de Răzvan Moceanu

 

Joi, 9 februarie, actorul american Joe Pesci, laureat al premiilor Oscar, comediant şi interpret al unor personaje extrem de volatile, într-o varietate de genuri cinematografice, împlineşte 80 de ani.

* * * * *

Joseph Frank Pesci s-a născut la 9 februarie 1943, la Newark, New Jersey.

La doar cinci ani, Pesci apărea deja în piese de teatru pe scena newyork-eză, iar câţiva ani mai târziu, la vârsta de zece ani, făcea parte din echipa emisiunii de divertisment pentru copii, „Startime Kids”.

Pesci a început să lucreze serios în lumea artistică în anii ’60. După ce a absolvit Belleville High School, a scos un album, în 1968, „Little Joe Sure Can Sing”, sub pseudonimul Joseph Richie, acompaniat de o trupă din care făcea parte şi bunul său prieten, actorul Frank Vincent. Pesci a cântat la chitară pentru trupa „Joey Dee and the Starliters”, făcându-şi debutul cinematografic în filmul lui Dee, „Hey, Let’s Twist!”, în 1961.

Celebritatea a câştigat-o în 1980, când a jucat, alături de Robert De Niro, în filmul lui Martin Scorsese, „Raging Bull” – în rolul fratelui boxerului Jake LaMotta – pentru care a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar.

Mai târziu, avea să joace alături de De Niro şi în alte filme, precum „Once Upon A Time In America”, „Goodfellas” (în care a fost distins cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1990) şi „Casino”.

Pesci a găzduit emisiunea de divertisment „Saturday Night Live”, difuzată la 10 octombrie 1992.

A jucat în „Home Alone” (1990), interpretând rolul unuia dintre cei doi spărgători, alături de prietenul său, Daniel Stern. A jucat şi în continuarea „Home Alone 2”, în 1992, însă după una dintre scenele marcante din film, Pesci s-a ales cu „arsuri grave”. La trei decenii de la lansarea „Singur acasă 2”, Joe Pesci a recunoscut că a avut nevoie de îngrijirile medicilor după ce a filmat scena în care căciula lui ia foc.

A mai jucat în „JFK” şi „My Cousin Vinny”, în 1991 şi 1992, apoi a apărut în seria de filme „Lethal Weapon”.

În 1998 a scos un nou album intitulat „Vincent LaGuardia Gambini Sings Just for You”.

În anul 1999, Pesci şi-a anunţat retragerea din lumea filmului, pentru a se dedica muzicii, dar a revenit în 2006, pentru o scurtă apariţie în filmul lui De Niro, „The Good Shepherd”.

În 2010 a mai jucat în „Love Ranch”, iar în 2015 a reprezentat vocea unui personaj de desene animate din pelicula intitulată „A Warrior’s Tail”.

În 2016 a apărut în documentarul musical „I Go Back Home: Jimmy Scott”.

În 2017 agenţia de ştiri UPI anunţa că actorul Joe Pesci va lucra din nou alături de Robert De Niro şi Martin Scorsese în filmul „The Irishman”, despre asasinarea lui Jimmy Hoffa. Filmul este bazat pe cartea „I Heard You Paint Houses”, despre confesiunea pe patul de moarte a unui gangster privind moartea liderului sindical Jimmy Hoffa.

În 29 noiembrie 2019, Joe Pesci revenea la muzică, prin lansarea albumului intitulat „Pesci …Still Singing”, la mai bine de 50 de ani de la lansarea primului său album,

„Little Joe Sure Can Sing!”. În noul album Pesci cântă alături de Adam Levine de la Maroon 5 un cover al melodiei „My Cherie Armor”.

Joe Pesci a jucat rolul lui Russell Bufalino, un şef mafiot suspectat de implicare în asasinarea lui Hoffa, al cărui cadavru nu a fost găsit niciodată. În „The Irishman”, lansat în 2019, joacă şi Al Pacino, aceasta fiind prima oară când Pacino lucrează cu Scorsese sau Pesci.

În decembrie 2019, lungmetrajul „The Irishman”, regizat de Martin Scorsese, a fost desemnat cel mai bun film al anului de National Board of Review, o prestigioasă asociaţie de critici din New York cu o vechime de peste un secol, ale cărei trofee deschid în mod tradiţional noul sezon al premiilor decernate de industria cinematografică americană. Premiul câştigat de acest lungmetraj dramatic, în care rolurile principale sunt interpretate de Robert De Niro, Al Pacino şi Joe Pesci, oferea platformei de streaming Netflix o nouă şansă în eforturile pe care compania americană le depune de câţiva ani pentru a câştiga în premieră premiul Oscar la categoria „cel mai bun film”.

(Photo by KEVORK DJANSEZIAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

În ianuarie 2020, atât Al Pacino cât şi Joe Pesci au fost nominalizaţi, pentru „The Irishman”, la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar la cea de-a 77-a gală a Globurilor de Aur, atribuite la Los Angeles.

În aceeaşi lună, veteranul actor Joe Pesci a fost recompensat la categoria ”cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul din filmul cu gangsteri ”The Irishman”, în cadrul galei premiilor Cercului Criticilor de Film din Londra (London Film Critics’ Circle Awards).

Joe Pesci a fost căsătorit de trei ori, iar din mariajul cu fotomodelul Claudia Martha Haro (1988–1992) are un copil, pe Tiffany.