2022. május 13.

Május 27-ig meghosszabbították a népszámlálási űrlapok önkitölthetésének határidejét

Ezt Tudorel Andrei, az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke jelentette be ma a közszolgálati rádiónak. „Javasoltam a Lakások és a Lakosság Összeírása Központi Bizottsága (CCRP) elnökének, Lucian Bode belügyminiszternek, hogy adjunk ki egy határozatot erről. Ő egyetértett a határozat-tervezettel és rekordidő alatt elfogadtuk azt. Íme, a közigazgatásban is el lehet érni, hogy két óra alatt egy olyan sok emberből álló testületben, mint a CCRP, akiknek tagjai különböző intézményekben dolgoznak, megszülessen egy döntés. Ilyen körülmények között megvan a határozat, amelyik új határidőt szab meg az elektronikus eljárásra május 27-ig. Május 31-től július 17-ig a kérdezőbiztosok felkeresik azokat, akik nem töltötték ki addig az íveket” – mondta Tudorel Andrei.
A szakember hozzátette, hogy két szempont vezette, amikor ezt a döntést javasolta. Az egyik az, hogy lehetőséget adjon a lakosságnak arra, hogy saját maguk töltsék ki az íveket, másrészt pedig a költségeket kívánták csökkenteni. Az elmúlt két hétben látványosan megnőtt azoknak a száma, akik saját maguk töltötték ki az íveket, így a jelzett időszakban több mint 400 ezer teljesen kitöltött adatlapot regisztráltak. (Radio România Actualităţi)

Románia bejutott az Eurovízió dalversenyének döntőjébe

A wrs művésznevű előadó (civilben Andrei Ursu) Románia képviseletében gond nélkül jutott be a fináléba a Llamame című dallal. A döntő május 14-én, szombaton lesz. Az esemény kizárólagos közvetítési jogát a közszolgálati televízió vásárolta meg, ezért az Romániában csak a TVR 1 és a TVR Internaţional televíziós csatornákon követhető. Az énekes-táncos előadóművész wrs együtt lép fel tánckarával, amelyiknek tagjai: Ruxandra Timoaşcă, Vivienne Meida Szentyobbi, Andrei Angelescu, Emanuel Neagu. A műsorban szerepel még Laurian Manta vokálénekes.
A csütörtöki elődöntőn – amelyet kizárólag a közszolgálati televízió közvetített – eldőlt, hogy wrs mellett a döntőbe jutottak még Belgium, Csehország, Lengyelország, Finnország, Azerbajdzsán, Észtország, Ausztrália, Svédország, Szerbia, Svájc, Örményország, Izland, Litvánia, Portugália, Norvégia, Görögország, Ukrajna, Moldova Köztársaság és Hollandia képviselői. Mellettük az Olaszországot, Nagy Britanniát, Spanyolországot, Franciaországot és Németországot képviselő előadók hivatalból a döntő résztvevői. (RADOR Hírügynökség)

Az árak emelkedése visszafogta az energiafogyasztást

Az idei első negyedévben 4,4 százalékkal kevesebb villamos energiát használt el a romániai lakosság, mint az előző év januárja és márciusa közötti időszakban – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adataiból.
Az ipari fogyasztás 1,1 százalékkal volt alacsonyabb 2022 első negyedévében, a közvilágítás fogyasztása azonban 1,3 százalékkal nőtt. Átlagosan 2 százalékkal csökkent az ország villamosenergia-fogyasztása.
Alacsonyabb volt a termelés is, mégpedig 5,7 százalékkal. A legnagyobb mértékben – 25 százalékkal – a vízerőművek termelése csökkent. Ezzel szemben a szélturbinák energiatermelése 24 százalékkal, a napelemeké 18 százalékkal nőtt.
A villamosenergia-import 13,1 százalékkal nőtt, az export 9,2 százalékkal mérséklődött. (Bukaresti Rádió)

Elrajtolt a Roncsautó és a Roncsautó Plusz program

A programot finanszírozó Környezetvédelmi Alap Igazgatóságának (AFM) elnöke, Laurenţiu-Adrian Neculaescu elmondta: a program költségvetését átcsoportosították az elektromos járművek iránti megnövekedett keresletre való tekintettel.
Így a magánszemélyeknek szánt klasszikus Roncsautó-program 335 millió lejes, a jogi személyeket célzó pedig 123 millió lejes költségvetéssel indul. Ugyanakkor most először külön büdzsét szabtak meg a közintézmények és önkormányzatok számára, 50 millió lej értékben.
A magánszemélyeknek szánt Roncsautó Plusz program költségvetése 262 millió lej, a jogi személyeké 190 millió lej lesz, míg a közintézmények számára 100 millió lejes keretet szabtak meg.
Az idei Roncsautó-program mindkét változata február elején indult el, összesen 1,2 milliárd lejes költségvetéssel.
A klasszikus Roncsautó-program keretében egy leadott jármű után 6 ezer lejes támogatás jár, két leadott jármű esetén 9 ezer lejre nő ez az összeg. Egy személy legtöbb két értékjegyet használhat fel új autó vásárlására. Ugyanakkor minden 15 évesnél régebbi, Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású autó bezúzását 1500 lejes ökobónusszal ösztönzik. 1500 lejes ökobónusz jár akkor is, ha az új jármű szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 119 g/km-es határértéket, vagy ha LPG-meghajtású. Nem plug-in hibrid gépkocsi vásárlása esetén az ökobónusz értéke 3 ezer lej.
A Roncsautó Plusz program keretében teljesen elektromos autót vásárolni kívánók egy régi autó beadása esetén 45 ezer lejes, két régi jármű leadása esetén 48 ezer lejes állami támogatásban részesülnek. A plug-in hibridek vásárlását egy autó leadása esetén 20 ezer lejjel, két autó leadása esetén 23 ezer lejjel támogatja az állam. Ha a leadott jármű 15 évesnél régebbi és Euro 3-as vagy annál alacsonyabb környezetvédelmi besorolású, ez esetben is jár az 1500 lejes ökobónusz. (Bukaresti Rádió)

Székely Ervin