ZONE MILITAIRE OPEX: România anulează achiziția a patru corvete Gowind 2500 de la Grupul Naval Francez

ZONE MILITAIRE OPEX (Franța), 8 august 2023 – În 2019, în urma unei licitații marcate de contestații depuse de grupul italian Fincantieri, Ministerul Apărării din România a anunțat că a selectat Groupe Naval – asociat cu șantierul naval SNC – pentru a livra patru corvete Gowind 2500 Forțelor Navale Române pentru o sumă de 1,2 miliarde de euro și cu un transfer de tehnologie.
Această decizie a fost contestată în instanță de olandezii de la Damen, care au ieșit pe locul doi. Totuși, după ce căile de atac au fost epuizate, contractul nu a putut intra în vigoare.
Motivul? Un dezacord între Naval Group și partenerul său român cu privire la responsabilitatea pentru construcția celor patru corvete.
Anul trecut, se credea că acest caz se va soluționa după ce Franța a semnat o scrisoare de intenție care prevedea un plan de sprijin „ambițios” pentru Forțele Navale Române. Mai ales că, dat fiind contextul de securitate din Marea Neagră, România trebuie să-și consolideze imperativ capacitățile.
În același timp, cei de la Damen au rămas mobilizați, mizând pe eșecul discuțiilor dintre Naval Group și SNC. Contând pe o rețea de „consultanți” din serviciile secrete românești, olandezii și-au menținut de fapt oferta constând în livrarea a patru corvete tip Sigma 10514… Damen conta pe faptul că va putea recupera timpul pierdut prin construirea corvetelor în șantierele navale de la Galați și Mangalia, pe care le deține.
În iunie anul trecut, noul ministru român al Apărării, Angel Tîlvăr, a dat un ultimatum Naval Group, sugerând că, în lipsa unui răspuns din partea franceză, contractul va fi atribuit Damen.
În cele din urmă, vestea a căzut ca un fulger pe 8 august. După cum relatează site-ul specializat Defense România, Ministerul român al Apărării a decis anularea comenzii pentru cele patru Gowind 2500, „în condițiile în care ofertantul declarat câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenii solicitați de autoritatea contractantă”.
Cu toate acestea, nici Damen nu va avea ocazia să profite, din moment ce programul „corvetelor multifuncționale” va fi anulat, „nefiind identificate fondurile necesare declarării câștigătoare a operatorului ajuns pe poziția a doua”, a precizat Ministerul Român al Apărării.
Deocamdată nu se știe care vor fi intențiile Bucureștiului pentru a moderniza flota de suprafață a Forțelpr Navale Române. În orice caz, Naval Group așteaptă în continuare să finalizeze un contract de livrare a două submarine Scorpene, Parlamentul României dând recent undă verde acestei achiziții, estimată la 2 miliarde de euro.

La Roumanie annule l’achat de quatre corvettes Gowind 2500 auprès du français Naval Group


Traducerea: Ruxandra Lambru/rlambru/czaharia