2022.május 3.

1,9 millió eurós állami támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság a Tarom légitársaságnak

Az intézkedéssel azokat a jövedelemkieséseket pótolják, amelyeket a Tarom tizennégy járatának felfüggesztése miatt szenvedett el 2020. július 1-je és december 31-ike között, amikor a világjárvány terjedésének megfékezése okán Romániában és más országokban is korlátozó intézkedéseket vezettek be a légi-közlekedésben is. A Tarom ugyanezen ok miatt már korábban is részesült állami támogatásban. Akkor a 2020. március 16-ika és június 30-ika közötti jövedelemkiesést pótolták ily módon, amelyet szintén jóváhagyott az Európai Bizottság. (Radio România Actualităţi)

Azonosítottak egy Nagy Britanniában élő román állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a román kormányzati és hatósági internetes oldalak elleni hekkertámadásokhoz

Az egyesült királyságbeli és a romániai rendőrség együttműködése révén jutottak a férfi nyomára, akinél hétfőn házkutatást tartottak. A román állampolgárságú illetőt azzal gyanúsítják, hogy orosz nyelvről románra fordította a hekkerek üzeneteit és megjelölte azokat a honlapokat, amelyeket később megtámadtak. Mint ismeretes április 29-vel kezdődően több romániai kormányzati oldalt ért terheléses hekkertámadás. Ezeknek az elkövetését a magukat „KillNet” csoportnak nevező orosz hekkerek vállalták magukra. (RADOR Hírügynökség)

Jövő szerdától már nem lesznek érvényesek a City Insurance céggel megkötött biztosítási szerződések

Közel 500.000 biztosítottnak kell új szerződést kötnie, akkor is, ha a jelenlegiek még nem járnak le május 11-ike után sem. Ezt ma közölte a Pénzügy-felügyeleti Hatóság (ASF). A döntést az váltotta ki, hogy a Bukaresti Törvényszék helyt adott annak a keresetnek, amelyben bírósági felszámolást kértek a szóban forgó cég ellen.

Amint arról Iulian Olescu, a közszolgálati rádió riportere beszámolt, azoknak akik a kötelező gépjármű-biztosítási szerződéseiket a City Insurance céggel kötötték meg, május 11-ig új szerződést kell kötniük egy másik biztosítóval. Aki ezt nem teszi meg, azt 1000 és 2000 lej közötti büntetéssel sújthatják, mi több, a közúti rendőrség bevonhatja a forgalmi engedélyeiket vagy a rendszámtáblájukat. Másfelől azok, akiknek a City Insurance-al megkötött szerződése nem jár le május 11-ig, visszakérhetik a szerződés alapján kifizetett biztosítási díjaiknak azon részét, amelyre a szolgáltató már nem fizethet biztosítást. Az érdekeltek további részleteket tudhatnak meg a Biztosítottak Garanciaalapjának honlapjáról: fgaromania.ro. (Radio România Actualităţi)

A Román Rádió Gyermekkórusának hangversenye

Május 7-én, szombaton, 19.00 órai kezdettel mutatják be a Román Rádió hangversenytermében a Prayer (Imádság) című koncertet, amelyet a világ minden táján született keresztény egyházi kórusművekből állítottak össze. A koncert kezdeményezője és karmestere Răzvan Rădos, aki a RADOR Hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy a keresztény világ különböző központjainak zenéjéből készült válogatás erőteljes kifejezése a szentségnek. Az élményt mozgáselemekkel és multimédia hatásokkal is fokozzák. A karmester hozzátette, hogy a világjárvány terjedését megakadályozni hivatott korlátozó intézkedések megszűnése után ez az első nyilvános koncertje a gyermekkórusnak, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak. (RADOR Hírügynökség)

A GDP közel három százalékos növekedésére számít idén a kormány

A kormány gazdasági előrejelzési bizottsága jelentősen csökkentette az idei évre vonatkozó prognózisát, így a bruttó hazai termék (GDP) 2,9 százalékos bővülésére számít a korábban remélt 4,3 százalék helyett.

A kabinet alá tartozó szakmai testület már február közepén is csökkentette az előrejelzését 4,6 százalékról 4,3 százalékra. A mostani előrejelzés figyelembe vette az orosz-ukrán háború következményeit, és összhangban van a nemzetközi pénzintézetek által előrevetített lassulással, viszont az eddig megszületett legfrissebb prognózisok közül még mindig a kormányé a legderűlátóbb.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) április közepén jelentősen, 4,8 százalékról 2,2 százalékra csökkentette az idei román gazdasági növekedési várakozását. A Világbank április elején 1,9 százalékos GDP-bővülésre számított.

A gazdasági előrejelzési bizottság most közzétett tavaszi prognózisa szerint a román folyó fizetési mérleg hiánya ebben az évben eléri a GDP 6,9 százalékát, az év végén az infláció várhatóan eléri a 9,7 százalékot éves átlagban pedig 10,1 százalékos lesz.

Az idei költségvetést 4,6 százalékos gazdasági növekedésre alapozták. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR