2023. február 13

Az épületek konszolidációja az e heti kormányülés napirendején szerepel, Nicolae Ciucă miniszterelnök javaslatára

A kormány felgyorsítani tervezi az épületek konszolidációját, miután évek óta szinte egyetlen ilyen projekt sem valósult meg. A témát Nicolae Ciucă miniszterelnök javaslatára tűzték a kormányülés napirendjére; a szükséges összeget már elkülönitették és több mint egymilliárd euró áll rendelkezésre. Romániában jelenleg két költségvetési program létezik a szeizmikus kockázatú épületek megerősítésére, egyiket a Fejlesztési Minisztérium kivitelezi, mig a másik a Nemzeti  Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv (PNRR) részét képezi. Nicolae Ciucă miniszterelnök a Fejlesztési Minisztériumtól azt kérte, hogy terjessze elő mielőbb programja végrehajtásának felgyorsítására hívatott intézkedéseket, tekintettel az erős földrengések sújtotta Törökország és Sziria rendkivül súlyos helyzetére. A miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a romániai probléma éppen a már meglévő programok gyenge végrehajtásából adódik. „Tárgyalunk, tervezünk, de amikor a gyakorlatba ültetésre kerül a sor, minden alkalommal olyan indokok születnek, amelyek a teljes tevékenységet elodázzák. Ezért is tartunk ott, ahol tartunk, mivel hiányzott mostanig a következetteség az ez irányban meghozott döntések gyakorlarba ültetésehez”, hangsúlyozta a miniszterelnök. Az országos épületkonszolidációs terv költségvetése megközelítőleg 700 millió lej, a PNRR „Felújítási hullám” című programja pedig több mint 500 millió eurós költségvetéssel rendelkezik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.16)

Románia továbbra is segíti a földrengések sújtotta Törökországot

Románia továbbra is segíti a földrengések sújtotta Törökországot, ahová már több mentőcsapatot és kritikusan fontos termékeket küldött. A Román Vasúttársaság vasárnap közölte, hogy egy második, több mint 20 vagonból álló szerelvényt indít hasonló termékekkel a súlyos károkat elszenvedett országba. A török nagykövetség segélyhívására sok román reagált. Konstancán, például, a helyi hatóságok és az ottani muzulmán közösség közvetlenül részt vesz a segélyakciókban. Naponta több száz termék érkezik 9 és 17 óra között az Aurel Vlaicu körút 125. szám alatt kialakított gyűjtőközponthoz, ahol Osman Susli török fogorvos koordinálja az önkénteseket. „Ruházatra, higiéniai és élelmiszertermékekre van nagy szükség”, jegyezte meg a fogorvos. Románia már korábban orvosokat, intenzív osztályos asszisztenseket, valamint a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársait és kutató-mentő csapatokat küldött Törökországba.  Alexandru Rafila egészségügyi miniszter vasárnap közölte, hogy további ötszáz orvos és nővér jelentkezett önkéntesen és csapatokba szerveződött, hogy segítséget nyújtson Törökországban. „Az orvosi segítség csak akkor biztosítható, ha az ankarai hatóságok kérik, ami eddig nem történt meg”, fűzte hozzá Alexandru Rafila. Ugyanakkor jelentős mennyiségű gyógyszert is összegyűjtöttek és a román hatóságok a héten megoldást próbálnak találni arra, hogy a gyógyszerek eljussanak oda, ahol nagy szükség van ezekre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

Egymilliárd nyolcszáz millió euró a társadalmilag sérülékeny kategóriába tartozó személyek támogatására elkülönített keretösszeg

Egymilliárd nyolcszáz millió euró az a keret, amelyet 2023-ban a társadalmilag veszélyeztetett csoportokba tartozók támogatására különítettek el. Az idén is a románok millió részesülnek ebben az állami támogatásban. Az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma szerint ezek az alapok lehetővé teszik a 2022-ben biztosított támogatási programok folytatását, amelyek olyan új programokkal egészülnek ki, mint például az energiakártya, melynek összértéke 1400 lej és a fűtési kiadások törlesztésére használható fel. Az összeget, amelyre mintegy négy millió állampolgár jogosult, két részben folyósítják. Továbbá, körülbelül 2 400 000 ember részesül 2 havonta 250 lej segélypénzben élelmiszerek és meleg étel vásárlására, míg 400 ezer hátrányos helyzetű óvodás és diák 500 lejes utalványt kap az új tanévben, iskolai felszerelésre és ruházatra. A kisjövedelmű anyáknak 2 ezer lej összegű támogatást nyújtanak gyermekeik születését követő első 3 hónapban, elektronikus szociális utalvány révén. A kedvezményezettek számát tizenötezerre becsülik. Ugyanakkor több mint egymillió román kap egy-egy huszonnégy kilogrammos élelmiszersegélycsomagot. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

A szarvasmarha-tenyésztők március 23-ig kérelmezhetik az állami támogatást az APIA-nál

A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) tájékoztatása szerint 2023. március 23-ig nyújthatják be kérelmeiket az ügynökséghez a 2022-es tevékenységre járó állami támogatásért azok az állattenyésztők, akik az országos adatbázisban (BND) nyilvántartott szarvasmarhák állandó tulajdonosai. A támogatás révén azokon a szarvasmarha-tenyésztőkön segít a kormány, akiknek tevékenységét 2022-ben negatívan érintette az ukrajnai válság. A támogatás szarvasmarhánként 73 euró, az igényelhető legnagyobb összeg gazdánként 250.000 euró.A kifizetésekre 2023. december 31-éig kerül sor.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

A Victoria-palotában fogadta hétfő reggel Nicolae Ciucă miniszterelnök Markus Söder bajor miniszterelnököt

A két kormányfő négyszemközti beszélgetése után a két küldöttség folytat megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatót tartanak. Ugyanakkor a két kormányfő nyilatkozatot ír alá a Románia és Bajorország közötti kétoldalú kapcsolatok megszilárdításáról. Markus Söder bajor miniszterelnököt Klaus Iohannis államfő is fogadja a nap folyamán.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

A Rádió Világnapján a román rádió valamennyi műsorszolgáltatója Michael Jackson híres „Heal the World” című dalát sugározza

Ma van a Rádió Világnapja. Az eseményt 2011 óta tartják számon, az információs és kulturális tömegtájékoztatási eszköz iránti megbecsülés jeleként. Február 13-a az a dátum, amikor 1936-ban megalakult az Egyesült Nemzetek Szervezetének rádióállomása. A Rádió Világnapja alkalmából a román művészek a román rádióban szolidaritásuknak adnak hangot Ukrajnával szemben, amely tavaly óta drámai napokat él meg. A román közszolgálati rádió valamennyi csatornája 9:30 órától sugározza a „Heal The World” – „Gyógyítsd meg a világot” című híres dalt, amelyet a kilencvenes évek elején adott ki Michael Jackson. A román rádió Big Band karmestere, Simona Strungaru újrahangszerelte a dalt és a Rádió Gyermekkórusával és a Big Banddel sugárzott verzió felvételén több romániai popművész is közreműködött. „A dal üzenete nagyon aktuális, annak ellenére, hogy a kilencvenes években adták ki. Még mindig vannak problémák és szükség van ugyanarra a buzdításra, amit a dal közvetít. Remélem, hogy felkelti azt az érzést az új generációban is, amit a dal üzenete közvetít, mert szükség van empátiára, kedvességre, jóságra és egy derűs világ megteremtésére mindannyiunk számára”, nyilatkozta nemrég Simona Strungaru a román rádió bukaresti FM csatornája által sugárzott egyik műsorban. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

Rozália Gănciulescu – RADOR