2023. március 16.

Románia akut gyógyszerész-hiánnyal küzd

A legnagyobb gondok vidéken vannak, ahol szinte lehetetlen gyógyszertárat nyitani, mivel a fiatalok nem hajlandók a falvakba ingázni. Mehedinți megye a leginkább érintett megyék közé tartozik, mivel 1500-2000 lakosra átlag egy gyógyszerész jut. Ahogy a gyógyszertári adminisztrátorok mondják, a kisvárosokban, például Szörényváron (Drobeta-Turnu Severin) a gyógyszerészek fizetése magasabb, mint a nagyvárosokban, ami természetesen a tapasztalattól és a felelősségtől is függ. A diplomások mégis inkább Temesvárt, Bukarestet vagy Craiovát vlasztják. Emellett a gyógyszerészeti egyetemek számos végzőse a tapasztalatok megszerzése után kivándorol Nyugatra, ahol a fizetések jóval magasabbak, a munkakörülmények pedig sokkal jobbak mint itthon. Mehedinți megyében leginkább a falvakban érződik a szakemberhiány, ahol nagyon ritka a gyógyszertár, csak néhány nagyobb településen található. Emiatt a megyében 50-60 km-t kell megtenniük a betegeknek, hogy megvásárolják a vényköteles gyógyszereiket.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

Románia washingtoni nagykövetségének közleménye

Az amerikai kongresszus demokrata szenátori csoportjának alelnöke, Richard Durbin, és Európával foglalkozó albizottságának elnöke, Jeanne Shaheen, szerdán benyújtott egy törvénytervezetet, amely Románia vízummentességi programba való felvételét javasolja, tájékoztatott Románia washingtoni nagykövetségének közleménye. A kezdeményezés a két szenátor múlt hónapban tett romániai látogatása nyomán jött létre. A projekt motivációjában mindketten hangsúlyozták Románia fontos szerepét a NATO-n és az EU-n belül, kiemelve Románia által erős szövetségesként az Egyesült Államokkal fenntartott szoros kapcsolatot. Románia amerikai nagykövete, Andrei Muraru a javaslatot a legerősebb jogalkotási jelzésként értékelte, amelyet az USA tett Románia irányában. A „Visa Waier” az Egyesült Államok szövetségi kormányának programja, amely lehetővé teszi bizonyos országok állampolgárainak, hogy akár 90 napig vízum nélkül tartózkodjanak az Egyesült Államokban turisztikai, üzleti vagy tranzit célból.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

Csütörtökön, Bukarestben kezdődik „A jövő frankofóniája: oktatás a fenntartható fejlődésért” című nemzetközi konferencia

„A jövő frankofóniája: oktatás a fenntartható fejlődésért” című nemzetközi konferenciát Louise Mushikiwabo, a Frankofónia Nemzetközi Szervezetének főtitkára jelenlétében nyítják meg, aki találkozik Klaus Iohannis államfővel és Nicolae Ciucă miniszterelnökkel is. Louise Mushikiwabo romániai látogatására annak nyomán került sor, hogy hazánk 30 évvel ezelőtt csatlakozott a Frankofónia Nemzetközi Szervezethez. Az esemény jegyében ma este a Román Nemzeti Művészeti Múzeumban a „Violoncelissimo” kamarazeneegyüttes tart koncertet. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

A román cégek képviselik az ország legszilárdabb tőkéjét

A román cégek az ország legszilárdabb tőkéjét képviselik és megoldásokat kell találni, hogy fejlődjenek és regionális vezetőkké váljanak, nyílatkozta Nicolae Ciucă miniszterelnök, hozzáfűzve, hogy ezen vállalatok termékei versenyképesek és e versenyképességet értékesíteni kell. A miniszterelnök csütörtökön részt vett a Liberális Üzletemberek Klubjának összejövetelén. Az itt elhangzott beszédében a kormányfő a román tőkét, a külföldi beruházásokat és az európai alapokat a három legfontosabb forrásnak nevezte, amelyek biztositani tudják Románia fejlődését. Az Országos Helyreállítási Alap révén vállalt reformok gyakorlatba ültetésének fontosságára utalva, megjegyezte, hogy a reformok hozzájárulnak egy erős középosztály kiépitéséhez is. A miniszterelnök szerint tavaly év végén a 805 ezer cégből 152 ezer újonnan alapított cég volt, ami rekordnak számít, és egyben azt is mutatja, hogy a román piac stabil és kiegyensúlyozott.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.16)

Rozália Gănciulescu