2022. március 2/

Románia izraeli nagykövetsége kitűzte az ukrán zászlót a nemzeti zászló mellé a szolidaritás jegyében

Románia izraeli nagykövetsége kitűzte az ukrán zászlót a nemzeti zászló mellé a szolidaritás jegyében. A nagykövetség közösségi oldalakon közzétett üzenete Ukrajna demokratikusan megválasztott képviselőivel és az ország intézményeivel szembeni szolidaritásról tanuskodik, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Románia megszüntette a NATO-repülőgépek repülőtéri és léginavigációs díjait

A szerdai kormányülésen elfogadott rendelet értelmében Románia megszüntette a NATO-repülőgépek repülőtéri és léginavigációs díjait. Sorin Grindeanu szállitásügyi miniszter úgy értékelte, hogy ezáltal leegyszerűsödik a katonai együttműködés a Szövetség keleti szárnyán. „A most elfogadott intézkedés megszünteti a NATO-partnerekkel szembeni diszkriminatív bánásmódot és végső soron annak a nemzeti erőfeszítésnek a részét képezi, amely az egységes és kiegyensúlyozott katonai jelenlét biztosítására irányul a NATO keleti szárnyán, illetve megerősíti a katonai együttműködést a Fekete-tenger térségében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Nicolae Ciucă miniszterelnök Varsóba utazik

Nicolae Ciucă miniszterelnök bejelentette, hogy csütörtökön Varsóba utazik, ahol részt vesz a román és a lengyel kormány együttes ülésén. „Az ülésnek külön jelentsége van mind a kétoldalú kapcsolatok, mind  a kelet-európai biztonsági kérdések megvitatása szempontjából az orosz katonai erők ukrajnai invaziója után”, hangsúlyozta a minsziterelnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

A háború kezdete óta mintegy 120 000 ukrán menekült érkezett Romániába

A háború kezdete óta mintegy 120 ezer ukrán menekült érkezett Romániába, és közülük mintegy 70 ezren már nyugat-európai országokba távoztak. Az egyik legforgalmasabb határátkelő a Siret. „A menekültek érkezése hullámzó, igyekszünk segiteni mindenkinek. Rendelkezésünkre állnak a katonai  tűzoltók kisbuszai, melyek óránként akár 5-600 személy szállitását is biztosítani tudják. A menekülteket táborba vagy más helyiségekben szállásoljuk el”, magyarázta Alin Găleată ezredes, a Sürgösségi Helyzetek Suceava Megyei Felügyelőségének vezetője. Hivatalos információk szerint, megye szinten a suceavai és radóci ortodox érsekség  mintegy három ezer helyet biztositott a menekültek elszállásolára. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Két ukrajnai sérültet a galaci katonai kórházba szállítottak

A két sérültet, egy 40 éves nőt és egy 20 éves férfit lövés okozta sebekkel szálitották a galaci katonai kórházba, ahol megműtötték és jelenleg egészségi állapotuk stabil, közölte Teodora Diaconiţă, a Prefektúra operativ csoportjának szóvivője, megjegyezve, hogy előszöt történik meg, hogy az ukrajnai konfliktusban megsebesült két személyt átutalnak egyik romániai korházba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Zöld folyosót hoztak létre Suceava megye és Csernovszki között a segélyszállitmányok megkönnyitésére

A román és az ukrán hatóságok közös erőfesztése nyomán Suceava megye és Csernovszki között kialakitott zöld folyosó keddtől működik. A zöld folyosót a háborús övezetek fele irányitott segélyszállitmányok megkönnyitése céljából hozták létre. Ennek köszönhetően szerdán nagy mennyiségű viz, élelem és egészségügyi felszerelések érkeztek meg Csernovszkiba, ahonnan ezeket szétosztják a nehézségekkel küzdő településeknek közölte a román rádió helyi tudósitója. Szergej Oszacsik, a regionális katonai közigazgatás vezetője köszönetet mondott Romániának a segitségét, mig a román közszolglati rádiónak kijelentette: „Az orosz megszállók és a fehérorosz hadsereg ukrán városokat rombolnak le és civileket gyilkolnak. Jelenleg tehetetlenek, ezért rakétákat használnak, nagy károkat okozva. Minden erőfeszítés a polgári lakosság támogatására irányul a katonai konfliktus által súlyosan érintett területeken”.RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Romániába érkezik

Szerdán Romániába érkezik Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, tájékoztaott az Európai Bizottság bukaresti irodája. Dana Spinanţ, a hivatal szóvivője Twitter-bejegyzésében közölte, hogy Ursula von der Leyen Romániában és Szlovákiában tesz látogatást, hogy megbeszélést folytasson a két ország államfőjével az ukrajnai helyzetről és az ukrajnai menekülteknek nyújtandó európai támogatásról.RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.02)

Rozália Gănciulescu