2023. június 13

Felfüggesztették a pedagógussztrájkot, a diákok keddtől visszatérhetnek az iskolába

Mától ismét iskolába mehetnek a diákok, miután a három hetes pedagógussztrájkot felfüggesztették a szakszervezetek, amelyek hétfőn többnyire megkapták, amit kértek a kormánytól. Konkrétan: két sürgősségi rendelettel megállapították, hogy június 1-től mintegy 25%-kal emelik a tanügyi és a nem tanügyi káderek bérét, évi 1500 lejes bónuszt adnak tanári és szakmai pályafutásra, valamint azt, hogy  a kezdő tanárok fizetését a bruttó átlagkereset szintjére emelik. Emellett a kormány ígéretet tett arra is, hogy az új törvény 2024. január 1-jei hatálybalépése után a jelen és az új bértábla szerinti fizetések különbözetének 50%-át biztosítja. „A másik fontos kérdés arra a garancára utal, hogy az új bértövény kiinduló pontja a pályakezdő, illetve az egyetemi asszisztens fizetése lesz”, magyarázta Ligia Deca tanügyminiszter, hozzáfűzve, hogy „az idei tanév úgy fejeződik be, ahogy megállapították és az országos vizsganaptárt is betartják”. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 02.13)

Az oktatásban dolgozók egy része elégedetlen a sztrájk révén elért eredményekkel

A sztrájk felfüggesztéséről szóló döntés miatt egyes tanügyi alkalmazottak elégedetlenek és folytatni akarják a tiltakozást. Suceaván tegnap is több mint 1500 tanügyi káder tűntetett, mig az Oktatási Szakszervezetek Megyei Szövetségének tagjai közül többnek eltökélt széndékában áll, hogy az órák megtartása utána a következő napokban is tűntetnek. Giani Leonte szakszervezeti vezető kihangsúlyozta: „A szakszervezet üzenetét az emberek adják, én nem tudok üzeneteket kitalálni. Az emberek üzennek nekem, ők adták ezt a hatalmas erőt, hogy végrehajtsam ezt az elképzelhetetlen mértékű sztrájkot itt, Suceaván. Suceava folytatja a sztrájkot. Az iskolák több mint 80%-a sztrájkol”. A suceavai Oktatási Szakszervezetek Szövetségének elnöke azt is közölte, hogy a szakszervezeti szövetségek vezetői bejelentették, hogy felfüggesztik a sztrájkot, mert országos szinten csökkent a részvételi arány és fennáll annak a veszélye, hogy a részvétel 50% alá zuhanjon. Temes megyében is többen nem értenek egyet a sztrájk felfüggesztésével. A Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségéhez tartozó helyi szervezet elnöke ugyanakkor bejelentette, hogy elfogadja a szakszervezeti tagok döntését és felveszik a munkát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

Öt ajánlatot nyújtottak be a Bisztraterebes és Berettyószéplak közötti autópályaszakaszon folyó munkálatok befejezésére

Öt ajánlatot nyújtottak be a Bisztraterebes és Berettyószéplak közötti 26 kilóméteres autópályaszakaszon folyó, csaknem húsz éve megkezdett munkálatok befejezésére. Ezen a szakaszon egy völgyhidat is épitenek, amely Románia egyik leghosszabb hídja lesz. A szerzősdés nyertesének két év áll majd rendelkezére a munkálatok kivitelezésére.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

Folytatódnak a tárgyalások az új kormány felépítéséről

Kedd délben, a Cotroceni palotában megbeszélést tartanak az új miniszterelnök kinevezéséről, miután Nicolae Ciucă liberálsi vezető benyújtotta lemondását a Szociál Demokrata Párttal (PSD) megkötött poltikai megállapodás értelmében. Ugyanakkor folytatódnak a tárgyalások a leendő kormány struktúrájáról és a minisztériumokról, azonban egyelőre nincs hivatalos információ arról, hogy milyen lesz az új kabinet. A részletek délutánra várhatók, amikor a liberálisok és a szociáldemokraták külön ülésen döntik el, kik lesznek a végrehajtó hatalom tagjai. Egyelőre nem tudni, hogy az RMDSZ kormányon marad-e, az viszont ismert, hogy a szövetség képviselőit már nem hívták meg a PSD és a PNL (Nemzeti Liberális Párt) vezetőivel sorra kerülő konzultációra. A PSD, a PNL és a Nemzeti Kisebbségek Csoportja együtt megy a Cotroceni találkozóra. A szociáldemokraták és a liberálisok a tegnap egy széles parlamenti többséget biztositottak maguknak, miután az RMDSZ bizonytalannak mondta szerepvállalását az új kormányban, elégedetlenségének adva hangot amiatt, hogy elveszitheti a Fejlesztési Minisztériumot. Az RMDSZ az új miniszterelnök kinevezésére vár, hogy újrakezdhesse a tárgyalásokat a kormányzás folytatásáról a PSD és a PNL mellett.  Az eddigi nem hivatalos információk szerint a miniszterek egy része esetében nem történik változás, maradnak a mostanig betöltött tárcák élén, azonban egyes minisztériumokat új emberek fognak vezetni. A szociáldemokraták és a liberálisok gyorsított menetrendet szeretnének az új kabinet beiktatására, amelyre nagy valószínűséggel csütörtökön kerül sor. Az ellenzék részéről a Mentsük meg Romániát Szövetség (USR) bírálja a kormányváltást, mivel úgy véli, hogy a miniszterelnökcsere nem fogja megoldani az állampolgárok problémáit. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

Vaslui megyében a munkanélküliek 30%-ának legfeljebb négy osztálya van, ezért nagyon nehéz integrálni őket a munkaerőpiacon

Vaslui megyében a munkanélküliek 30%-ának legfeljebb négy osztálya van, és sokan közülük nem tudnak írni-olvasni. Emiatt nagyon nehéz beilleszkedniük a munkaerőpiacra. Segítségükre a hatóságok több tanulmányi programot is indítottak. A hatóságok szerint ez a valóság nagyon megnehezíti a munkanélküliek e kategóriájának beilleszkedését a helyi munkaerőpiacra, mivel egyetlen munkáltató sem szeretne olyan munkavállalót, aki nem rendelkezik legalább alapvető olvasási és írási ismeretekkel. Ezeknek a felnőtteknek azonban fontos tudniuk, hogy kapnak még egy esélyt. Ilyen meggondolásból szervezte meg a Vaslui Tanfelügyelőség  a „Második Esély”című  programot, megye szinten. A Puiești Technológiai Líceumban és a bârladi „Victor Ion Popa” Gimnáziumban is hasonló programot ültettek gyakorlatba, melynek keretében, azok akik elakarják végezni az I-VIII osztályt, megtehetik. A „Második esély” program két szinten épül fel: az alapfokú oktatásra és a gimnáziumi oktatásra. Az iskolai tanulmányok átlagos időtartama alapfokú oktatásban két év, mig a gimnáziumi oktatásban négy év. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 06.13)

RADOR – Rozália Gănciulescu