2022. június 14.

Ma Romániába, holnap Moldova Köztársaságba látogat Emmanuel Macron

A látogatások során a francia államfő ismételten kifejezi szolidaritását azokkal az országokkal, amelyek leginkább ki vannak téve az Ukrajna elleni orosz agresszió következményeinek – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió párizsi tudósítója, Daniela Coman.

Emmanuel Macron programja szerint Klaus Iohannis, Románia államfőjének társaságában meglátogatja azokat a francia katonákat, akik az ukrajnai háború kitörése óta teljesítenek szolgálatot hazánkban. Romániában 650 francia katona állomásozik, ez az Egyesült Államok ide vezényelt kontingense után a második legnagyobb külföldi katonai egység, amelyik itt teljesít szolgálatot. A francia katonák egy része a Konstanca megyei Mihail Kogălniceanu katonai támaszponton van, míg egy másik csoport a Brassó megyei Cincu településen, a NATO Franciaország által vezetett harccsoportjának keretében van jelen. A francia katonai szakemberek – az Oroszország által jelentett fenyegetésre való tekintettel – Romániába telepítették a legmodernebb föld – levegő rakétaelhárító rendszert. A francia elnöki hivatal közleménye szerint Emmanuel Macron egyértelmű üzenete az, hogy Franciaország a NATO-beli szövetségeseivel együtt elkötelezett az európai partnerei mellett.

Holnap, Moldova Köztársaságban a francia államfő megismétli Párizs azon elhatározását, hogy segítse Európa egyik legszegényebb országát, amelyik leginkább érintett az Ukrajna elleni orosz invázió következményei által. A francia elnök megvitatja román és moldovai partnereivel az ukrajnai gabonaexport problémáját, nevezetesen egy olyan műveletet, amelyik lehetővé tenné, hogy az odesszai kikötőből a kereskedelmi hajók teljes biztonságban – a tengeri aknákat elkerülve – szállíthassák el a gabonát.

Ez Emmanuel Macron harmadik romániai látogatása, amelyet elnökké választása óta tesz Romániában és az első, amelyre újraválasztása után kerül sor. (Radio România Actualităţi)

Adrian Câciu: A koalíció még nem döntött a pénzügyi intézkedésekről

A pénzügyminiszter szerint a kialakult helyzet elemzése a közeljövőben is folytatódni fog. A szóba jöhető intézkedések egyike az adócsökkentés az alacsony jövedelműek számára. A tárcavezető ugyanakkor az adók és illetékek behajtásának gondjairól is szólt.

Adrian Câciu: „Elsősorban a kedvezmények kiigazításáról van szó, abban az értelemben, hogy az megfeleljen egyrészt a gazdasági fejlődés tőkeigényeinek, másfelől az alacsony jövedelműek azon igényének, hogy munkájukat kisebb adóterhek sújtsák, s így keresetük növekedjen. Egyelőre elvekről beszélünk, ezért nem adok meg számokat és szinteket, ezek a koalícióban hozott döntésektől függnek” – mondta a pénzügyminiszter. (A B1 Televízióra hivatkozva a RADOR Hírügynökség)

Elkezdődött a nyolcadikosok országos képességfelmérő vizsgája

Kedden román nyelv és irodalomból vizsgáztak a diákok. Június 16-án, csütörtökön következik a matematika, majd június 17-én, pénteken az anyanyelv és irodalom vizsga.

A szaktárca felhívja a vizsgázók figyelmét arra, hogy ne felejtsék odahaza személyigazolványi okmányaikat és egy kék színű tintával író töltőtollat, vagy golyóstollat.

A diákoknak két óra áll a rendelkezésükre a vizsgára, amelyet kép- és hangrögzítő berendezésekkel is megfigyelnek.

Országszerte több mint 155 ezer nyolcadikos jelentkezett az országos felmérőre, és verseng a 130.600 nappali tagozatos középiskolai hely egyikének megszerzéséért. (Radio România Actualităţi)

Romániában is azonosították az első majomhimlő megbetegedést

Romániában diagnosztizálták az első majomhimlő-fertőzéses esetet – közölte hétfőn az Egészségügyi Minisztérium. A vírust egy 26 éves bukaresti férfi szervezetében mutatták ki.

A férfi vasárnap éjjel jelentkezett a kórházban, betegsége négy nappal ezelőtt kezdődött. A laboratóriumi vizsgálatokat hétfőn végezték el, ezek kimutatták, hogy szervezetét megfertőzte a majomhimlő.

A páciens állapota jó, jelenleg karanténban van. A közlemény megjegyezte, hogy a férfi élettársa májusban több olyan európai országban járt, ahol számos majomhimlős esetet tartanak nyilván. A minisztérium felhívta a figyelmet, hogy a betegség nem terjed könnyen.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint múlt szerdáig több mint ezer majomhimlős esetet regisztráltak olyan országokban, ahol a vírus nem honos. A közép- és nyugat-afrikai térségen kívül a fertőzés 29 országban bukkant fel, senki nem halt meg a szövődményekben. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR