Revista presei internaționale, 23 februarie 2023

În curând se împlinește un an de când dramatica ‚operațiune specială’ a Rusiei din Ucraina atrage atenția întregii lumi, ocupând constant prima pagină a ziarelor străine.

Se știe că președintele american Joseph Biden a efectuat o vizită-surpriză în Ucraina, după care s-a întâlnit în Polonia cu o serie de lideri europeni.

Cotidianul american The Washington Post menționează că, ieri (miercuri, 22 februarie), „președintele Statelor Unite, Joe Biden, s-a întâlnit în capitala Poloniei cu șefi de stat și de guvern din așa-zisul grup București 9, un grup din care, în afara României, mai fac parte Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia”. Același ziar menționează că, tot miercuri, “președintele Biden s-a mai întâlnit și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg”. La rândul său, cotidianul polonez Gazeta Wyborcza informează că, “după încheierea discuțiilor, participanții au dat publicității o declarație comună”. Dar același ziar afirmă că “partidul polonez de guvernământ, Lege și Dreptate, s-a declarat dezamăgit de vizita lui Biden, susținând că președintele american ar fi trebuit să îl aprecieze”. Altminteri, ziarul francez Le Monde publică o declarație a lui Kirilo Budanov, șeful serviciului militar de informații din Ucraina, care ar fi spus că, cităm, “ne apropiem de sfârșitul războiului din Ucraina, întrucât rușii nu mai dispun de un potențial ofensiv”.

Cotidianul italian Corriere della Sera se ocupă însă mai mult de președintele rus, Vladimir Putin, publicând un citat din discursul rostit, miercuri, pe un mare stadion din Moscova, în ovațiile a mii de ruși. “În prezent se poartă o luptă pentru frontierele noastre istorice”, ar fi spus Putin citat de ziar. Dar tot Corriere della Sera afirmă că, “în urma vizitei pe care premierul Giorgia Meloni a efectuat-o în Ucraina, președintele Zelenski a mulțumit Italiei pentru că încurajează drumul țării sale spre Uniunea Europeană”. Un alt ziar italian, La Stampa, îl citează și el pe Vladimir Putin, care ar fi spus: “Luptăm pentru poporul nostru”, în vreme ce, pe de altă parte, președintele Biden ar fi declarat: “Vom apăra fiecare centimetru al alianței”.

Și tot legat de Rusia, după cum era de așteptat, prezența la Moscova a ministrului chinez de externe, Wang Yi, a atras și ea atenția presei internaaționale. Iată câteva comentarii. “Putin i-a făcut o primire călduroasă celui mai important diplomat chinez”, titrează cotidianul american The New York Times. Referindu-se la acelașI eveniment, ziarul francez Le Figaro afirmă că “ministrul chinez le-ar fi prezentat oficialilor ruși planul său de pace legat de războiul din Ucraina. Dar”, notează același ziar, “diplomații ucraineni dau asigurări că planul a fost pregătit fără eventuale consultări cu Kievul”.

Să răsfoim însă și ziarele rusești. “Occidentul încearcă să dea vina pe țara noastră pentru problemele și conflictele sale, dar Federația Rusă rămâne o forță care își apără interesele și asigură protecția cetățenilor săi”, notează cotidianul moscovit Pravda. Și tot Pravda anunță că “Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a aprobat în unanimitate un proiect de lege care suspendă participarea Rusiei la Noul Start, un tratat pe tema armamentului nuclear”. Un alt ziar rusesc, Izvestia, pomenește și el turneul european al șefului diplomației chineze, calificându-l drept “un turneu al păcii”. Ziarul afirmă că “impulsul pacifist al diplomației chineze este asociat în mare măsură dorinței de a mai atenua din criticile europene legate de sprijinul acordat Rusiei, dar fără a renunța la relațiile cu Moscova”. Iar, potrivit ziarului Kommersant, ministrul chinez ar fi spus că “relațiile chino-ruse sunt vechi și tari ca piatra și vor rezista într-o situație internațională schimbătoare”. Ziarul britanic The Telegraph pomenește și el marele spectacol organizat pe un stadion din Moscova în prezența președintelui Putin. Ziarul relatează că “Putin i-a lăudat pe soldații implicați în așa-zisa ‘operațiune specială’ din Ucraina, spunând: ‘Toată țara îi sprijină. Chiar și copiii’”.

Alexandru Danga, Agențiaa de presă RADOR