Revista presei internațíonale – 7 iulie

Greu încercată în urma invaziei lansate de Rusia cu mai bine de un an în urmă, Ucraina continuă să se afle pe prima pagină a ziarelor străine, iar veștile se succed cu repeziciune și sunt rareori îmbucurătoare.
Semnalat ieri (6 iulie), “un bombardament al forțelor ruse în Lviv, un oraș din vestul Ucrainei, s-a soldat cu cel puțin patru morți, iar armata rusă afirmă că și-a atins toate obiectivele”, informează cotidianul francez Le Figaro. Referindu-se la același incident, ziarul italian La Stampa îl citează pe guvernatorul regiunii ucrainene, Maxim Kozițki, care ar fi spus că “atacul rușilor a vizat o infrastructură de primă importanță și a distrus mai multe clădiri”.
Tot ieri însă, “președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a efectuat o scurtă vizită în Bulgaria”, după cum relatează agenția ucraineană de presă Ukrinform. Un ziar bulgar, Dnevnik, observă însă că “președintele Zelenski a stat în Bulgaria mai puțin de opt ore”, iar în privința atmosferei din cursul vizitei, părerile par a fi împărțite. Același Dnevnik notează că, într-un final, Zelenski ar fi spus: “Mulțumesc, Bulgaria!” Nu așa vede însă lucrurile un parlamentar din partea partidului GERB, citat tot de Dnevnik. În opinia parlamentarului în cauză, Daniel Mitov, președintele Zelenski, cităm, “ar fi măturat podelele cu omologul său bulgar, Rumen Radev, dorind să îl convingă că”, cităm din nou, “ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este un simplu conflict, ci un război”. Dar, a subliniat el împăciuitor: “Nu am să-l critic pe președinte”.
În privința drumurilor președintelui Zelenski, părerile sunt și ele împărțite. Tot Dnevnik menționează că, “deși inițial s-a spus că de la Sofia, Zelenski se va deplasa la Istanbul pentru convorbiri cu președintele Erdogan, președintele ucrainean ar fi plecat de fapt la Praga”.
Iar dacă președintele Zelenski se află în lumina reflectoarelor, un personaj cât se poate de vizibil în războiul din Ucraina pare să fi dispărut în ceață. Este vorba de șeful mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care, după ce a speriat Kremlinul, pare acum să fi dispărut fără urmă. Ziarul american The New York Times îl citează pe “președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, care, după ce acum câteva zile anunțase că Prigojin e în Belarus, ieri (6 iulie) le-a spus unor reporteri că Prigojin nu e în Belarus și că ar fi în Rusia, la Sankt Petersburg”. Iar dacă o fi, se pare că prea ușor de găsit n-o să fie. Ziarul italian Corriere della Sera preia o serie de fotografii apărute mai demult în publicația moscovită Izvestia, iar titlul articolului spune multe: “Lux desfrânat, arme grele, peruci și travestiuri – E casa lui Prigojin, care pare să fie cea a unui șef al mafiei.
Pomenind însă de apariții și dispariții, cu siguranță că un articol din ziarul francez Le Monde nu poate fi trecut cu vederea. “Ce-or să devină locotenenții lui Prigojin din grupul Wagner după această răzmeriță?”, se întreabă cotidianul francez. Ziarul remarcă faptul că, “după ce au raportat Kremlinului atâtea victorii în Siria și în Ucraina, Dmitri Utkin (zis Wagner), Aleksandr Kuznețov (zis Ratibor) și Andrei Troșev (zis Sedoi) s-au și evaporat”.
Dar, în ziarul moscovit Pravda, tot președintele belarus Lukașenko face un anunț care ar trebui să trezească entuziasm. “Tratativele de pace pentru Ucraina ar putea începe la toamnă”, afirmă el. “Este posibil. Poate nu în septembrie, poate mai târziu. Europenii – Franța, Germania – vorbesc deja despre asta”.
Nu de aceeași părere este și de-acum celebra Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe. Ea nu se arată defel optimistă și, în Komsomolskaia Pravda, “acuză Occidentul că împinge lumea spre cel mai negru scenariu”. “Politica externă a Occidentului amintește de un joc cu focul, ba mai mult, de un joc cu kerosen”, spune Zaharova. “Obiectivul nostru este să împiedicăm acest scenariu să devină o realitate”.

(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)