2023. február 3.

Románia földgázt vásárol Azerbajdzsánból

Klaus Iohannis államfő ma látogatást tesz Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban. Ennek során egy új szerződést írnak alá az Azerbajdzsánból Romániába irányuló földgázszállításról. Románia elnöke azerbajdzsáni kollégájával, Ilham Alijevvel már korábban megállapodott a kétoldalú együttműködés fejlesztéséről olyan területeken, mint az energiaügy, kereskedelem, közlekedés, beruházások, digitalizáció, mezőgazdaság, oktatás és kultúra.

Amint a közszolgálati rádió tudósítója, Oana Bâlă azerbajdzsáni tudósításában beszámolt róla: „Klaus Iohannis elnök köszönetet mondott azeri kollégájának, Ilham Alijevnek, hogy január 1-jétől további gázkivitel indul Romániába, és ezzel összefüggésben bejelentette, hogy ma Bakuban a két országos vállalat, a Romgaz és a SOCAR új szerződést ír alá az azerbajdzsáni gáznak a Déli Áramlaton keresztül történő szállításáról egyéves időtartamra, áprilistól kezdődően”.

Klaus Iohannis: „Úgy a Déli Áramlat, mint az Azerbajdzsánban megújuló energiaforrásokból előállított villamos energia átvitelére szolgáló jövőbeli tenger alatti kábel – az Európai Bizottság által is támogatott projektek – jelentősen hozzájárulnak az Európai Unió egészének energiabiztonságához. Az Alijev elnökkel folytatott megbeszélések során megállapodtunk abban, hogy további regionális hatású projekteket fejlesztünk, például a digitális területen.”

Azerbajdzsán elnöke elmondta, hogy a két ország közötti politikai párbeszéd nagyon dinamikus. Gazdasági téren is nagyon jó eredmények születtek – tette hozzá Ilham Alijev elnök.

Ilham Alijev: „Gazdasági téren ismét nagyon jó kapcsolataink vannak, és még jobb eredményeket érhetünk el az energia-szállítás területén, amely nem csak a román-azerbajdzsáni kapcsolatok egyik kulcseleme, de jelenleg globális fontossággal bír. Hasonlóképpen, a SOCAR kiválóan működik Romániában, és ma az együttműködés új szakaszába lépünk.”

A két elnök megvitatta az Ukrajna elleni orosz fegyveres agresszió hatását és a fekete-tengeri helyzetet is. (Radio România Actualităţi)

A Nemzeti Liberális Párt (PNL)nem támogatja a szolidaritási adó bevezetését

A liberálisok szerint az energiavállalatok hirtelen megnövekedett nyereségének a megadóztatását külön kell választani a valamennyi cégre kivetett 1%-os, úgy nevezett szolidaritási adótól. A liberálisok szerint egy ilyen intézkedés általános árrobbanáshoz vezetne. A PNL úgy véli, hogy az új adók bevezetése, vagy az illetékek emelése megterhelné a jelenlegi gazdasági helyzet miatt már most is problémákkal küzdő vállalkozókat, megfojtaná a reálgazdaságot és elüldözné a befektetőket.

A Nemzeti Liberális Párt idézett nyilatkozatára azt követően került sor, hogy a szociáldemokraták a közelmúltban, arra kérték koalíciós partnereiket: tisztázzák álláspontjukat a magas jövedelmű vállalatokra kivetett, a forgalom 1%-át kitevő szolidaritási adó alkalmazásával kapcsolatban, amely intézkedést a Szociáldemokrata Párt támogatja. (Radio România Actualităţi)

A Longueur d’Ondes rádiófesztivál második napjának programjából

Franciaországból és más európai országokból több száz újságíró érkezett Brestbe a híres Longueur d’Ondes rádiófesztivál 19. kiadására. A fesztiválon a műsorszórás innovatív módjairól, hangkísérletekről, az információátadás új platformjairól és a rádiós szakma történetéről is szó esik.

A franciaországi Brest városában február 1-5-ike között megrendezésre kerülő rendezvény-sorozat második napját a szervezők a természetnek szentelték. A tárgyalt témák között olyanok voltak, mint az: „Útinapló” (a podcastok mint kifejezőeszközök használata), „Ökológia és érzések”, „Csend podcast” (Aurelien Frances újságíró hangkísérlete, amely a végtelen tágas területek csendje által inspirált zenei válogatást javasol), „Kinek jelentenek akadályt a nemzeti parkok?”. (a France Culture által készített dokumentumfilm-sorozat bemutatása), „Amíg van víz” (hangos utazások a víz témájában). (RADOR Hírügynökség)

Vasárnaptól hidegre fordul az idő

Az Országos Meteorológiai Igazgatóság (ANM) pénteken az ország nagy részére mérsékelt havazásra és megerősödő szélre, a hegyvidékekre pedig 26 megyében erős havazásra és hóviharra vonatkozó sárga színjelzésű figyelmeztetést adott ki, mindkettő vasárnap délutánig érvényes.

Így február 3-ikán 10:00 óra és február 5-ikén 18:00 óra között az esti óráktól az északnyugati területek felől fokozatosan kiterjedő havazásra lehet számítani, ami végül az ország nagy részét beborítja. A hegyvidéki területeken erősebb lesz a havazás. A felgyülemlő csapadék mértéke időnként meghaladja a 20-30 l/négyzetmétert, különösen az ország nyugati felében.

A szél helyenként és átmenetileg megerősödik, a legtöbb területen átlagosan 50-60 km/h-ig, a hegyekben 65-75 km/h-ra erősödik. Lesznek olyan időszakok, amikor a szélerősödés havazással társul.

Vasárnaptól (február 5.) lehűl az idő, és éjszaka fagyos lesz az idő, különösen a Kárpátokon belüli régiókban – figyelmeztetnek a meteorológusok. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Székely Ervin