MAGYAR HÍRLAP: Sindicatul poliţiştilor din România cere prin demonstraţii şi proteste „repetate” majorarea salariilor

Miercuri sindicatul poliţiştilor şi gardienilor a organizat la Bucureşti o demonstraţie pentru acordarea majorărilor salariale mereu amânate, deşi prevăzute în legea în vigoare a salarizării funcţionarilor publici. Sindicatul menţionat recurge la metode proprii de „a tărăgăna” lucrurile, ceea ce face ca acţiunile sale să aibă o motivaţie mai puternică.

Mai multe sute de activişti ai sindicatului din diferite judeţe ale ţării şi-au manifestat nemulţumirile în faţa Guvernului României, după care au trecut şi în faţa Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit sindicatelor, poliţiştii s-au săturat de „circul politic” regizat de miniştrii guvernului condus de Nicolae Ciucă, de „tărăgănarea nesfârşită” şi i-au atenţionat pe politicieni că atmosfera din rândul celor aproximativ angajaţi ai organelor de menţinere a ordinii stă să explodeze.

Inflaţia a depăşit 15%, preţul alimentelor de bază s-a dublat, iar facturile la energie aruncă românii în sărăcie. Astfel devine inevitabilă repetarea demonstraţiilor în masă similare cu cele din 10 august 2018. De data aceasta însă atât poliţiştii cât şi jandarmii vor fi de partea manifestanţilor, iar premierul Ciucă să nu se aştepte ca Jandarmeria să intervină cu gaz lacrimogen sau bastoane de cauciuc împotriva demostranţilor furioşi şi în apărarea guvernului incapabil” – a avertizat comunicatul sindicatului.

Luni, sindicatul menţionat a decis să atragă atenţia decidenţilor doar prin aplicarea unor metode aparţinând doar literei, nu şi spiritului legii. În loc de amenzi se vor percepe doar atenţionări în cazul  contravenienţilor, nu se mai fac ore suplimentare, se duc în grup la pauza de masă, se verifică mai serios încărcătura vehiculelor, se vor cere din partea martorilor şi ofensaţilor declaraţii detailate şi vor încetini circulaţia de la frontiere.

Conform unei decizii anterioare, angajaţii publici vor primi anul acesta doar un sfert din majorarea salarială ce li s-ar cuveni potrivit legii.

MAGYAR HÍRLAP (Ungaria), 24 august 2022 – (MH/MTI)

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20220824-romaniaban-tuntetessel-es-idohuzo-tiltakozassal-kovetel-beremelest-a-rendorok-szakszervezete

Traducerea: Imola Stănescu/istanesc/czaharia