Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit la Bucureşti cu omologul său bulgar, Rumen Radev

Realizator: Nicoleta Turcu – Urgentarea proiectelor energetice care să asigure independența față de gazul rusesc și consolidarea Flancului Estic al NATO au fost principalele teme pe agenda discuțiilor de la București dintre președinții României și Bulgariei. Relatează Oana Bâlă.
Reporter: Agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei a schimbat radical mediul de securitate din regiune, a declarat președintele Bulgariei, Rumen Radev și a făcut un apel la unitate și la acțiuni coordonate pentru garantarea securității pe Flancul Estic al NATO.
Rumen Radev: Am discutat în detaliu cu domnul Iohannis situația din Ucraina, problemele potențiale care vor apărea în Moldova și concluziile noastre comune sunt că ar trebui să ne unim forțele și mai puternic și mai bine, ca să putem consolida niște posibilități de apărare comune.
Reporter: Şi președintele Klaus Iohannis consideră că Flancul Estic al NATO trebuie consolidat în contextul războiului din Ucraina, la nivelul celui din zona Mării Baltice, pentru a putea preveni orice conflict din zonă.
Klaus Iohannis: Noi nu considerăm că acest conflict se va extinde în ţările NATO, însă, pe de altă parte vrem să fim foarte bine pregătiţi pentru orice situaţie, de aceea în Flancul Estic trebuie să consolidăm apărarea,
Realizator: Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis a vorbit despre diversificarea surselor de energie și a rutelor de transport, în contextul necesității reducerii dependenței energetice față de Rusia. Şi aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen a fost abordată în cadrul discuţiilor, iar preşedintele Klaus Iohannis a precizat că aceasta ar putea contribui la consolidarea pieţei unice.
#HUN/csimion

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (16 martie)