2022.április 15.

 

Drágább lett a bárányhús

Azok, akik a Húsvéti Ünnepekre bárányhúst kívánnak venni, akár 50 lejt is fizethetnek egy kiló húsért. A juhtenyésztők szerint kénytelenek voltak árat emelni, mert az idén drágább lett a takarmány és az üzemanyag is. Egyidejűleg a hatóságok ellenőrzéseket tartanak a közutakon és a piacokon azért, hogy kiszűrjék az illegális húskereskedőket és azokat, akik nem tartják tiszteletben az állat-egészségügyi szabályokat. Amint arról a közszolgálati rádió Giurgiu megyei tudósítója, Marcela Petcu beszámolt a boltokban már 50 lejbe kerül egy kiló bárányhús, de a piacokon sem találni 40 lejnél olcsóbban. A tavalyi év hasonló időszakában egy kiló bárányhúshoz 25 lejért lehetett hozzájutni. Ilyen körülmények között nagyon sokan azt mondták, hogy lemondanak a húsvéti bárányról és csirkét, vagy pulykát esznek az ünnepeken. (Radio România Actualităţi)

Fejlesztik a konstancai kikötő vasúti infrastruktúráját

A konstancai fekete-tengeri kikötő vasúti infrastruktúrájának fejlesztéséről döntött a kormány, hogy támogassa az ukrán kivitelt – jelentette be a kabinet szóvivője.

Dan Cărbunaru elmondta, hogy fejleszteni és hatékonyabbá kell tenni a kikötő vasúti áruszállítását, hogy fogadhassa az Ukrajnából Európába irányuló kivitel jelentős részét. Rámutatott, hogy az orosz-ukrán háború közepette a konstancai lett a Fekete-tenger egyik legjelentősebb kikötője, egyre erősebb növekedési potenciállal. Közölte, hogy az elfogadott emlékeztető értelmében a kormány 200 millió lejt utalt ki, amiből előkészítik és finanszírozzák a fejlesztési munkálatok egy részét.

A kikötő vasúti infrastruktúrája felújításra szorul, de előtte a hatóságoknak el kell szállítaniuk az ott rostokoló, részben használaton kívül levő teherszállító vagonokat. Sajtóhírek szerint 700 vagont kell elszállítani, ebből 376 állítható vissza forgalomba, a többit az adóhatóság fogja értékesíteni. A gördülőállomány a kikötő vasúti hálózatának mintegy felét foglalja el, ez lassítja a szerelvények kiürítését és megrakását, ami jelenleg 35-48 órába telik. A statisztikai intézet adatai szerint tavaly a romániai kikötők áruforgalma elérte az 53 millió tonnát, ennek csaknem a 94 százalékát a konstancai kikötő bonyolította le. (MTI)

Május 3-ra halasztották az ítélethirdetést a Colectiv-perben

Május 3-ra halasztotta az ítélethirdetést a bukaresti ítélőtábla a Colectiv-perben, amelyben a főváros negyedik kerületének volt polgármesterét, Cristian Popescu-Piedonét alapfokon 8 év és 6 hónap börtönre ítélték.

A politikust hivatali visszaélésért vádolják a Colectiv-klubban 2015 októberében történt tűzvész ügyében. A 64 halálos áldozattal és 150-nél is több sérülttel járó tragédia miatt a szórakozóhely három tulajdonosát egyenként 11 év és 8 hónap börtönbüntetésre ítélték. A bűnvádi per tavaly december végén ért véget, azóta a bíróság háromszor is elhalasztotta a jogerős ítélet kihirdetését. A múlt év végi, utolsó tárgyaláson a vádlottak ügyvédjei az alapfokú ítélet enyhítését kérték, arra hivatkozva, hogy védenceiket nem kellett volna bíróság elé állítani. Az ügyészek ezzel szemben a törvény által előírt maximális büntetés kiszabását kérték a vádlottakra.

Érveik szerint az állam intézményeit átszövő korrupció miatt „egy egész temetőnyi” ember égett halálra. A Bukaresti Törvényszék a 2019. december 16-án a helyiséget lángra lobbantó tűzijátékot rendező pirotechnikai cég tulajdonosát alapfokon 12 év 8 hónap, két tűzszerészt 9 év és 8 hónap, illetve tíz év, szórakozóhely tűzrendészeti alkalmasságának ellenőrzését elmulasztó katasztrófavédelmi felügyelőség két alkalmazottját pedig 9 év és két hónap szabadságvesztésre ítélték. A büntetőperben 140 magánszemély, 11 kórház és 5 további közintézmény polgári jogi keresettel lépett fel a vádlottak ellen, akikre 50 millió euróra rugó kártérítési kötelezettséget szabott ki a törvényszék. (RADOR Hírügynökség)

Július elsejétől csupán a családorvosi rendelőkben lehet igényelni a koronavírus elleni védőoltást, az immunizálást választók között pedig egyenként 100 lejes élelmiszer-utalványt osztanak ki.

A kormány csütörtökön fogadta el az erre vonatkozó rendeletet.

Az Egészségügyi Minisztérium közleménye szerint az április-szeptember közötti időszak egy átmeneti szakasz lesz, ez idő alatt a kórházaknak minden szükséges intézkedést meg kell hozniuk annak érdekében, hogy az egészségügyi tevékenység visszaálljon vagy legalábbis megközelítse a világjárvány előtti szintet.

A Covid-19-cel fertőzött személyeket a továbbiakban az állapotfelmérő járóbeteg-központokban látják el, ahol akár egy napos beutalásra is van lehetőség. A betegek állapotát a családorvosok követik. (Kolozsvári Rádió)

Székely Ervin, RADOR