2020. december 7

 A Szociáldemokrata Párt úgy véli, hogy megnyerte a parlamenti választásokat

A Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy véli, hogy megnyerte a vasárnapi parlamenti választásokat és az első politikai alakulat lesz, amely kormányfőt jelöl. Ugyanakkor a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Szabadság, Egység és Szolidaritás Párt (PLUS) pártszövetség vezetői már kifejezésre jutatták készségüket a kormánykoalició megalakitásáért a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) és az RMDSZ-el együtt. Sorin Grindeanu, a PSD alenöke szerint a vasárnapi választásokon a szavazók megbűntették a liberális kormányt, mig Klaus Iohannis elnökenek tiszteletben kell tartania az alkotmányt, a románok szavazatát és el kell fogadnia a PSD miniszterelnöki javaslatát. Dacian Cioloş, az USR PLUS társelnöke szerint fontos egy megbizható jelölt támogatása a miniszterelnöki tisztségre, egy olyan személyre van szükség, aki képes egybefogni a jobboldali reformista erőket. Dan Barna, az USR elnöke is úgy véli, hogy megalkotható az elfogadható többség a PNL-vel és az RMDSZ-el. A liberálisok készek együtt kormányozni az USR PLUS pártszövetséggel és az RMDSZ-el, de akár a Népi Mozgalom Párttal is, amennyiben sikerül megöriznie helyét a Parlamentben. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Klaus Iohannis szerint a jobbközép pártok kormánykoalíciója körvonalazódik

A romániai választók több mint fele a jobbközép pártokra voksolt, a Szociáldemokrata Párt (PSD) pedig jelentősen meggyengült, így egy jobbközép kormánykoalíció megalakulása körvonalazódik, nyilatkozta hétfő este Klaus Iohannis államfő a vasárnapi parlamenti választások eredményeire utalva. Az államelnök kifejtette: az ideiglenes részeredmények szerint a 2016-os parlamenti választások óta kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) 20-ról 25 százalékra, az időközben a liberális PLUS-szal összeolvadt Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) pedig 8-ról 15 százalékra növelte támogatottságát, miközben a PSD „drámaian” meggyengült, 45-ről 29 százalékra esett vissza. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

A parlamenti választásokat monitorizáló EBESZ-küldetés konklúziói

A romániai parlamenti választásokat monitorizáló Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) küldetése arra a következtetésre jutott, hogy a koronavirus-helyzet és egyes törvénymódositások, amelyet a parlament társadalmi konzultáció nélkül, gyors ütemben fogadott el, bizonytalan helyzetet teremtett a választók sorában. A választási kampány és a szavazás általában jó körülmények között zajlott le, de több esetben a sajtó nem tett különbséget a hirek és egyes politikusok önreklámozása között, hangsúlyozta Marianne Mikko, a megfigyelési küldetés vezetője, aki azt ajánlotta Romániának, hogy fogadjon el egy egységesitett választási törvényt a választási folyamat javitása érdekében. „A parlament nemrég több jogszabályt fogadott el felgyorsitott eljárással, társadalmi konzultáció nélkül. Az elnök több izben kifejezte politikai opcióját, ami egyre inkább elhomályositotta a választási kampány és hivatalos előjogai közötti különbséget, ami a nemzetközi szabványok, illete az állam és a politikai pártok közötti elkülönités megörzéséért valamennyi EBESZ-tagország által tett vállalás megszegését jelenti”, fűzte hozzá Marianne Mikko.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Klaus Iohannis: A parlamenti választásokra jellemző abszentizmus a románok politikai osztállyal szembeni elégedetlenségét tükrözi

Klasu Iohannis államfő egyetértett azzal, hogy a vasárnapi parlamenti választásokra jellemző abszentizmus a románok elégedetlenségét tükrözi az egész politikai osztállyal szemben, idesorolva az államfőt is. Iohannis szerint a parlamenti választásokon egyik párt sem győzött konkrétan, ha az ideiglenes eredményeket vesszük figyelembe, melyek szerint a jobbközép pártok elegséges szavazot gyűjtöttek össze arra, hogy többséget és koaliciós kormányt alkossank. Az államfő egyben közölte, hogy néhány napon belül tárgyalásokba kezd a pártokkal az új kormány megalakitása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Ludovic Orban román miniszterelnök bejelentette lemondását

Bejelentette lemondását hétfőn Ludovic Orban román miniszterelnök, miután az általa vezetett jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elvesztette a választásokat az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Ellenzékben marad a Szövetség a Románok Egységéért

Ellenzékben marad Szövetség a Románok Egységéért (AUR) és nem vesz részt semmilyen kormánykoalicióban, közölte George Simion, a szövetség elnöke. „Az első, második és harmadik helyezést megszerzett pártok hivatalos opcióira várunk. Az AUR nem adja senkinek szavazóinak voksát, nem lépünk koalicióra, sem a jobboldallal, sem a baloldallal”, fűzte hozzá George Simion. A vasárnapi parlamenti választások eredményei szerint az AUR a szavazatok tobb mint 8%-át szerezte meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.07)

Rozália Gănciulescu