2022. december 20

A román külügyminiszter kisinyóvi látogatása

Románia továbbra is támogatja Moldova Köztársaságot annak érdekében, hogy sikeresen leküzdje az előtte álló válságokat, nyilatkozta hétfőn Bogdan Aurescu külügyminiszter kisinyóvi látogatása alkalmából. A felek hangsúlyozták a két állam közötti villamosenergia-összeköttetések fejlesztésének, a határon átívelő forgalom racionalizálásának fontosságát, beleértve a Románia és a Moldova Köztársaság közötti hidak építését. Ugyanakkor terítékre került a Románia által a Moldova Köztársaságnak felajánlott 100 millió eurós térítésmentes pénzügyi támogatásról szóló megállapodás végrehajtása, lévén, hogy 25 millió feletti projekteket már jóváhagytak. A megbeszélések másik témája Moldova Köztársaság támogatási platformjának működésbe hozása volt, amelyet Aurescu miniszter kezdeményezett német és francia kollégájával, valamint Moldova uniós csatlakozásának előrehaladása és Románia konkrét támogatása e cél eléréséhez, beleértve az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését is.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.20)

Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök Romániába látogat

Portugália elnöke, Marcelo Rebelo de Sousa kedden Romániába látogat, a caracali kiképző zászlóaljhoz. Caracalon több mint 200 portugál katona állomásozik és gyakorlatozik a többnemzetiségű NATO haderő keretében a keleti szárny szövetséges védelmének megerősitéséért. A portugál államfőt Klaus Iohannis államelnök fogadja, akivel a védelmi együttműködésről, de a gazdaságról, a digitális menetrendről, a megújuló energiáról, az egészségügyről és az oktatásról is tárgyal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.20)

Az USR törvénytervezetet nyújtott be a volt Szekuritáté jogerősen elítélt alkalmazottjainak folyósított különleges nyugdíjak megszüntetésére

A Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) törvénytervezetet nyújtott be a parlamentben a volt Szekuritáté bíróságok által jogerősen elítélt alkalmazottjainak folyósított különleges nyugdíjak megszüntetésére. Összesen 1300 volt tiszt részesül különnyugdíjban, noha jogerősen elítélték őket, mivel a kommunista hatalom támogatása érdekében akcióikkal korlátozták, illetve megszűntették az alapvető emberi jogok és szabadságjogok gyakorlását. „Ez egy minimális erkölcsi jóvátétel, amelyet megtehetünk, és ezzel mindazoknak tartozunk, akik a szabadságunkért harcoltak. E törvényjavaslaton túl létezik az az elv, amelyhez az USR ragaszkodik, nevezetesen az, hogy Romániában nem szabad léteznie  két kategóriának: a kiváltságosok és a becsületesen dolgozók kategóriájának. És ez a speciális nyugdíjkategória, mármint a volt Szekuritáté-dolgozók, a legszörnyűbb az összes más kategória közül. A modern demokratikus román állam nem jutalmazhatja kiváltságokkal azokat, akik megverték, megkínozták vagy megölték szüleinket és nagyszüleinket”, hangsúlyozta Cătălin Drulă USR-elnök.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.20)

Adómentesek lesznek a 3000 lej alatti nyugdíjak

Adómentesek lesznek a 3000 lej alatti nyugdíjak a Szenátus által hallgatólagosan elfogadott, az adótörvénykönyv módosításáról szóló törvényjavaslat szerint. A dokumentum kezdeményezői, a liberális parlamenti képviselők szerint az intézkedés egyfajta kompenzációt jelent az elmúlt időben elszabadult  infláció miatt. A törvényjavaslatot a Képviselőház, mint döntéshozó testület vitatja meg. Mint ismeretes, jelenleg 2000 lejig adómentesek a nyugdíjak.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.20)
Rozália Gănciulescu, RADOR