Exercţiu NATO de amploare, la Baza Aeriană Boboc

15.000 de militari din 17 țări se pregătesc la noi în țară timp de o lună, în cadrul celui mai mare exercițiul NATO de la începutul pandemiei și până în prezent. Aceștia se vor antrena în aer, pe apă, dar și pe uscat. Valentin Stan se află la Baza Aeriană de la Boboc din Buzău și ni se alătură cu detalii.
Reporter: Bine v-am găsit! Chiar în aceste momente vedem în imagini militarii – sunt aproximativ 200 de militari care se paraşutează; sunt militari americani, români, germani, dar și olandezi. Sunt pe cer aeronave de transport Hercules și Spartan. Este prima etapă a acestui exercițiu. Pe parcursul zilei, în total, 1.000 de militari se vor parașuta. Se simulează o misiune de ajungere într-o zonă inamică, pe un teren inamic.
Este cel mai mare exercițiu NATO de la începutul pandemiei. Aproximativ 15.000 de militari se vor antrena pe tot teritoriul țării. Sunt zeci de exerciții pregătite de aliații NATO. Se sare în momentul de față de la aproximativ 3.000 de metri. Este un exercițiu extrem de important pentru militari, primul astfel de exercițiu pe cale aeriană. Totodată, aliații NATO au venit în România și cu foarte multe aeronave de atac, de transport – am văzut inclusiv elicopterele militarilor americani. Vor continua aceste exerciții până la finalul lunii. Sunt pregătite tot felul de antrenamente tocmai pentru că, am văzut, în ultima perioadă situația din Ucraina a devenit destul de tensionată. Este un răspuns NATO pentru exercițiile făcute de Rusia atât în Peninsula Crimeea, cât și de-a lungul graniței cu Ucraina./cvanatoru/atataru

DIGI 24 TV – 10 mai