2023. február 8.

A politikai pártok székházai előtti ülősztrákkal folytatják tiltakozásaikat a Sanitas Szakszervezeti Föderáció aktivistái

A második napja tartó tiltakozó akciókban az ország minden részéből Bukarestbe érkezett több száz szakszervezeti tag vesz részt. Az érdekvédelmi szervezet elégedetlen a bértörvény és a romániai egészségügyi és szociális intézmények alulfinanszírozottsága miatt. A követelések listáján elsősorban az ágazati bérek legalább 15%-os emelése szerepel – mondta Leonard Bărăscu szakszervezeti vezető a közszolgálati rádiónak.

Leonard Bărăscu: Még mindig gyűjtjük az aláírásokat a kórházak szintjén, Sztrájkban gondolkodunk, még akkor is ha ez csak az egészségügyi személyzet egyharmadát jelenti is. Azt szeretnénk, hogy egy kicsit közelebb hozzuk ezt a kormányt – amely szerintünk semmit sem tett a fizetésekkel kapcsolatban – a normalitáshoz, ez az egyik legfőbb célunk ebben a négy évben. Úgy értem, ha korábban néhány kollégánk megkapta az összes pénzt az idén kifutó törvény alapján, mások esetében még csak 70 -80 lejes bérpótlékokat adtak egy ápolónőnek, akinek 2300 lej bére van, és 12-24 (…) órát dolgozik.

Riporter: A SANITAS Szövetség küldöttségét hétfőn a kormányban fogadta a miniszterelnök tanácsadója, akinek átadták követeléseiket. A szakszervezetisek bejelentették, hogy a tiltakozások ma folytatódnak, ülősztrájkokkal a politikai pártok székházainál. (Radio România Actualităţi)

Kollégánk, Ionuţ-Şerban Jugunaru francia állami kitüntetésben részesült

Ionuț-Șerban Jugureanut, a Parada Alapítvány ügyvezető igazgatóját a Francia Köztársaság Laurence Auer nagykövet útján a Nemzeti Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki.

A kitüntetés közvetlen elismerése annak a szerepnek, amelyet a Parada Alapítvány 25 éve játszik a legkirekesztettebb és láthatatlanabb gyermekek, a hangtalanok támogatásában, a gyermekjogok védelmében.

Ionuț-Șerban Jugureanu a RADOR Hírügynökség külső munkatársa, korábban a Radio Romania Internaţional, francia részlegének alkalmazottja volt. (RADOR Hírügynökség)

Ma szavaz a Képviselőház a Lucian Bode belügyminiszter ellen benyújtott parlamenti indítványról

A dokumentumot a Mentsétek meg Romániát (USR) és a Jobboldal Ereje (Forța Dreptei) terjesztette elő, és hétfőn vitatták meg. Az indítvány aláírói plágiummal és Románia schengeni övezetbe való belépésének elmaradásával vádolják Lucian Bode-t, aki a kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) tagja. A belügyminiszter a plenáris ülésen visszautasította a vádakat, választási célú politikai támadásnak minősítve azokat. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ – a liberálisok kormánypárti partnerei – bejelentették, hogy nem támogatják az USR és a Forța Dreptei által kezdeményezett lépést. Ez a második parlamenti indítvány Bode miniszter ellen, az októberi után, amelyet elutasítottak. (Radio România Actualităţi)

Több mint 1 milliárd eurós finanszírozási program az élelmiszer-feldolgozó iparban romániai termelők támogatására

A hatóságok egy több mint 1 milliárd eurós finanszírozási programon dolgoznak a romániai termelők, különösen az élelmiszer-feldolgozói oldal támogatására – jelentette be tegnap Adrian Câciu pénzügyminiszter. A cél a sertés- és csirkefeldolgozók, valamint a tejipari vállalatok támogatása annak érdekében, hogy a romániai termelők a lehető legalacsonyabb termelési költségekből dolgozhahassanak – mondta a tárcavezető a pénzügyminisztérium Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint. A nyilatkozat a Carmistin és a Romániai Gazdák Egyesülete által szervezett konferencián hangzott el. Bár az élelmiszerimport 2021-ben lassabb ütemben nőtt, mint az export, a romániai gyárak nem tudták fedezni a kereskedelmi hiányt. Így a hús, a gyümölcs, a tej és a zöldség, az alapvető élelmiszerek, a legnagyobb kereskedelmi deficittel rendelkező termékek az élelmiszer-ágazatban. (Radio România Actualităţi)

Ralf Sochaczewsky német karmester: a francia barokktól az osztrák klasszicizmusig, koncert a Rádió hangversenytermében

Ralf Sochaczewsky német karmester – aki Vladimir Jurowski asszisztense volt a híres Londoni Filharmonikusok élén, vezényelt operát a moszkvai Bolsoj Színházban és a berlini Cantus Domus Kórus vezető karmestere – a Rádió Kamarazenekar 2023. február 15-én, szerdán (19:00 órakor) bemutatandó koncertjének díszvendége.

Ralf Sochaczewsky első karmesteri óráit szülővárosában, Berlinben kapta a Zeneművészeti Egyetemen (UdK), majd a Hanns Eisler Zeneművészeti Egyetem hallgatója lett, ahol zenekari és kórusvezetői kurzusokat hallgatott.

A 2003-2004-es évadban különböző hollandiai rádiókórusok karnagyainak asszisztense volt. Azóta vezényelte a Rias Kamarakórust, a Berlini Rádió Kórusát, a Radio France Kórust, az Ernst Senff Kórust, a Cappella Amsterdamot és a Prágai Filharmonikus Kórust, és folyamatosan vezényli a Capella Cracoviensist. Ralf Sochaczewsky eddig olyan zenekarokat vezényelt, mint a Londoni Filharmonikusok, a Konzerthaus Berlin, a Nemzeti Rádiózenekar, a Brandenburgi Szimfónikusok, a Minszki Filharmonikus Kamarazenekar stb.

Ralf Sochaczewsky operát is vezényelt, debütált a moszkvai Bolsoj Színházban, vezényelt a Berlini Vígoperában, a Strasbourgi Nemzeti Operában és a Vilniusi Nemzeti Színházban. 2008-2010 között Vladimir Jurowski karmester asszisztense volt a híres Londoni Filharmonikusoknál, 2011-től a Berlini Filharmonikusoknál és a Mahler Kamarazenekarnál. 2009 júniusában sikeres bemutatkozás után 2010 májusában újabb koncertre hívták vissza. 2008 nyarán a Glyndebourne-i Operafesztiválon P. Eötvös P. Szerelemről és más démonokról című produkciójának, 2010-ben pedig I. Stravinsky Rake’s Progress című produkciójának asszisztens karmestere volt. 2010-ben a Glyndebourne-i Operafesztiválon a Rake’s Progress című produkcióban vezényelt.

A Rádió hangversenytermében Jean-Féry Rebel (1666-1747) francia zeneszerző és hegedűművész, a barokk zene csodagyereke, Les Éléments című balettjének Le chaos darabja nyitja, A koncert esti programjában egy Mozart-mű is szerepel: a Thamos, Egyiptom királya című 5. entr’acte.

Folytatva zenei utazásunkat a bécsi klasszicizmusban, a „szimfónia atyjának” tartott Haydn két művét halljuk: a IX. szimfóniát. 60 – Il distratto és a B-dúr Sinfonia concertante oboára, fagottra, hegedűre, csellóra és zenekarra. A Rádió Kamarazenekar fellépő zenészei, Valentin Ghiţă – oboa, Ionuţ Mardare – fagott, Alexandru Marian – hegedű és Radu Sinaci – cselló szólisták lesznek.

A koncertet élőben közvetítik a közszolgálati rádió Radio Romţânia Cultural és a Radio România Muzical online csatornái és ugyancsak elérhetők a két rádióállomás honlapjain is.

Jegyek a Rádió jegypénztárában (tel. 021 314.68.00) vásárolhatók. A jegypénztár programja a www.orchestreradio.ro hivatalos weboldalon – Jegyek menüpont alatt találhatók meg. Jegyek online is kaphatók az iabilet.ro oldalon. Jegyek kaphatók még a Flanco üzletekben, a Rompetrol benzinkutakon, a Metrou Unirii 1, a fővárosi „Muzica” üzletekben, az IQ BOX, az Uman és a Selfpay terminálokon is. Online fizetés kártyával, Paypalon keresztül, Sodexo kulturális jegykártyával, a Vodafone vagy Orange számlán vagy visszatérítéssel a Fan Courier segítségével, bárhol az országban lehetséges. (RADOR Hírügynökség)