2024. február 22

Florin Barbu mezőgazdasági minisztert a jövő héten behívják a szenátusba

Florin Barbu mezőgazdasági miniszternek a jövő héten, a szenátusban, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) kérésére, be kell számolnia, milyen mértékben oldották meg a januárban tiltakozó gazdák követeléseit és ugyanakkor több magyarázattal kell szolgánia az Egyesülés Agroélelmiszeri Román Kereskedőházzal, az ukrajnai gabonaszállítással, az élelmiszerárak emelkedésével és a saját márkás termékek üzletekből való eltávolitására vonatkozó javaslattal kapcsolatban, de a Kifizetési és Intervenciós Ügynökség vezetőjének, Ionuț Lupunak nemrégi elbocsátásáról is. Az elbocsátás kapcsán az AUR a mezőgazdasági miniszter menesztését is kéri, akit azzal vádol, hogy eltitkolja a igazi okot, amiért mindössze két hónapi mandátum után megvált az APIA-igazgatótól.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Több migránst kaptak el, akik TIR teherautóba rejtőzve próbáltak illegálisan kilépni az országból

Több migránst fogtak el csütörtök délelőtt, miközben egy TIR teherautóban, gyümölcsös ládák között rejtőzve próbálták illegálisan elhagyni az országot. Egy török sofőr vezette és Hollandia felé tartó teherautót a Csanádpalota Autópálya Határátkelőnél állították meg. Az árut kísérő okmányok szerint a TIR gránátalmával megrakott ládákat szállított. A vámellenőrzést követően a hatóságok 16 törökországi és szíriai külföldi állampolgárt fedeztek fel a raktérben, a ládák között rejtőzve. A török sofőr ellen migránscsempészet és az államhatár illegális átlépését megkísérlő utazók miatt indulhat büntetőeljárás. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

A Munkaügyi Minisztérium közölte, hogy véglegesítette a több mint 2,5 millió szocális utalványkártya kedvezményezettjének listáját

A Munkaügyi Minisztérium csütörtökon bejelentette, hogy véglegesítette a több mint 2,5 millió szociális utalványkártya kedvezményezettjének listáját. Simona Bucura Oprescu tárcavezető megjegyezte, hogy a kormány az idei évtől a maximális jövedelmi szintet 2000 lejre emeli, amelyre szociális utalványokat bocsátanak ki, így a következő időszakban az aktív kártyákat egyenként 250 lejjel töltik fel. Az idén hat részletet folyósítanak, pontosabban márciusban, áprilisban, júniusban, augusztusban, októberben és decemberben. E támogatás kedvezményezettjei a súlyos vagy közepes fokozatú fogyatékossággal élő gyermekek és felnőttek, akiknek a jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt, valaminta legkevesebbb két gyermeket nevelő családok és egyedülálló szülők, akiknek tagonkénti jövedelme kevesebb 675 lejnél, a nyugdíjasok, akiknek havi jövedelme nem haladja meg a 2000 lejt, valamint hajléktalanok. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Az Országos Szakszervezeti Tömb közölte, hogy sztrájkba léphetnek a Román Posta Társaság dolgozói

Az Országos Szakszervezeti Tömb bejelentette, hogy országos sztrájkba kezdhetnek a Román Posta Társaság dolgozói, abban az esetben, ha a január 31-én lejárt kollektiv munkaszerződés tárgyalása február 29-ig nem zárul le. Dumitru Costin szakszervezeti vezető szerint az alkalmazottak több mint 60%-a minimálbérért dolgozik. „A fizetésemelési javaslataink nem kapnak választ, vagy ha kapnak, megvető választ kapnak. Kezdetben 2025 szeptemberére javasolták a fizetésemelést, majd azt mondták, hogy ez év január 1-től lesz béremelés. Reméljük, hogy február 29-ig befejezzük a tárgyalásokat. Abban a esetben, ha március 1-jén nem tudjuk bejegyezni a kollektív munkaszerződést, amely tisztességes megoldást javasol a fizetésemelésre, nincs más hátra, mint március 1-jén bejelentjük a munkakonfliktus kirobbantását a Román Posta Társaságnál”, hangsúlyozta Dumitru Costin. Az Országos Szakszervezeti Tömb csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott „A Román Postavállalatot eltemető csoport felszámolása” címmel. Dumitru Costin keményen bírálta a jelenlegi vezetést. Elmondta, hogy a bruttó eredmény reálértékben kifejezett alakulása egyértelműen a társaság pénzügyi helyzetének folyamatos romlását tükrözi. A Román Posta állami tulajdonban levő vállalat, amelyet a Kutatási, Innovációs és Digitalizálási Minisztérium – közel 94%-os részesedéssel – és a Tulajdoni Alap – a maradék hat százalékkal – képvisel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.22)

Rozália Gănciulescu