2021. november 17

A PSD Marcel Ciolacut javasolja a miniszterelnöki tisztségre

Marcel Ciolacu pártelnököt javasolja miniszterelnök-jelöltnek a Szociáldemokrata Párt (PSD) – döntötte el a PSD országos politikai tanácsa szerdán. A PSD országos politikai tanácsa szerdai ülésén hozzájárulását adta ahhoz, hogy a koalíciós pártok felváltsa irányítsák a kormányt, ugyanakkor egyöntetű döntés született arról is, hogy Marcel Ciolacu lesz a kormányfőjelöltjük – nyilatkozta a testület ülése után a párt első alelnöke, Sorin Grindeanu. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

A PNL még nem döntött a miniszterelnök-jelöltjéről

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött a miniszterelnök-jelöltjéről, csupán arról határozott, hogy a rotációs kormányban elsőként kapják meg ezt a tisztséget – hangsúlyozta szintén szerdán Florin Cîţu, a jelenlegi ügyvivő kormányfő. A PNL elnökét arról kérdezték a sajtótájékoztatóján, hogy igény tart-e a miniszterelnöki tisztségre, tekintettel a liberálisok országos tanácsának arra a korábbi határozatára, miszerint a párt vezetője automatikusan kormányfőjelölt is. Cîţu elmondta, a PNL végrehajtó bizottságának kedd esti ülésén a Kolozs megyei szervezet elnöke, Emil Boc javasolta a határozat módosítását azzal a szándékkal, hogy a pártelnöktől eltérő politikust is javasolhassanak kormányfőnek. Hozzátette, nem értette, hogy mi volt ezzel a célja Emil Bocnak, mert az ülésen csak arról született döntés, hogy elsőként a liberálisok jelöltje legyen a rotációs kormány miniszterelnöke, személyi kérdések nem szerepeltek napirenden. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Koronavírus Romániában: Valamivel több mint 3500 új fertőzést diagnosztizáltak, elhunyt 299 beteg

Az elmúlt 24 órában 3535 új koronavírus-fertőzést diagnosztizáltak Romániában – közölte szerda délelőtt a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elmúlt napban mindössze 48 439 tesztet végeztek el, ennek mintegy kétharmada gyorsteszt volt.  Az új esetekkel 1 752 103-ra nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma. Közülük 9869-en újrafertőződtek, nekik az első megfertőződéstől számított 180. nap után lett ismét pozitív a tesztjük. Ugyanakkor 1 606 820 személyt gyógyultnak nyilvánítottak. Az új igazolt esetek mellett 757 fertőzött személynek ismét pozitív lett a koronavírustesztje. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Csúszópénz elfogadása közben érték tetten a korrupcióellenes ügyészség alkalmazottját

Vesztegetés elfogadásának gyanújával őrizetbe vette kedden a korrupcióellenes ügyészség (DNA) az intézményben szakértőként alkalmazott Nicolae Răzvan Despát. A DNA szerdai közleménye szerint a gyanúsított 15 ezer eurót kért egy üzletembertől, amiért cserében közbenjárást ígért annak érdekében, hogy az illető vállalkozása egy közbeszerzési eljárás nyomán szerződést köthet a vádhatósággal. Kettejük alkudozása nyomán az összeg 12 ezer euróra csökkent, amit két részletben kellett volna megkapnia Nicolae Răzvan Despának. Az ügyészek tájékoztatása szerint a gyanúsítottat kedden tetten érték, amint átvett az üzletembertől 30 ezer lejt (6 ezer eurót). 24 órára őrizetbe vették, az előzetes letartóztatásáról szerdán dönt a bukaresti törvényszék. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.17)

Andrei Demény