2023. szeptember 13.

A Tanügyminisztérium jóváhagyta az iskolai ösztöndíjak odaítélésének módját

A Tanügyminisztérium fontos módositásokat hagyott jóvá az iskolai ösztöndíjak odaitélésére vonatkozóan. Ezek értelmében mindegyik osztályból a tanulók 30% -a érdemi ösztöndíjba fog részesülni, de a kedvezményezettek listája úgy bővül, hogy minden olyan diákot belefoglalj, akiknek az általános médiája 9,50-nél nagyobb vagy ezzel egyenlő. Az ötödik osztályban az ösztöndíjakat az első két modulban szerzett jegyek átlaga alapján adják meg, mig a IX-ik osztályos tanulók esetében visszatér a középiskolába érvényes felvételi kritérium. Érdemi ösztöndíjakban részesülnek azok, akik első, második és harmadik dijat nyernek az iskolai olimpia megyei szakaszában. Módosul az egyszülős családok tanulóinak folyósitott szociális ösztöndíjakra vonatkozó kritérium is, azaz már nem veszik figyelembe a családtagonkénti átlagjövedelem szintjét. Az ösztöndíjakat minden hónap 15-én utalják át, az előző hónapra, de a tanév kezdetén november 15-én fizetik ki a szeptemberre és októberre járó összegeket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Az új bértörvény a tanárok teljesítményalapú bérezésének rendszerét is magában foglalja majd

A miniszterelnök ezt a kormánypalotában nyilatkozta, ahol az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében finanszírozott iskolabusz-beszerzési szerződéseket írtak alá. A tanárokra utalva Marcel Ciolacu azt mondta, „nem elég megjelenni az osztályteremben”, teljes odaadásra van szükség, arra, hogy irányt mutassanak a fiataloknak, hogy az iskolából szilárd tudásalapokkal és jól meghatározott értékrenddel távozzanak.Kifejtette, teljesen tisztában van a jelenlegi hazai oktatási rendszer korlátaival, ezért nem is kér „lehetetlen dolgokat” a tanároktól, azt viszont igen, hogy megfelelően végezzék a munkájukat.”Komolyan gondoltam, amikor azt mondtam, hogy az új bértörvény egy olyan rendszert is magában foglal majd, amely konkrétan tükrözi a szakma iránti tiszteletet és a teljesítményt. Azok a tanárok, akik dolgoznak, akik tisztességesen végzik munkájukat, jutalmat érdemelnek és kapnak majd”, hangsúlyozta a miniszterelnök. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

A havi átlagnyugdij 2023 második negyedévében elérte a 2108 lejt

A havi általgnyugdij 0,3% -kal nőtt 2023 második negyedévében az előző időszakhoz képest, ami 2108 lejnek felel meg, közölte az Országos Statisztikai Intézet. A vizsgált időszakban csaknem 5 millió nyugdijas volt, ebből 4,6 állami társadalombiztosítási nyugdíjas. Az átlagnyugdíj 2108 lei volt, 0,3% -kal magasabb 2023 első negyedévéhez képest. Az állami társadalombiztosítási nyugdíjasok és az alkalmazottak közötti átlagos arány szerint 8 nyugdijas jut 10 alkalmazottra. A statisztikák azt is mutatják, hogy 1.147.000 személy részesül garantált minimális társadalmi nyugdíjba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

A Versenytanács ellenőrzéseket végez a bankcsoportoknál és a Hitelhivatalnál

A Versenytanács gyanakvása szerint a bankok nem engedik ügyfeleik számára, hogy az alacsonyabb kamatokért újrafinanszírozzák kölcsöneiket. Az intézmény már több ellenőrzést végzett 12 bankcsoportnál és a Hitelhivatalnál. A Versenytanács szerint a gyanú az ágazat elemzésének eredményeként adódott. Bogdan Chirițoiu tanácselnök a román közszolgálati rádiónak elmondta: „Úgy gondoljuk, hogy ezen mechanizmuson keresztül egyes ügyféleknek  nem adják meg a lehetőséget hitelfelvételre vagy a már meglévő kölcsönök újrafinonszirozására, igy nekük azoknál a bankoknál kell maradniuk, ahol már kölcsönük van, még akkor is, ha az illető bankok hátrányosabb feltételeket biztositanak. Gyanítjuk, hogy ez egy olyan mechanizmus, amely miatt az ügyfél mobilitása alacsony, mig a bankok közötti verseny korlátozott”. A Versenytanács elnöke azt is leszögezte, hogy amennyiben beigazolódik e mechanizmus alkalmazása, a szankciók a forgalom 10% -át is elérhetik, ami több tiz millió eurót jelent. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 09.13)

Rozália Gănciulescu