Yacon, superalimentul care va înlocui zahărul

Zahărul se ascunde în multe dintre mesele noastre. Cu cât un aliment este mai procesat, cu atât este mai probabil să fie bogat în carbohidrați. De exemplu, a bea o singură cutie de suc este echivalent cu a înghiţi şapte cuburi de zahăr. Dar știm că un consum excesiv de zaharuri poate provoca daune semnificative sănătății noastre. Acesta este motivul pentru care se caută din ce în ce mai mult alternative sănătoase la zaharurile rafinate. Printre acestea se află şi yacon, o legumă- rădăcină care nu este foarte prezentă în farfuriile noastre. Chiar dacă suntem cu toții familiarizați cu cartofii, astăzi s-ar putea să aflați că există și pere, un alt nume pentru yacon. Acest tubercul cu carne albă aproapiat de anghinare este asemănător cu un cartof alungit. Originar din America de Sud, a apărut pentru prima dată în Europa la mijlocul secolului al XIX-lea pentru a înlocui cartoful, apoi a fost amenințat de dăunători. Gustul său este undeva între cel de măr și pepene verde.
Yaconul are particularitatea de a fi bogat în inulină, un zahăr indigerabil, adică nedigerat, ci degradat de flora intestinală. De asemenea, este concentrat în fructo-oligozaharide, fibre care nici nu sunt integrate de organism. Caracteristica lor? Ele oferă un gust natural dulce. Inulina și fructo-oligozaharidele găsite în yacon favorizează şi asimilarea mineralelor de către organism și întăresc sistemul imunitar. Astfel, deşi yaconul este dulce, nu are aproape niciun impact asupra glicemiei, cu alte cuvinte asupra nivelului de zahăr din sânge. Atunci când zahărul din sânge este prea mare, ca la diabeticii netratați, sănătatea este afectată pe termen lung.
Pentru a înlocui zahărul sau în orice caz a-i reduce consumul, putem opta așadar pentru sirop de yacon. Această textură se obţine dupa evaporarea sucului de pere de pământ sub vid. Favorizează concentrația de zaharuri în timp ce evacuează apa. Siropul de yacon poate fi găsit şi în magazinele bio sau pe internet. Prețul lor este de aproximativ 12 euro. Chiar dacă acest sirop seamănă cu cel de agave, se dovedește a fi și mai puțin caloric. Siropul de yacon are un indice glicemic scăzut și o anumită bogăție în minerale. Conţinutul său mare de fibre poate duce la tulburări digestive şi este indicat să fie consumat cu moderaţie. (www.lesoir.be – 28 februarie)/rcostea