többi autópálya-szakaszok megépítését az Országos Helyreállítási és Rugalmassági Tervből finanszírozzák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 05.07)
Gănciulescu Rozália, RADOR