2021. december 13

A kormány elfogadta a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terv keretében folyósítandó pénz elkötését meghatározó sürgösségi rendeletet

A hétfőn elfogadott dokumentum a múlt héten is a végrehajtó testület asztalán volt, de végleges formáját összhangba kellett hozni a Törvényhozó Tanács álláspontjával. Dan Vîlceanu európai alapokért felelős miniszter nemrég tett bejelentése szerint az összeg egyrésze a Nemzeti Adóhivatal Ügynökségéhez (ANAF) kerül a pénztárgépek ANAF-hoz való bekötésére és az A3 autópálya kivitelezésére. A sürgősségi rendelet ma elfogadott formája a Törvényhozó Tanács által igényelt több technikai szempontot is tartalmaz, és mielőbb közlik a Hivatalos Közlönyben. Az összeg első része, pontosabban 1,8 milliárd euró a hónap elején érkezett meg Romániába és további 1,9 milliárd euró érkezik a következő napokban. Ez a pénz azonban a más európai alapoktól eltérő „útvonalat” fog követni. Alapvetően a helyreállítási és rugalmassági mechanizmus révén a pénz csak átmegy a költségvetésen, negyedévente jelentéseket kell készíteni a pénz felhasználási módjának, illetve a szükséges összegek ellenőrzése végett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Az USR egy sürgösségi rendelet kibocsátását kérte Nicolae Ciuca miniszterelnöktől

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) arra kérte Nicolae Ciuca miniszterelnököt, hogy adjon ki egy sürgősségi rendeletet a helyi megválasztott tisztviselők nyugdíjáról szóló törvény hatálybalépésének leállítására, közölte Ionuţ Moşteanu, a szövetség szóvivője, megjegyezve, hogy a speciális nyugdíjak új kategóriájának költségvetési hatása 600 millió lej lenne, mely összeget Románia jelenleg nem engedheti meg magának. Másrészt, a zöldigazolvány helyzetének tisztázására kérte a koalíciót, hogy hazánk hatékonyan tudjon küzdeni a járvány esetleges újabb hulláma ellen.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Florin Cîțu kijelentette: A jövő évi költségvetés tervezetének elfogadására vonatkozóan a kormány által javasolt menetrendre vár

„A költségvetés nem a koalícióban készül. A koalícióban politikai szempontból fogunk tárgyalni. Abban vagyunk érdekeltek, hogy a már elfogadott makromutatókat ne lépjük túl. Hogy a költségvetést hogyan építjük fel, az nagyban függ a pénzügyminisztertől, a miniszterelnöktől, ott vannak a prioritások. Minket az érdekel, hogy finanszirozást élvezzenek a már megkezdett projektek, hogy a  a nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervnek (PNRR) továbbra is legyen reformprogramja”, hangsúlyozta Florin Cîțu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke. Megjegyzendő, hogy a kormánykoalició hétfő délután  kezdi meg a költségvetés tervezetének tárgyalását.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Hétfőn megteszik az első lépést a Prahova-völgyi autópálya megépítésének irányában

A Ploiești-Brassó autópályát tervező cég a szerződésben vállalt határidőhöz képest négy hónapi késéssel hétfőn átadja az útvonallehetőséget. A késés oka állitólag az, hogy nem jutott közös nevezőre az Ilfov Megyei Tanács és a Honvédelmi Minisztérium a terveikben szerepelt földterületek helyzetével kapcsolatosan, ugyanis a minisztérium esetében a tervezett útvonal egybeesik a predeáli és a barcarozsnyói területekkel, ahol katonai hadgyakorlatokat végeznek. A szerződést az év elején írták alá, és az emlitett autópálya megépítése csaknem 50 millió lejbe kerül.(RADOR HIRÜGNÖKSÉG – 12.13)

A román külügyminisztérium nem ismeri el Moldova Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában tartott választások legitimitását

A román külügyminisztérium nem ismeri el Moldova Köztársaság Dnyeszteren túli régiójában tartott választások legitimitását és ismételten megerősiti, hogy Románia a transzdnyeszteri konfliktus átfogó és békés rendezését támogatja, melynek összhangban kell lennie a nemzetközi joggal és tiszteletben kell tartania Moldova Köztársaság szuveranitását és területi integritását a nemzetközi szinten elismert határai között, hangsúlyozza a külügyi közlemény. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)

Azoknak, akik nem vették fel az oltást és nem estek át a koronavirus-fertőzésen, tíz napra karanténba kell vonulniuk, még akkor is, ha negatív PCR-tesztjük van

Az intézkedés hétfőtől érvényes azok esetében, akik az Európai Unión kivüli, illetve a piros besorolásban lévő uniós országokból érkeznek Romániába. Az egészségügyi minisztérium szerint ezen személyek esetében a tesztelés után is megjelenhetnek a COVID-19 tünetei. A beoltottak vagy a COVID-19 betegségen átesettek bizonyos fokú védettséggel rendelkeznek a fertőzés ellen, és azon ritka esetekben is, amikor a virus új törzsével megfertőződnek, sokkal alacsonyabb a fertőzöttségi szint. Azok, akikre egyik eset sem érvényes, teljesen védtelenek és esetükben a fertőzés kockázata maximális. Ezekben az esetekben a PCR-teszt a tünetmentes időszakban kevésbé meggyőző, mivel a tesztutáni napokban betegségspecifikus tünetek jelentkezhetnek az illetőnél. Megjegyzendő, hogy mentesülnek a karantén alól a gyermekek, az átutazók, a határon túli munkavállalók, a felvételi vizsgán megjelenő vagy tanulmányaik befejezéseként szervezett vizsgákon részt vevő tanulók és hallgatók, a sportküldöttségek tagjai, a tehergépjárművek vezetői, illetve a diplomáciai képviseletek tagjai.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.13)
Rozália Gnciulescu, RADOR