Sărbătoarea Tuberozelor, la Hoghilag

Floarea care poartă numele tuberoză, din localitatea Hoghilag, judeţul Sibiu, este prima din România care candidează pentru a obţine certificarea la nivel european. Documentele pentru recunoaşterea şi protejarea la nivelul continentului sunt prezentate astăzi oficial şi predate unui reprezentant al Ministerului Agriculturii. Evenimentul are loc în cadrul Sărbătorii Tuberozelor, care are loc astăzi şi mâine la Hoghilag.
Reporter: Carmen Vulcan – Tradiția cultivarii tuberozelor la Hoghilag, o comună situată între Mediaș și Sighișoara, datează se pare de peste 100 de ani şi a fost începută de localnicii sași – explică primarul Nicolae Lazăr.
Nicolae Lazăr: Povestea tuberozelor este foarte veche. Se pare că datează din perioada Imperiului Austro-Ungar. Sașii au adus tuberozele la Hoghilag, le-au cultivat în mare secret, apoi, după Revoluție, au dat românilor bulbii și românii au știut să ducă mai departe această îndeletnicire.
Reporter: Elena Todea este unul dintre cei aproape 40 de grădinari din Hoghilag care cultivă tuberoze, și o face de 35 de ani.
Elena Todea: Este extraordinară! Deci când ai trecut pe lângă ea scoate un parfum fantastic, și mai ales seara. Ea înflorește la 3-4 ani o dată!
Reporter: Până acum doar două flori au obținut certificarea de indicație geografică protejată din partea Comisiei Europene: trandafirul de Szoregy, din Ungaria, și azaleea de Gent, din Belgia.
Cei care doresc să descopere această înmiresmată floare pot veni astăzi și mâine la Sărbătoarea Tuberozelor, de la Hoghilag. Vizitatorii vor avea parte de tururi ghidate prin grădinile localnicilor pline cu tuberoze, de serate muzicale, concerte, lansări de carte și târg de produse și bunătăți locale./cvanatoru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 7 august