Probele scrise ale examenelor de Bacalaureat și de Evaluare Națională se vor desfășura la datele deja stabilite și nu vor fi amânate

Probele scrise ale examenelor de Bacalaureat și de Evaluare Națională se vor desfășura la datele deja stabilite și nu vor fi amânate, a anunțat, astăzi, ministrul educației, Ligia Deca.

Pentru a permite menținerea acestui calendar, Guvernul a adoptat, cu puțin timp în urmă, o ordonanță de urgență prin care probele de competență de la Bacalaureat sunt echivalate cu mediile din timpul liceului. Actul normativ mai prevede că examenele de titularizare se vor da fără inspecții, iar evaluarea de clasa a VI-a nu se va mai susține. Ligia Deca a explicat că în acest fel, Ministerul Educației a adaptat procesele de finalizare a anului școlar la evoluția grevei profesorilor.

Ligia Deca: În ordonanța de urgență de astăzi sunt trei măsuri. Una, referitoare la echivalarea probelor de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat cu mediile din anii de liceu. Nu este o procedură nouă, a mai fost utilizată. Ea ușurează practic tot ceea ce înseamnă calendarul examenului de Bacalaureat și reușim astfel, cu această echivalare, să rămânem cu probele scrise în calendarul anunțat.

A doua măsură se referă la susținerea examenului de titularizare doar cu proba scrisă, adică nu se vor mai lua în considerare inspecțiile pentru titularizare.

A treia măsură se referă la faptul că evaluarea sistemică la clasa a VI-a cu rol de diagnostic, pe care noi o efectuam anual în sistem, în acest an școlar nu se va mai susține.

Din nou subliniez, probele scrise atât ale Evaluării Naționale de la sfârșitul clasei a VIII-a cât și probele scrise ale examenului de Bacalaureat rămân în același calendar, permițând tuturor elevilor să meargă mai departe, așa cum era programat și așa cum își doresc./csimion/cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 iunie