2021. június 10

Románia zöld besorolású ország lett
A koronavírus-fertőzöttségi arány fokozatosan csökken és ez indokolja az ország zöld besorolását.A fertőzési ráta 0,16 ezrelék, a legmagasabb értéket Prahova megyében (0,27), Fehér megyében (0,26) és Bukarestben (0,17) mérték. A tegnap a kornavirus-fertőzést 140 személynél mutatták ki, mig az utóbbi 24 órában 28 ezer koronavirus-tesztet végeztek. Hatósági közlés szerint koronavírus-fertőzésben 228 ember hunyt el, közülük 214-en az előző hónapokban veszítették életüket. A korházakban 1.436 koronavirusos beteget ápolnak és ezek közül 272-őt az intenzív osztályon kezelnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)
A kormány újabb 30 nappal meghosszabította a veszélyhelyzetet
Június 12-től újabb 30 nappal hosszabította meg a kormány a veszélyhelyzetet, közölte Raed Arafat államtitkár. Ugyannakkor a beltéri magánrendezvényeken (lakodalom, keresztelő) maximum 200 személy vehet részt, amennyiben felvették az oltást vagy negativ teszttel rendelkeznek, illetve már átestek a betegségen. Raed Arafat egyben kihangsúlyozta: A veszélyhelyzeti intézkedések érvényesek a labdarúgó Európa-bajnokságot vendégül látó stadionokban is. A Romániában megrendezésre kerülő nyolcaddöntős mérkőzésén a Nemzeti Aréna befogadóképességének 50%-át foglalhatják el a nézők.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)
A nemzetgazdasági nettó beruházások 9,9%-al növekedtek az első negyedévben
A nemzetgazdasági nettó beruházások összértéke 20 milliárd lej volt az első negyedévben, ami 9,9%-os növekedést jelentett az elmúlt év ugyanezen időszakához képest, közölte az Országos Statisztikai Hivatal. A beruházások 35%-át az építkezésben, 25%-át az iparban, 24%-át a szolgáltatásokban és kereskedelemben és 3,5%-át a mezőgazdaságban valósították meg. A statisztikai hivatal adatai szerint az az idei első negyedévben 14.302 lakást adtak át, ami időarányosan 671-el jelent kevesebbet.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)
A szociáldemokraták az alkotmánybíróságra viszik a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak halmozását tíltó törvénytervezetet
A szociáldemokraták bejelentették, hogy megtámadják az alkotmánybíróságon a közalkalmazotti bérek és nyugdíjak halmozását tíltó törvénytervezetet. Sorin Grindeanu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) alelnöke szerint a jogszabály egyes előirásai megszegik az alaptörvényt. „Az elmúlt hetekben láthattuk, hogy mennyire foglalkoztatták a kormányt, a kormánykoalíciót a nyugdíjak, nem tudták eldönteni: emeljék vagy befagyasztják a nyugdíjkorhatárt. Tudjuk mindannyian, hogy e törvénytervezetben alkotmányossági hibák vannak, míg mi egy pillanatig sem tétovázunk és megtámadjuk az alkotmánybiróságon”, hangsúlyozta Sorin Grindeanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)
Mintegy 62 ezer adag Johnson&Johnson-vakcina érkezik a bukaresti Cantacuzino Intézethez
A 62 ezer adag vakcinát a brassói, kolozsvári, konstancai, jászvásári és temesvári regionális központoknak osztják szét. A Johnson&Johnson gyógyszergyártó vállalattól Románia mostanig  több minti 500 ezer adag vakcinát kapott, amelyből mintegy 175 ezret használt el a lakosság immunizálására. Romániában Pfizer, AstraZeneca és Moderna vakcinákat is használnak a koronavirus elleni oltásra; a beoltottak száma csaknem 4,5 millió.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.10)
Gănciulescu Rozália, RADOR