2015. június 3

Elutasitották az egészségügyre vonatkozó egyszerű bizalmatlansági inditványt

Ötvenhat szavazattal, 84 ellenszavazattal és egy tartózkodás mellett elutasitották a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egészségügyre vonatkozó egyszerű bizalmatlansági inditványát. A szakbizottság elnöke, a liberális Ion Luchian azzal vádolta a kormányt, hogy nem hozott intézkedéseket az olyan problémák megoldására, mint az egészségügy gyenge finanszirozása, a gyógyszerhiány, illetve az orvosok és az egészségügyi személyzet elvándorlása. A liberális szenátorok, a bizalmatlansági inditvány aláirói, Nicolae Bănicoiu egészségügyi miniszter lemondását követelték az emlitett súlyos problémák miatt. A liberálisok az állitják, hogy a GDP-ből az egészségügynek elkülönitett 4%-os költségvetéssel nem beszélhetünk az egészségügyi rendszer reformjáról. Nicolae Bănicoiu tárcavezető válaszában felrótta a Nemzeti Liberális Pártnak, hogy a jelzett gondokra nem jön megoldással. Mint hozzáfűzte, sok olyan probléma, amellyel jelenleg az egészségügyi rendszer küzd, a Boc kormányzásnak tudható be. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Victor Ponta miniszterelnök ellenzi a jelenlegi tanügyi törvény módositását

A szerdai kormányülés megnyitásakor Victor Ponta miniszterelnök határozottan sikra szállt a jelenlegi tanügyi törvény módositása ellen, amelyet – véleménye szerint – előzőleg meg kell volna vitatni valamenyi tényezővel: a parlamenttel, az elnöki hivatallal, a kormánnyal, a tanügyi szakszervezettekkel, a szülőkkel és a diákokkal. A kormányfő egyetértett azzal, hogy szükség van az új tanügyi törvényre, de – mint mondotta – „valamennyi érintett féllel egyeztetni kell és a törvényt úgy kell kidolgozni, hogy a jövőre nézve érvényes legyen”. Másrészt, Sorin Câmpeanu tanügyminisztertől az egyetemi rektorokkal való mielőbbi talalkozót sürgette olyan megoldások felkutatása végett, amelyek hozzájárulnak az informatikai karokra beiratkozó főiskolások számának a növeléséhez, „mivel a nagy informatikai cégeknek szükségük van jól felkészült szakemberek, mig Románia e területen alapvető hiányosságokkal küzd”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

A képviselők törvénytervezetet fogadtak el a vakációs jegyek folyósitására

A képviselők a szerdai plénumon szakaszonként elfogadták a vakációs jegyek folyósitására vonatkozó törvénytervezetet. A képviselők ugyanakkor jóváhagyták az állami nyugdijrendszer egyes módositásait is, melyek értelmében csökken a standard nyugdijkorhatár azon személyek esetében, akik hat évnél kevesebb időszak alatt az I-es csoportba sorolt munkát végeztek. A dokumentumot szakaszonként valamennyi parlamenti frakció támogatása mellett fogadták el. A vakációs utalványokra vonatkozó törvénytervezet szerint a közintézmények, önálló ügyvitelű egységek, az állami társaságok és vállalatok alkalmazottjai névre szóló, és csak az ország területén használható vakációs utalványokba részesülnek. Az alkalmazott, amey voucher-ben részesül, nem igényelheti a vakációs prémiumot, illetve az üdülési jegyet. A vakációs utalvány csakis az Országos Turisztikai Hatóság által engedélyezett turisztikai egységekben alkalmazhatóak. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Elutasitották a „Transelectrica” egyszerű bizalmatlansági inditványt

A Transelectrica villamosenergia-szolgáltató vállalat helyzete kapcsán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által benyújtott egyszerű bizalmatlansági inditványt a képviselőház plénuma szerdán 107 szavazattal, 191 ellenében és 16 tartózkodás mellett elutasitotta. A liberálisok szerint több állami vállalatot, főleg a energia területén műkődő egységeket, a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Ponta-kormány politikus barátai cégeinek és zsebeinek gazdagitására használja. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

A kormány 15 millió lejjel támogatja a kis- és közepes vállalatokat

A kormány 15 millió lejt utal ki az állami költségvetésből évente finanszirozott programokra, amelyek a kis- és közepes vállalatok támogatására hivatottak. A kormány Memorandum révén hagyta jóvá a májusra járó 15 millió lej felszabaditását, amely a kormány által hat hónap alatt kiutaló alapok harmadik részletét képezi. Az összeget a kis-és közepes vállalatok támogatására kidolgozott programok gyakorlatba ültetésére forditják. Az állami költségvetésből az alábbi programokat finanszirozzák: A fiatalok vállalkozói tehetségének fejlesztésére, a mikróvállallatok létrehozásának és fejlesztésének ösztönzésére, valamint a menedzser-nők vállalkozói kultúrájának fejlsztésére vontakozó programokat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)

Tiz év börtönbűntetésre itélték a Román Vasúti Társaság volt igazgatóját

Szolgálati visszaélés miatt tiz év börtönbűntetésre itélték Mihai Necolaiciucot, a Román Vasúti Társaság (CFR) volt igazgatóját. Nicolaiciuc vezetése alatt a társaság több mint 56 millió euró veszteséget könyvelt el. A birósági döntés megfellebbezhető.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.03)