2015. április 16

Klaus Iohannis államfő hétfőn tanácskozik a politikai pártokkal

Klaus Iohannis államfő hétfőre a Cotroceni palotába hivta a parlamentben képviselt politikai pártok és alakulatok képviselőit. Az Elnökségi Hivatal szerint, a megbeszélések napirendjén szerepel a választási törvény, az ország határain kivül élő románok szavazati jogának biztositásához szükséges szabályozások megvitatása, illetve a honatyák elleni bűnvádi eljárások megkezdésére, örizetbe vételére vonatkozó kérésék parlamenti jóváhagyásának elemzése. A konzultálások 10-17 óra között zajlanak, s mindegyik politikai alakulatnak egy óra áll rendelkezésére az államfővel való beszélgetésre. A Cotroceni konzultáción a Nemzeti Liberális Párt (PNL) sikra száll a politikai pártok finanszirozását előirányzó törvény felülvizsgálása, valamint a diaszpóra levélszavazását lehetővé tevő, liberálisok által kezdeményezett törvénytervezet mielőbbi elfogadása mellett, közölte Ionuţ Stroe, a párt szóvivője. Az RMDSZ is részt vesz az államfővel sorra kerülő megbeszéléseken. Mint Kelemen Hunor, a Szövetség elnöke elmondta, az RMDSZ véléményét a hétfői megbeszélések után hozza nyilvánosságra. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)

A közigazgatási szakszervezeti tagok általános sztrájkkal fenyegetnek

A romániai helyi közigazgatási szakszervezeti tagok egynapos általános sztrájkot tartanak, a munka teljes beszüntetésével. A tiltakozó akció időpontját a Szövetségi Büró április 23-i ülésén dönti el, tájékoztatott közleményében a Közigazgatási Szakszervezetek Országos Szövetsége (FNSA). A szakszervezeti tagok utólag kijelölik a meghatározatlan időre szóló általános strájk időpontját is. A szakszervezetek béremeléseket és a közpénzekből fizetett személyzet egységes bérezésére vonatkozó 2010/284-es számú kerettörvény ez évtől való gyakorlatba ültetését követelik. A FNSA szerint a helyi közigazgatás alkalmazottjai a közszférea leggyengébben fizetett kategóriája. „A kormány nem fordit megfelelő figyelmet, mi több közömbösen viszonyul a helyi közigazgatási személyzet problémáihoz, akikre úgy tekint, mint valami, jogok nélküli szolgákra, akikkel szemben a román államnak nincs semmi kötelessége, hogy decens életet biztositson számukra is”, mondotta Valer Suciu, a szövetség elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)

Klaus Iohannis államfő kihirdette a NATO rendelkezésére álló katonai erők kialakitását lehetővé tevő törvényt

Klaus Iohannis államfő aláirta a nemzetvédelmi minisztérium megszervezésére és működésére vonatkozó 2006/346. számú törvényt kiegészitő és módositó törvény kihirdetésére utaló rendeletet. A dokumentum előirányozza a NATO rendelkezésére bocsátandó katonai erők és vezetési rendszer kialakitását a sajátos küldetések teljesitése végett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 04.16)

Galacon megkezdődött a Wind Spring 15 multinacionális hadgyakorlat

A galaci Smârdan lőtéren csütörökön ünnepélyes keretek között megkezdődtek a Wind Spring 15 multinacionális hadgyakorlatok. Pénteken a Konstanca megyei Mihail Kogâlniceanu katonai légibázisnál hasonló ceremóniára kerül sor. A Wind Spring elnevezésű manőverhez 2200 román, amerikai, brit és moldovai katonát és több száz páncélos járművet mozgositottak. A hadgyakorlat célja: a NATO-tagállamok és a szövetség partnerországai katonáinak közös, egységes koncepció szerinti edzése az egyes katonai struktúrák közötti együttmükődés kapacitásnak növeléséért a NATO és EU-misszók teljesitése érdekében. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG 04.16)