2022. január 26.

Az ukrajnai helyzetről tárgyal a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT)

A testületet ma 13 órára hívta össze Klaus Iohannis államfő. Az elnöki hivatal közleménye szerint a tanácskozás napirendjén szerepelnek a fekete-tengeri régió és a NATO keleti szárnyának biztonságával kapcsolatos kérdések, a biztonsági rendszert érő provokációk esetén adandó válaszreakció- és védelmi képesség fejlesztése. (Radio România Actualităţi)

Nem vetődött fel annak a lehetősége, hogy Románia katonákat küldjön Ukrajnába

Ezt Vasile Dîncu honvédelmi miniszter nyilatkozta a sajtónak a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) mai ülése előtt. A tárcavezető hozzátette, hogy a hatóságok nem tárgyaltak a tartalékosok esetleges mozgósításáról, ezek nyilvántartását évente megújítják egy előre meghatározott program szerint. A CSAT mai üléséről szólva Dîncu elmondta, hogy „A megbeszélések arra vonatkoznak, hogy egy esetleges konfliktusnak milyen következményei lehetnek Romániára nézve, legyen szó gazdasági, vagy a társadalom egészének ellenálló-képességére, a közvéleményre gyakorolt hatásokról. Javaslatokat teszünk egy sor intézkedésre, amelyeket ebben a lehetséges helyzetben kell majd foganatosítanunk. Bár nincs szó a NATO katonai beavatkozásáról, mégis mindaz ami történhet hatásmechanizmusok láncolatát indíthatja el, ami kihat a régió, de talán egész Európa biztonságára, legyen szó a villamosenergia-ellátásról, a bankrendszerről, vagy más dolgokról” – mondta a miniszter.

Azzal kapcsolatban, hogy az Egyesült Államok és Franciaország katonákat szándékozik küldeni Romániába, Vasile Dîncu elmondta, hogy a szövetségesek meg akarják erősíteni a NATO keleti szárnyát, ezzel kapcsolatosan világos eljárások vannak folyamatban – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Adriana Turea, riporter. (Radio România Actualităţi)

Több alkotmányossági óvást is tárgyal ma az Alkotmánybíróság

Klaus Iohannis államfő a Polgári Eljárási Törvénykönyv módosításának törvénye esetében kért alkotmányossági normakontrollt, mert szerinte a parlament nem tartotta be a törvényalkotás-technikai szabályozásokat.

Ugyancsak ma tárgyalják a Nép Ügyvédjének óvását a büntetőügyek keretében bírói jóváhagyással elrendelt lehallgatások kivitelezésére vonatkozó törvénytervezet ellen. A szóban forgó jogszabály-tervezet felhatalmazná a Román Hírszerző Szolgálatot arra, hogy hazaárulás, kémkedés vagy terrorizmus gyanúja esetén maga folytassa le az eljárást. Hasonló rendelkezés volt érvényben a kommunista rezsim idején, 1989 előtt.

Megtárgyalja továbbá a taláros testület a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) óvását, amelyben alkotmánysértőnek minősítik Anca Dragu leváltását a Szenátus elnöki tisztéből. A politikai párt indoklásában arra hivatkozik, hogy a Képviselőház és a Szenátus elnökét négy évre választják.

Frissítés: Ez utóbbi ügyben az Alkotmánybíróság meghozta döntését. Ennek értelmében visszautasították az USR óvását. A határozat indoklását később teszik közzé. (RADOR Hírügynökség)

Sinaián összegyűjtik az egyszer használatos covid-elleni szájmaszkokat

Az üdülővárosok között Sinaia az első az országban ahol a helyhatóság megszervezte az elhasznált maszkok összegyűjtését. Az erre szolgáló dobozokat a város 13 pontján állították fel, például a Polgármesteri Hivatalban, a Peleş Kastélyban, a Kaszinóban, a Ştirbei Múzeumban, de iskolákban is. A következő időszakban fejleszteni szándékoznak a hálózatot. Az elhasznált maszkokat cementgyárakba szállítják, ahol energiává alakítják őket. Jelenleg Sinaián kívül 85 hazai városban szervezték meg – magánkezdeményezésre – a maszkgyűjtést. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR