Cum s-au schimbat tradiţiile de nuntă de-a lungul anilor

Sezonul nunţilor a fost deschis oficial şi vara anului 2022 va fi plină de astfel de evenimente care au fost amânate în ultimii doi ani, marcaţi de pandemia de coronavirus. Tradiţiile populare legate de nunţi s-au schimbat de-a lungul anilor. Deşi există obiceiuri diferite în fiecare ţară şi la fiecare religie, lucruri precum aruncarea buchetului şi purtarea rochiei albe de către mireasă sunt tradiţii general acceptate pe care le urmează aproape toată lumea. Iată cum s-au modificat unele dintre aceste obiceiuri de-a lungul anilor:
1. Aruncarea buchetului şi jartierei
Această tradiţie datează din anii 1800 şi s-a născut în Anglia. Încă de la început, aruncarea buchetului sau a jartierei însemna că persoana care îl prinde va fi următoarea care se va căsători. În acei ani, se mai credea că, dacă o femeie necăsătorită atinge mireasa, va avea noroc şi îşi va găsi partenerul potrivit. În zilele noastre, această tradiţie dispare treptat.
2. Rochia de mireasă
Rochia de mireasă victoriană marchează începutul tendinţei rochiilor de mireasă albe. Înainte de domnia reginei Victoria, când apărea ideea purtării culorii albe la nunţi, preferinţa pentru alte culori pentru rochiile de mireasă era normală. În prezent, miresele moderne aleg încă rochii de mireasă albe, dar din ce în ce mai multe preferă rochii sau pantaloni coloraţi în locul unei rochii.
3. Sosirea miresei
În majoritatea ţărilor, mirii ajung separat la locul ceremoniei şi se văd acolo pentru „prima” dată. Se întâmplă aşa-numitul „first look”, atunci când fotografii surprind emoţiile mirelui când îşi vede viitoarea soţie în rochie de mireasă. Această tradiţie a început să intre şi în Bulgaria, deşi mulţi nuntaşi încă mai practică ritualul „furatului miresei”.
4. Jurămintele de nuntă
Astăzi, majoritatea tinerilor căsătoriţi îşi scriu singuri jurămintele. În acest fel, ele sunt mult mai personale şi mai reale. Deşi nu este un lucru obişnuit în Bulgaria, mulţi tineri care se căsătoresc fac deja acest lucru.
5. De la nunţi mari la ceremonii într-un cerc familial apropiat
Nunţile sunt de obicei sărbători mari şi fastuoase. În ultimii ani însă, această tradiţie s-a schimbat şi tot mai multe persoane aleg să organizeze o nuntă minimalistă cu un număr foarte limitat de invitaţi. Unul dintre motivele acestei schimbări este pandemia, care a dus la numeroase restricţii asupra numărului de invitaţi la diferite sărbători.
6. Aruncarea cu orez în calea tinerilor căsătoriţi
Aruncarea cu orez în calea tinerilor căsătoriţi când părăsesc biserica sau primăria se face pentru fertilitatea şi prosperitatea cuplului. Această tradiţie poate fi urmărită până la Roma antică. Astăzi, majoritatea oamenilor aleg să arunce petale de trandafiri sau confetti, dar cel mai bine este să urmezi tradiţia şi să arunci orez sau grâu.
7. Conducerea miresei la altar de către tatăl ei
În 2018, Meghan Markle a devenit prima mireasă regală din istorie care a mers singură la altar. Ideea conducerii miresei de către tatăl său este că el „transmite” mai departe tânăra viitorului ei soţ. În zilele noastre, această tradiţie s-a schimbat foarte mult şi tot mai multe mirese merg la altar singure sau însoţite de altcineva./ddaniela

(www.novinite.bg – 3 iunie)