Rusia a trimis o notă Ministerului de Externe al României în legătură cu încălcarea drepturilor cetățenilor ruși

Rusia a transmis o notă Ministerului de Externe al României din cauza încălcării drepturilor cetăţenilor ruşi, Ministerul de Externe al ţării promiţând că va lua măsuri dacă este posibil, a declarat, miercuri, ambasadorul Rusiei în România, Valeri Kuzmin. „Desigur, ne-am exprimat protestul autorităților române, am trimis o notă corespunzătoare Ministerului de Externe al României, ni s-a cerut să le punem la dispoziție cazuri concrete de încălcare a drepturilor cetățenilor ruși și ne-au promis că vor fi luate măsuri dacă este posibil. Vom lucra în această direcție” – a declarat ambasadorul rus la postul de televiziune „Rossia-24”.
Valeri Kuzmin a subliniat că în România sunt „relativ puțini” cetățeni ruși. „Le recomandăm să folosească niște rute cu ocolirea acestei zone de conflict, în cazul nostru Turcia – prin Istanbul sau Serbia – prin Belgrad, totodată înțelegem că, în condițiile în care autoritățile române au anunțat închiderea spațiului aerian, condițiile pentru evacuarea din România au fost, desigur, complicate în mare măsură” – a adăugat el.
O serie de bănci din România refuză să ofere servicii cetățenilor ruși, invocând faptul că aceștia au pașaport rusesc – a declarat Kuzmin. „Situația de aici este destul de tensionată, la fel ca în ​​majoritatea țărilor din Uniunea Europeană și NATO, în acest sens, noi, în persoana țării noastre gazdă, avem de-a face cu o țară care este activistă a NATO și Uniunii Europene. Au existat deja cazuri repetate în care cetățenilor ruși, aflaţi cu rezidență permanentă, de exemplu, li s-au refuzat servicii bancare – la băncile „Raiffeisen Bank”, Banca Transilvania”, BRD. În același timp, motivul pentru un astfel de comportament al băncii a fost: „Aveţi pașaport rusesc” – a declarat diplomatul.
„Este adevărat, există precedente şi cu caracter mai pozitiv, când, la solicitările urgente de clarificare a problemei, unui număr de clienți li s-a permis pur și simplu să completeze o declarație și li s-au deblocat conturile” – a adăugat el.
Diplomatul rus a vorbit și despre un incident de la graniță. „Din păcate, sunt probleme mai complexe, dar, din fericire, nu sunt foarte numeroase: de exemplu, o familie de cetățeni ruși se întorcea din regiunea Herson de la înmormântarea unei rude, iar la punctul de trecere a frontierei, un reprezentant al autorităților române i-a spus că președintele României ar fi emis un decret prin care bunurile cetățenilor ruși, în special mașina, sunt supuse sechestrului” – a declarat ambasadorul. „S-a reușit explicarea clară că președintele României nu a dat astfel de atribuţii. Nu am auzit nimic de acest gen în planul oficial, deşi ştim că, în apele tulburi multora le place să pescuiască şi profită de ocazie pentru a obţine niste dividende sau avantaje din asta”.
În plus, potrivit afirmaţiilor lui Kuzmin, în ţară au avut loc incidente de presiune psihică asupra studenților ruși cu încuviințarea profesorilor. „Din păcate, sunt deja o serie de incidente, din fericire nu prea dure, să zicem, cu elevi din școlile internaționale, care sunt câteva şi în București şi în împrejurimi, când copii care au părinți cu pașapoarte rusești sunt tachinați, persecutați cu îngăduința profesorilor, s-ar putea spune, sunt supuşi psihic unei anumite presiuni” – a declarat Kuzmin.
Menţionăm că, la 24 februarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că a decis să desfăşoare o operațiune militară specială în Ucraina. UE a numit aceste acțiuni drept o încălcare a dreptului internațional și a impus sancțiuni corespunzătoare. https://tass.ru/politika/13935305

(www.tass.ru – 2 martie)/ssirbu/ilapadat