2023. február 6

Az energiaügyi miniszter szerint Romániának nem okoz gondot a földgáz biztosítása a téli időszakban

Virgil Popescu energiaügyi miniszter szerint Romániának nem okoz gondot a földgáz biztosítása a téli időszakban, mivel elegendő készlet van a raktárakban. Mi több, a miniszter biztosított afelől is, hogy a vasárnap hatályba helyezett orosz gázolaj-embargó sem ad okot az aggodalomra.Virgil Popescu elmondta, hogy beszélt a piac jelentősebb kőolajtermék-importőreivel és ezen vállalatok diverzifikálták beszerzési forrásaikat. Románia tehát sikeresen átvészeli az orosz gázolajra kiszabott tilalmat is, ugyanúgy mint a tavaly év végén a kőolajra kirótt tilalmat, hangsúlyozta a miniszter, megjegyezve, hogy hazánk elegendő gáztartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy könnyen áthidalja a negatív hőmérsékletek okozta esetleges fogyasztási csúcsokat. Jelenleg csaknem 780 millió köbméterrel több gáz áll rendelkezésünkre, mint a tavalyi év hasonló időszakában, nyilatkozta Virgil Popescu, hozzáfűzve, hogy ezen kívül Románia további 300 millió köbméter azeri földgázat importálhat, mig jövő télre egymilliárd köbméter gáz áll rendelkezésére Azerbajdzsán Köztársaságból a napokban a SOCAR állami oljatársasággal aláírt szerződés értelmében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

A Richter-skála szerint 4,5 fokos földrengés következett be Buzău megyében

Hétfő reggel, a Richter-skála szerint 4,5 fokos földrengés következett be Buzău megyében, tájékoztatott az Országos Földfizikai Intézet. A kéregmozgást 20 kilométer mélységben, Bukaresttől 114 kilométerre északkeletre mérték. A földrengést három, kisebb erősségű utórengés követte. Január eleje óta öt földrengés volt Romániában, amelyek a Richter-skála szerint 2 és 4,5-ös erősségűek voltak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Erős földrengések rázták meg Törökország déli részét

Több erős földrengés rázta meg Törökország déli és Szíria északi részét hétfő hajnalban, a katasztrófának több tucat halálos áldozata van, közölték a helyi hatóságok.   A legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. Epicentruma az amerikai földtani intézet szerint 18 kilométer mélyen, Gazianteptől körülbelül 33 kilométerre volt. Több utórengés követte.  A térség egyes településein házak dőltek romba, sokan a törmelékek között rekedtek. Süleyman Soylu belügyminiszter a CNN televíziónak azt mondta, hogy a katasztrófa több tartományt érintett, és vannak halálos áldozatai.   A szíriai Aleppóban is több ház összedőlt, és kórházi beszámolók szerint ott is többen meghaltak a katasztrófában, téjékoztatott a MTI. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

A képviselők megvitatásra bocsátják a Lucian Bode belügyminiszter ellen beterjesztett egyszerű bizalmatlansági  indítványt

A képviselők hétfőn megvitatásra bocsátják a Lucian Bode belügyminiszter ellen beterjesztett egyszerű bizalmatlansági  indítványt. A dokumentum aláírói, a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje Párt (Forța Dreptei), plágiummal vádolják a minisztert, és bűnösnek tartják a schengeni övezethez való csatlakozás elmulasztása miatt. A bizalmatlansági inditványról szerdán szavaznak. „Úgy gondoljuk, hogy Románia megérdemel egy tárgyalópartnert a schengeni csatlakozási folyamatban, akit tiszteletben fognak tartani az európai partnerek. Bode úrnak vállalnia kell a Belügyminisztérium élén betöltött hivatali idejének kudarcát. Ehelyett Bode úr a szegénységi koalíció segítségével menekül a Parlamenttől. Bode nem lehet többé sem miniszter, sem doktor”, hangsúlyozta Cristian Seidler, USR-képviselő.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Az idén növelik a régi autók selejtezésére és az új, klasszikus autók vásárlására szánt költségvetést

Idén nővelik a régi autók megsemmisitésére és az új, klasszikus autók, valamint az elektromos autók vásárlására fordított keret. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerint a használt autók száma sok év után először csökkent, ami a romániai autópark megfiatalodását mutatja. Nicolae Ciucă miniszterelnök arra kérte Tánczos Barna minisztert, hogy ezen a héten terjesszen elő egy tájékoztatót a a klasszikus Roncsautó-program folytatásáról és e program fejlesztéséről, amely a miniszter szerint bónusszal könnyiti a régi autók selejtezését és az új, klasszikus motorral ellátott autók vásárlását. A miniszter kihangsúlyozta, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a 100%-ban elektromos autók vásárlását célzó „Rabla+” programra is. „Az autómárkák gyártóival és importőreivel két évvel ezelőtt folytatott megbeszélések alapján növeljük az elektromos autókra szánt költségvetést”, fűzte hozzá Tánczos Barna. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.06)

Rozália Gănciulescu, RADOR