2022. augusztus 29.

A konstancai tűzeset mérlege

Tegnap a konstancai Tomis Plus nevű lakónegyed Szent Katalin templomának udvarán felállított ideiglenes kápolnában, az egyházi szertartás közben tűz ütött ki. A lángok átterjedtek a szomszédos tömbházra, ahol 11 lakásban tettek kárt. A csendőröknek 30 személyt kellett kimenteniük a templomból, a tömbházból 15 lakó önkéntesen, vagy a tűzoltók segítségével távozott. A Konstanca Megyei Sürgősségi Helyzetek Felügyelőségének tájékoztatása szerint két személynek volt pánikrohama, egy pedig alkarján könnyebb égési sérüléseket szenvedett. Őt a megyei kórházba szállították. (Radio România Actualităţi)

Mihai Şora filozófus esszéit fogja közvetíteni a Radio România Cultural

A 10 részből álló sorozatot, amelyeket a kiváló értelmiségi kimondottan az ország egyetlen kultúra-közvetítésre szakosodott rádióállomása számára rögzített, szeptember 5-től kezdődően naponta sugározzák majd a GPS Cultural elnevezésű rovatban 17,30 perces kezdettel.

Az esszésorozat olyan kérdéseket taglal, mint az idő öntudata, kapcsolataink egymással, életkorok, Proust világa, az önmagunkkal való harmonikus együttélés, mások elfogadása, szürke és nem fekete-fehér ítéletek, szelídség stb. Mindezekről a rangos filozófus a rá jellemző tudományossággal, élénkséggel beszél. Mindazonáltal Mihai Şora azt mondja, hogy nem szeret életvezetési tanácsokat adni és szabálylistákat készíteni, mert úgy véli, hogy erre nincs felhatalmazása és mert az erkölcsi törvényeket elsősorban magunkban kell keresnünk. (RADOR Hírügynökség)

Különleges állami támogatás a sertés- és baromfitenyésztőknek

A kormányintézkedésre azért volt szükség, mert az állattenyésztési ágazatot hátrányosan érintette az aszály, valamint a takarmány, a gáz és a villamos áram árainak emelkedése. A gazdák szeptember 15-ig nyújthatják be igényléseiket a rendkívüli támogatásra a Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség (APIA) megyei fiókjaihoz. A támogatások összege elérheti a százezer eurót a baromfi és a százötvenezer eurót a sertéstenyésztők számára. A pénzeket szeptember végéig fogják kifizetni. (Radio România Actualităţi)

Szakmai átképzési kurzusokat szervez az Országos Foglalkoztatási Ügynökség (ANOF)

Összesen kétezer személy vehet részt a 135 képzési programban. A legtöbb tanfolyamot az olyan hiányszakmák elsajátítására indítják, mint adatbeviteli és érvényesítési előadó, kereskedelmi dolgozó, szakácssegéd, zöldövezet-gondozó, humán erőforrás-felügyelő. A legtöbb kurzust Bukarestben, Dâmboviţa és Brassó megyékben indítják. Az érdekeltek részletesebb tájékoztatást kaphatnak az AMOF területi ügynökségein, valamint az intézmény honlapján: www.anofm.ro (RADOR Hírügynökség)

Tegnap indult a „Tengerpart mindenkinek” nevű szociális program

Mintegy 120 ezer turista tartózkodik jelenleg a román tengerparton. A szállodák kihasználtsága – a vendéglátók szerint – mintegy 90%-os. Vasárnaptól az árak jelentősen csökkentek, mert megkezdődött a  „Tengerpart mindenkinek” program, amelynek keretében hozzávetőleg száz szálláshely tízezer férőhelyet kínál a nyaralni vágyóknak. A Román Idegenforgalmi Vállalkozások Föderációjának közlése szerint a szoba-árak akár 75%-al is alacsonyabbak lehetnek mint a főszezonban.

Ştefan Nicula, az egyik idegenforgalmi vállalkozás képviselője a közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a szoba-árak 70 lejtől kezdődnek, ami egész évben a legalacsonyabbnak számít. Éppen ezért nagy az érdeklődés a program iránt, naponta nagyon sok foglalás érkezik a szolgáltatókhoz.

A „Tengerpart mindenkinek” program augusztus 28-án kezdődött és szeptember végéig tart. Szobákat idegenforgalmi ügynökségeknél, vagy közvetlenül a szállodáknál lehet foglalni – tájékoztatta hallgatóit a közszolgálati rádió konstancai stúdiója. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin, RADOR