Summitul NATO de la Madrid

La Madrid, în Spania, a început summitul NATO. Liderii celor 44 de țări invitate, între care și președintele Klaus Iohannis, discută un plan revizuit al capacității de descurajare și apărare colectivă și o noua strategie aliată prin care Rusia se transformă în principală amenințare, după invadarea Ucrainei. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că apărarea granițelor va fi întărită.

Jens Stoltenberg: Summitul de la Madrid va fi unul de o importanță crucială. Vom conveni asupra unui nou concept strategic, care va fi planul pentru NATO într-o lume mai periculoasă și mai imprevizibilă. Vom conveni asupra unei schimbări fundamentale a descurajării şi apărării noastre cu o mai mare forță de reacție rapidă și cu mai mult echipament prepoziționat. Vom conveni asupra unui pachet cuprinzător de asistență pentru Ucraina care să o ajute să-şi susţină dreptul la autoapărare. Este extrem de important să fim gata să continuăm să oferim sprijin, deoarece Ucraina se confruntă acum cu o brutalitate pe care nu am mai văzut-o în Europa de la al Doilea Război Mondial.

Realizator: Jens Stoltenberg a anunțat că Suedia și Finlanda vor fi invitate oficial astăzi să se alăture Alianței Nord Atlantice, după ce Turcia a ridicat veto-ul legat de aderarea acestora. Liderii celor trei țări au semnat anterior la Madrid un memorand care răspunde preocupărilor Ankarei privind exporturile de arme și lupta împotriva terorismului./csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 29 iunie