2023. március 30

Klaus Iohannis: Románia a demokrácia hídfő szerepét tölti be a régióban

Románia az elmúlt három évtizedben a demokrácia hídfője lett a régióban, hangsúlyozza Klaus Iohannis államfő  a „Csúcstalálkozó a Demokráciáért” második rendezvényéhez intézett üzenetében, amelynek az Amerikai Egyesült Államok adott helyet. Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban az államfő megjegyezte, hogy minden országnak támogatnia kell azokat, akik egy olyan jövőért küzdenek, amelyben saját maguk dönthetnek. A demokráciáknak egységesnek kell maradniuk a közös értékek és világnézetek védelmében. Már bizonyítottuk erőnket azzal, hogy közösen támogattuk Ukrajnát, de azzal is, hogy növeltük az egyre nagyobb fenyegetésekkel szembeni ellenálló képességünket. Megmutattuk, hogy demokráciáink tartósak és ellenállóak, és annak is kell maradnia. Ez azt is jelenti, hogy itthon folytatjuk munkánkat azokon a területeken, amelyek továbbra is kritikus fontosságúak demokráciánk megerősítése szempontjából.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Kedvezően véleményezték a Román Kulturális Intézet londoni kirendeltsége igazgatójának, Catinca Maria Nistornak hivatalából való felmentését

A szenátus kulturális és külpolitikai bizottságai kedvezően bírálták el a Román Kulturális Intézet londoni kirendeltsége igazgatójának, Catinca Maria Nistornak hivatalából való felmentését. A viták során a szenátus külpolitikai bizottságának elnöke, a szociáldemokrata Titus Corlățean rámutatott, hogy a felmentésről szóló döntést, a törvény értelmében, a kulturális, illetve a külügyminiszternek kell meghoznia, közös rendelet révén, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója. Catinca Maria Nistor felmentését Liviu Jigman, a Román Kulturális Intézet elnöke javasolta, aki a londoni kirelndeltség igazgatója által támogatott, negatív hatású művészi mozzanatra hivatkozott. A döntés meghozására  egy vélt hivatali visszaéléssel kapcsolatosan az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) által inditott kivizsgálás közepette került sor – a hivatali visszaélés konkrétan arra utal, hogy egy drága londoni irodai lakást béreltek Catinca Maria Nistor igazgató számára.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Az országos képességfelmérő próbavizsgán a VIII. osztályos tanulók több mint 40%-a matematikából ötösnél kisebb jegyet kapott

Az országos képességfelmérő próbavizsgán részt vevő VIII. osztályos tanulók több mint 40%-a matematikából ötösnél kisebb jegyett kapott, mig román nyelvből a diákok 25%-a ért el hasonló osztályzatot. A tanügyminisztérium közlése szerint a jegyeket csak a tanulók írásbeli kérésére vezetik be az osztálynaplóba. Az eredményeket valamennyi oktatási egység szintjén elemzik a tanulókkal folytatott egyéni megbeszélések, osztályviták és a szülőkkel való találkozók során. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Az Országos Autópálya- és Közúttársaság meghírdette a harmadik pályázatot az A13-as Brassó és Bákó közötti autópálya megvalósíthatósági tanulmányára

Az első szerződést 2020-ban írták alá, de csaknem két év után felmondták a tervező kérésére, aki túllépte a tervezett költségkeretet. A múlt hónapban az Országos Autópálya- és Közúttársaság a második pályázatot is törölte, mert nem érkezett ajánlat.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

Emmanuel de Martonne geográfus születésének 150. évfordulójára mellszobrot helyeznek el Bukarestben

A bukaresti Főpolgármesteri Hívatal által jóváhagyott határozat-tervezet értelmében mellszobrot állítanak Bukarestben, a Griviţei és a Victoriei sugárútak kereszteződésénél, Emmanuel de Martonne földrajztudós, Nagy-Románia első térképének megrajzolója emlékére, a geográfus születésének 150. évfordulója alkalmából. Ugyanakkor a Román Akadémia a földrajztudós emléke előtt tisztelgő ülést tart csütörtökön, amelyen részt vesznek az intézmény kutatói, a román egyetemi szféra szakemberei, valamint a francia egyetemek vendégei.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 03.30)

RADOR – Rozália Gănciulescu