EURACTIV: Un fost premier român primește un post la banca centrală

Viorica Dăncilă, fostă europarlamentară și fostă șefă a partidului socialist PSD, a fost angajată de banca centrală a României (BNR) pe post de consultantă pentru energie verde, decizie care a provocat indignare, întrucât Dăncilă a fost caracterizată drept o marionetă în mâinile fostului lider PSD Liviu Dragnea, înainte ca el să fie condamnat la închisoare pentru corupție.

Totuși, Dăncilă s-a opus dorințelor șefului de partid Liviu Dragnea, care susținea un alt candidat, și l-a sprijinit pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat în calitate de guvernator al băncii.

Adrian Vasilescu, consilier pentru strategie al lui Isărescu, a declarat că banca centrală are nevoie de oameni care știu cum merg lucrurile în UE și care pot deschide uși la Parlamentul European (PE).

Banca centrală îl va angaja și pe Ioan Mircea Pașcu, un fost vicepreședinte al PE și fost ministru în guvernele PSD.

Dăncilă va lucra la departamentul energiei verzi, unul dintre cele cinci înființate de BNR pentru a pregăti adoptarea monedei euro. În calitate de premier, Dăncilă a fost și copreședintă, împreună cu Isărescu, a unui comitet guvernamental pentru adoptarea monedei euro, însă nu s-a înregistrat nici un progres real. În prezent România nu mai satisface criteriile pentru aderarea la zona euro, iar în trecut e eșuat în a-și atinge termenele-limită pe care tot ea și le stabilise.

Articol de Bogdan Neagu (EURACTIV.ro)

Former Romanian prime minister gets central bank post

Traducere: Andrei Suba

EURACTIV (Belgia) – 19 mai