2023. január 26.

Románia megfelelően ültette gyakorlatba, illetve kezelte a honatyák és a birák sorában felmerülő korrupciós esetek megelőzésére vonatkozó ajánlatok nagyrészét

Erre a következtetésre jutott a Korrupció Elleni Államok Csoportja (Group of States against Corruption – GRECO), mely úgy véli, azonban, hogy Bukarestnek többet kell tennie az összeférhetetlenség és az országgyűlési képviselők és a lobbitevékenységet folytatók közötti kölcsönhatás szabályainak bevezetése tekintetében. Ami a birákat és az ügyészeket illeti, a GRECO jelentése üdvözli az igazságszolgáltatási rendszerben elkövetett bűncselekmények kivizsgálására szolgáló külön részleg megszüntetését, valamint a Legfelsőbb Bírói Tanács és a birósági ellenőrzés szerepének növelését célzó lépéseket. Az új igazságügyi törvények elfogadása is fontos előrelépést jelent, amelyet az új rendelkezések hatékony végrehajtásának kell követnie. A GRECO korrupcióellenes államcsoportot 1999-ben hozta létre az Európa Tanács, hogy figyelemmel kísérje, a tagországok betartják-e a szervezet korrupcióellenes normáit.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

A resicabányai acélgyár új tulajdonosa egy szerbiai cég

A korábban az TMK orosz csoport tulajdonában lévő resicabányai acélgyár új tulajdonosa a szerb Hefestos Capital cég, amely ugyanattól a konzorciumtól vásárolta meg nemrég a slatinai csőgyárat is. A tranzakcióra olyan körülémények között került sor, hogy Ukrajna orosz inváziója után a Nemzeti Adóhivatal – az Európai Unió döntéseinek megfelelően – tavaly korlátozó intézkedéseket vezetett be a TMK irányítása alatt álló cégek ellen. Nem sokkal azt követően, hogy a két kombinát dolgozói tiltakozásokba kezdtek, mivel fizetéseiket nem kapták meg időben, az adóhivatal a vállalatnak mentességet adott a fontosabb kifizetésekre és fizetésekre.
A múlt heti tranzakciót követően az Artrom-csoporton belüli társaságok már nem tartoznak az orosz TMK-csoporthoz, már nem ellenőrzi őket az orosz csoport és nem állnak kapcsolatban a korábbi orosz befektetővel, amely tavaly március óta a nemzetközi szankciók hatálya alá került. Ilyen feltételek mellett a munkáltató új kollektív munkaszerződést kötött, amely az egész romániai csoportra jellemző, tájékoztatott a román közszolgálati rádió helyi tudósitója, akinek a Vatra szakszervezet vezetője, Iosif Ciuciuc így nyílatkozott: „Vállalati szinten megtárgyaltuk a kollektiv munkaszerződést. A mi szempontunkból sikerült megszerezni bizonyos jogokat. Az a jó, hogy már nincs problémánk az Oroszország ellen elrendelt szankciók miatt”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

Tanulmány a kártyás fizetésről Romániában

Romániában a hétszeresére nőtt januárban a POS-terminál és a kártyás fizetés elfogadására alkalmas szoftver telepítésére vonatkozó kérések száma 2022 azonos időszakához képest. Egy szaktanulmány szerint tavaly a románok hatmilliárd lej felett fizettek kártyás megoldással. A románok több mint 53 millió elektronikus tranzakciót bonyolítottak le a tavaly. Egy szaktanulmány szerint a tranzakciók közel 95%-a érintésmentes, és élelmiszerboltokban, nagy bevásárló központokban, szállodákban, éttermekben, gyorséttermekben, autóalkatrész-üzletekben vagy fogorvosi rendelőkben bonyolitják le. Regionális szempontból a legtöbb elektronikus fizetési terminált Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Galac és Beszterce-Naszód megyéből igénylik. Romániában meghaladja a 14 ezret azon ügyfelek száma, akik kártyás fizetést elfogadó terminállal vagy aplikációval rendelkeznek, akik telefonjukat vagy táblagépüket mobil POS-ra tudják átállítani.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

Az elhízás népegészségügyi problémává vált Romániában

Az Egészségügyi Világszervezet tavalyi adatai szerint a románok csaknem 60 százaléka túlsúlyos, sőt elhízott. Noha sokan esztétikai problémaként kezelik, az elhízás számos kapcsolódó patológiát, például szív- és érrendszeri betegségeket, cukorbetegséget vagy pszichés problémákat hordoz magában. Az orvosok szerint mindez diétával szabályozható.Szilágy megyében, például, növekvő tendenciát mutat az emésztőrendszeri daganatos betegek száma, amelyeket, szakorvosi elemzések szerint, a helytelen táplálkozás okozza. A helyzet aggasztó, különösen a vastagbélrák, az elhízás és a cukorbetegség miatt, és făleg amiatt, hogy e betegségekben egyre több fiatal szenved. „Sajnos az embereknek egyre több egészségügyi problémája van, és véleményem szerint ezeket nem főleg a stressz idéző elő, hanem a helytelen táplálkozás”, hangsúlyozta Iosif Simion neurológus. A Szilágy megyei orvosok konkrét prevenciós programok és oktatási projektek kidolgozását szorgalmazzák. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

Péntektől azok is igényelhetik az új típusú vakcinát, akik eddig egyáltalán nem kaptak koronavirus elleni
oltást

Az egészségügyi minisztérium közlése szerint péntektől azok is igényelhetik a koronavírus elleni új típusú vakcinát, akik mostanig nem oltatták be magukat e virus elleni szerrel. Az új típusú vakcinát a családorvosi rendelőkben és az oltóközpontokban lehet kérni. Utóbbiak jegyzéke megtalálható az egészségügyi minisztérium honlapján. Az új típusú vakcinát eddig csak azok kérhették, akiket már beoltottak a koronavirus-oltóanyag valamelyik tipusával.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 01.26)

Rozália Gănciulescu