2022. február 15

Elfogadta a kormány a SIIJ felszámolásáról szóló tervezetet

Elfogadta a kormány hétfőn az igazságszolgáltatás szereplői által elkövetett bűncselekményeket kivizsgáló különleges ügyészi részleg (SIIJ) felszámolásáról szóló törvénytervezetet. A tervezet szerint a SIIJ által vizsgált ügyeket nem a korrupcióellenes ügyészség (DNA), hanem a legfőbb ügyészség, illetve a megyei táblabíróságok mellett működő ügyészségek veszik át, a SIIJ hatáskörébe tartozó ügyek kivizsgálása pedig ezen vádhatóságok 42 kijelölt ügyészére fog hárulni. A legfőbb ügyészségről kinevezett 12 ügyész hatáskörébe tartozik majd a legfelsőbb bíróság, a legfőbb ügyészség, a táblabíróságok, a katonai ítélőtábla bírái és ügyészei által elkövetett esetleges törvénytelenségek kivizsgálása. A megyei táblabíróságokról két-két kiválasztott ügyész a bíróságok, törvényszékek és katonai bíróságok bíráit és ügyészeit érintő ügyekben vizsgálódhat. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Románia menekültáradatra készül

Románia felkészült arra, hogy fegyveres konfliktus esetén Ukrajna felől ellenőrizetlen menekültáradat érkezhet az országba – írta kedden az Adevarul című román lap, Lucian Bode belügyminiszter televíziós nyilatkozatára hivatkozva. A tárcavezető az Antena 3 hírtelevízióban beszélt az előkészületekről. A kedden véglegesítendő cselekvési terv a menekültek lehetséges érkezési útvonalainak feltérképezésére, ideiglenes befogadótáborok kialakítására és elektromos energiával történő ellátásukra, valamint a menekültek egészségügyi gondozásának biztosítására is kiterjed. Az ukrán határ menti romániai megyékben leltárba vették a célnak megfelelő épületeket – sportcsarnokokat, kollégiumokat, panziókat és szállodákat -, valamint azokat a helyszíneket, ahol ideiglenes táborokat alakíthatnak ki. A menekültek jogállását tanúsító iratokat a belügyi alkalmazottak, elsősorban a bevándorlási hivatal (IGI) dolgozói fogják kiállítani – magyarázta a miniszter. Bode nem adott pontos választ arra a kérdésre, hogy Románia hány menekültet tudna befogadni, csak annyit mondott: felmérték, jelenleg hány szálláshelyet tudnak biztosítani épületekben és ideiglenes táborokban, ugyanakkor, mint mondta, Románia felkészült arra, hogy megfelelő választ adjon bármilyen válságra. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Jelentős mértékben elmaradt a várakozásoktól a tavalyi román gazdasági növekedés

Jelentős mértékben elmaradt a várakozásoktól a tavalyi román gazdasági növekedés, amely 5,6 százalék volt a korábban remélt 7 százalékhoz képest – közölte kedden a román országos statisztikai intézet.(INS) A statisztikai intézet tavalyi negyedik negyedévre és egész évre vonatkozó gyorsjelentése szerint a tavalyi utolsó negyedévben a román bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal csökkent a harmadik negyedévhez mérten. A kormány az első féléves adatok után 7 százalékos gazdasági növekedésre számított, de az év második felében a növekedést lassította a koronavírus-járvány ötödik hulláma, amely Romániában már szeptembertől szükségessé tette a korlátozó intézkedések visszavezetését. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Koronavírus Romániában: Megháromszorozódott az egy nap alatt elhunytak száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) keddi közlése szerint az utóbbi 24 órában 21 885 személyt diagnosztizáltak koronavírus-fertőzéssel, és 204 koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetet regisztráltak. Két haláleset korábban következett be. Tegnapi 75 olyan halálesetet jegyeztek, amely a fertőzéssel hozható összefüggésbe. Eddig a február elsején regisztrált esetszám volt a legmagasabb a járvány kezdetétől, akkor 40 018 új megbetegedést jegyeztek. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 02.15)

Andrei Demény