2022. április 27

Az előző évekhez képest jelentősen csökkent a súlyos bűncselekmények és a közúti balesetek száma a Húsvéti Ünnepek idején

Georgian Drăgan rendőrségi szóvivő szerint ez annak az eredménye, hogy a Belügyminisztérium nagy erőkkel volt jelen és számos akciót folytatott az ünnepek idején.

Georgian Drăgan: „A nyomozás eredményeként 614 személyt értek tetten, akiket bűncselekmények elkövetésével gyanúsítanak. A rend és biztonság érzetének fenntartása érdekében a rendőrök több mint 26.000 büntetést osztottak ki különböző kihágásokért. Ezek összértéke körülbelül tíz millió lej. A rendőri eljárások során különböző javakat is lefoglaltak, mintegy 600 ezer lej értékben. A közutakon naponta 1600 rendőr teljesített szolgálatot és 370 radar működött. A terepmunka nyomán bevontak 2.550 gépjárművezetői jogosítványt és több mint 650 forgalmi engedélyt.”

A rendőrök azonban az elkövetkező napokban sem fognak lazítani, tekintettel arra, hogy következik a Május 1-jei hosszú hétvége. (Radio România Actualităţi)

A hazai szarvasmarha- sertés- és baromfitenyésztők 91 millió eurós állami támogatását hagyta jóvá az Európai Unió

Az intézkedés azért lett elkerülhetetlen, hogy elhárítsák a gazdák fizetésképtelenségének veszélyét és pótolják a koronavírus-járvány elterjedésének megakadályozása érdekében foganatosított korlátozó intézkedések miatti jövedelemkiesést. Az állami támogatás mértéke nem haladhatja meg a vállalkozásonkénti 290.000 lejt. A gazdák az igényléseket 20 napon belül nyújthatják be, a kifizetések végső határideje pedig június 30-ika. (RADOR Hírügynökség)

Repülőgépeket vetnek be a szárazság ellen egyes moldvai megyékben

Az akcióra kísérleti jelleggel kerül sor, a hatóságok tesztelni kívánják egy új eljárás hatékonyságát. A kísérlet lényege, hogy a repülőgépek különböző vegyszereket (ezüst-jodidot, kalcium- és nátrium-kloridot) permeteznek szét, ami 10-15 százalékkal megnöveli a csapadék kialakulásának esélyét.

A projekt keretében egyelőre hat moldvai megyében próbálják ki az eljárást, majd májustól Havasalföldön és a Bărăgani-ban is bevetik az esőhozó repülőket. A Moldvai Jégeső Elleni Katonai Egység parancsnoka, Daniel Florea a közszolgálati rádió Iaşi-i regionális csatornájának nyilatkozva elmondta, hogy ez a harmadik alkalom, amikor repülőgépek révén próbálnak esőfelhőket kialakítani. A parancsnok hozzátette, hogy az általa vezetett egység 16 ponton állított fel jégeső elleni ágyúkat, ugyanakkor hozzátette, hogy ezek hatékonysága közel sem száz százalékos. (Radio România Actualităţi)

Kolozsvári üzletemberek szerint Romániába jöhetnek az Ukrajnát elhagyó külföldi vállalkozások

Ugyanakkor hazánk vonzó lehet az Oroszországból a szankciók miatt kivonuló cégek számára is. Egyebek mellett ezt állapították meg a nemzetközi tanácsadó cégek képviselői, akik a közszolgálati rádiónak nyilatkoztak. Románia mellett szól az, hogy képzett munkaerővel rendelkezik, jó egyetemei vannak, hozzáférése van az élvonalbeli technológiákhoz és számottevő a belső piaca. Hátránya az országnak ugyanakkor a Lengyelországhoz, Szlovákiához és Magyarországhoz képest elmaradott infrastruktúrája. Ezért a multinacionális cégek azt ajánlják a kormánynak, hogy az európai alapokból modernizálja a vasúti közlekedését és építsen autópályákat. Egy további javaslatuk az, hogy a hatóságok szakemberei készítsenek stratégiát azért, hogy ide csábítsák az Oroszországból kivonuló cégeket. Máris vannak olyan vállalkozások, amelyek tárgyalásokat kezdtek annak érdekében, hogy Kolozsvárra helyezzék át oroszországi leányvállalataikat. Ezek elsősorban az autóipar számára gyártott fémalkatrészek készítésével, építőanyagok, illetve élelmiszer-ipari cikkek gyártásával foglalkoznak. Egyes IT-cégek is szívesen jönnének a kincses városba. (Radio România Actualităţi)

Újraindul a műtrágyagyártás az Azomureşben

Május elején újraindul a műtrágya és ipari nyersanyagok termelése az Azomureş vegyipari kombinátban. A vállalt bejelentette, hogy amíg nem kapnak megerősítést a kormánytól a támogatást illetően, addig nem dolgoznak teljes kapacitáson. A földgázellátásban fennálló problémák miatt emelkedik majd a műtrágya ára – olvasható a kombinát közleményében.

Az Azomureş 2021. december 17-én döntött a műtrágyagyártás ideiglenes szüneteltetéséről a földgázpiac ingadozásai miatt.

Normál üzemi körülmények között a vegyipari kombinát éves termelése 1,6 millió tonna műtrágya, amelynek 75 százalékát a romániai mezőgazdasági termesztők használják fel.

Ugyanakkor ipari nyersanyagot (karbamidot és melamint) is szállít az ország több gyára számára. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin, RADOR