2023.augusztus 10.

A mai kormányülés napirendjéről

A miniszterek ma megvitatják a büntetőtörvénykönyvnek azon cikkelye módosítását, amelyik a gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtásra inkriminációjára vonatkozik. Andrei Serban, a közszolgálati rádió szerkesztője szerint a végrehajtó hatalom a vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott projektekkel kapcsolatban is egy sor új intézkedést kíván elfogadni.

A kormány két sürgősségi rendeletet tűzött ma napirendre. Az első lehetővé teszi, hogy a nem romániai lakhellyel rendelkező állampolgárok ideiglenesen bejegyeztethessék azokat a gépkocsikat és pótkocsikat, amelyeket később ki akarnak vinni az országból, hogy aztán egy másik országban véglegesen bejegyeztessék. A második sürgősségi rendelet javítani fogja a vissza nem térítendő külső forrásokból finanszírozott projektek megvalósításának módját. Szintén napirenden van egy törvénytervezet, amely módosítja a büntető törvénykönyv gyűlöletre vagy diszkriminációra való felbujtással foglalkozó cikkelyét. Jelenleg ez a cikk kimondja, hogy a személyek egy csoportja elleni gyűlöletre vagy megkülönböztetésre való felbujtás hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő. A javasolt módosítás részletesebb, és kimondja, hogy a személyek egy csoportja elleni vagy faji, nemzetiségi, etnikai, nyelvi, vallási, nemi, szexuális irányultsági, politikai vélemény vagy hovatartozás, vagyoni, társadalmi származás, életkor, fogyatékosság, krónikus nem fertőző betegség vagy HIV/AIDS-fertőzés miatti erőszakra való felbujtás hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztéssel vagy pénzbüntetéssel büntetendő. (Radio România Actualităţi)

A főváros prefektusa, Rareș Hopincă mára összehívta a Vészhelyzeti Bizottságot

A megbeszélés tárgya az, hogy megvitassák a játszóterek biztonságát. Mindezt azután, hogy a hét elején egy hatodik kerületi parkban áramütés ért egy ott játszó kislányt azt követően, hogy hozzáért egy utcai lámpaoszlophoz. A főváros prefektusa több játszóteret is ellenőríztetett a városban, és több szabálytalanságot talált:

Rareș Hopincă: A következtetések nem túl biztatóak. Egyes játszóterek állapota siralmas, és ezeken a játszótereken közvetlen balesetveszély áll fenn.

Riporter: A sürgősségi bizottság ülésén a bukaresti oktatási intézmények és kórházak helyzetét is megvitatják. (Radio România Actualităţi)

Közlekedési hírek

Az Útügyi Vállalat és a pályázaton nyertes román vállalkozó aláírhatja az erdélyi autópálya a Bisztraterebes (Chiribiș) – Bihar község szakaszára vonatkozó szerződést. Az aláírás után a kivitelezőnek kétéves befejezési határideje van. A 28 kilométeres szakasz csatlakozik majd a Bihar – borsi határállomás szakaszhoz, amely egy hat kilométeres út és 2020-ban nyílt meg.

Ugyanakkor Sorin Grindeanu közlekedésügyi miniszter szerint szeptember közepén átadhatják az észak-erdélyi autópálya Berettyószéplak – Szilágynagyfalu közötti szakaszát.

A DN 57-es jelzésű műúton a Duna Kazán-szoros térségében ma még lezárják a forgalmat – közölte a közszolgálati rádió tudósítója, Alex Lancuzov. (Radio România Actualităţi – RADOR Hírügynökség)

Ismét megnyitotta kapuit a Tulceai Néprajzi és Népművészeti Múzeum

Több mint négy év után mától újra látogathatja az intézményt a nagyközönséget, miután a műemlék épületet a Duna-delta Integrált Területi Beruházási Eszköz által finanszírozott európai projekt keretében felújították. A múzeum, amely Tulcea egyik emblematikus épületébe költözött és amelyik korábban a Román Nemzeti Bank helyi fiókjának a székháza volt, most egy állandó kiállítással várja a közönséget, amely Dobrogea multikulturális jellegét mutatja be. A Néprajzi és Népművészeti Múzeum öröksége közel 9000 tárgyból áll, a 2005 óta műemléknek számító épület 1924 és 1927 között épült – mondta el a hallgatóknak Luiza Rosetti, a közszolgálati rádió tudósítója.

Székely Ervin, RADOR