Ι EFIMERIDA: Pompierii români pleacă din Grecia – ”Un exemplu de solidaritate europeană”, spune ministrul grec pentru protecția civilă

Contribuția misiunii române de pompieri la stingerea incendiilor în cooperare cu colegii lor greci a fost în centrul unui eveniment organizat cu ocazia plecării pompierilor români care au stat timp de o lună în Grecia în cadrul proiectului pilot de prepoziționare a unor pompierii europeni.

În cuvântul de rămas-bun, ministrul grec pentru Criza Climatică și Protecția Civilă, Christos Stylianidis, a mulțumit călduros delegației României și din partea premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, remarcând în special contribuția esențială a pompierilor români pe teren, în incendii dificile şi ajutorul pe care aceștia l-au oferit colegilor lor greci.

„Astăzi ne luăm rămas bun de la pompierii europeni, români, care timp de o lună au întărit forțele Corpului de Pompieri al Greciei în cel mai bun mod posibil. Ai au acționat în cazul unor incendii dificile de la Penteli la Schimatari și Porto Germeno. Au patrulat în pădurea de pini de la Schinias până la Marathonas, Parnitha și Ymittos. Prezența dumneavoastră aici și acțiunea dumneavoastră sunt un exemplu concret de solidaritate europeană”, a spus, printre altele, ministrul pentru Criza Climatică și Protecția Civilă, Christos Stylianidis. Ministrul grec a mulțumit Guvernului României pentru participarea la acest program pilot, „demonstrând”, după cum a spus el, „încă o dată că identitatea europeană este adânc înrădăcinată în România”.

El a mai subliniat că programul pilot de preinstalare a pompierilor intră acum în a doua fază și a adăugat că evaluarea de până acum a fost una pozitivă.

„Stingând incendii, acționând pe teren, dar și la antrenamente, pompierii noștri învață unii de la alții. Ei împărtășesc experiențe și practici și devin mai buni și mai eficienți. Acesta este scopul programului pilot. Și, așa cum am spus, este solidaritatea europeană în practică”, a concluzionat domnul Stylianidis.

La rândul său, ministrul de Interne al României, Lucian Bode, a subliniat că și anul acesta România își exprimă solidaritatea față de Grecia pentru stingerea incendiilor, adăugând că este o problemă care privește toată Europa.

„Mecanismul European de Protecție Civilă este un organism important, iar România împreună cu Serviciul său de Pompieri este întotdeauna dispusă să ajute în aceste cazuri. Suntem mândri de activitatea dvs și apreciem activitatea dvs. în acest domeniu. Sunteți eroii noștri, vă apreciem și întreaga lume vă apreciază pentru ceea ce oferiți în acest domeniu în aceste vremuri dificile. În ceea ce mă privește, vă asigur de sprijinul meu și de ajutorul pe care vi-l pot oferi de acum încolo. Apreciez colaborarea pe care o aveți cu autoritățile elene și cu pompierii din Grecia”, a subliniat Lucian Bode, în timp ce, la rândul său, secretarul de stat responsabil cu gestionarea situațiilor de urgență, dr. Raed Arafat, a subliniat, de asemenea, valoarea programului de pre-instalare pentru consolidarea generală a Mecanismului european de protecție civilă și a rescEU. Totodată, a mulțumit Greciei pentru cooperarea în implementarea programului, dar și pentru găzduirea misiunii românești.

A urmat o întâlnire la Ministerul pentru Criza Climatică și Protecția Civilă, în cadrul căreia Christos Stylianidis a avut ocazia să discute cu Lucian Bode și Raed Arafat despre modalitățile de aprofundare a cooperării dintre Grecia și România la nivel bilateral, dar și în cadrul Mecanismului European. Se reamintește că, în cadrul ultimei vizite a premierului grec, Kyriakos Mitsotakis, în România, în luna februarie, ministrul Stylianidis a semnat un Memorandum de Cooperare în domeniul Protecției Civile cu partea română.

Misiunea României a fost formată din 56 de pompieri detașați în două schimburi consecutive a câte 28 de persoane, timp de 15 zile pe parcursul întregii luni iulie. Pompierii români au avut baza în Attica și au participat la numeroase operațiuni de stingere a incendiilor, cum ar fi la Schimatari (4/7), Porto Germeno (5/7) și la Penteli (20-21/7), unde chiar au rămas în mod voluntar cu mult după încheierea turei lor. Contribuția lor la întărirea Serviciului de Pompieri Nea Makri a fost și ea importantă, principalul obiectiv fiind protejarea pădurii de pin din Schinias și a zonei mai extinse (Grammatiko, Sesi, Varnavas, Marathonas). De asemenea, au efectuat patrule și recunoașteri în zona Parnitha, Ymittos și Penteli.

Ι EFIMERIDA (Grecia) – 29 iulie 2022

https://www.iefimerida.gr/politiki/anahoroyn-apo-tin-ellada-oi-roymanoi-pyrosbestes

Traducerea: Carolina Ciulu