2023. augusztus 14.

A kormány ezen a héten is a költségvetési hiány csökkentését célzó két szabályozó rendelkezés véglegesítésén dolgozik

A sajtóban elterjedt, jelentős lakossági hatást kiváltó intézkedéseket már nyilvánosan támadják az állami alkalmazottak, az üzleti környezet, de a hatályuk alá tartozó egyéb munkavállalói kategóriák is. A kormány a költségvetési apparátus létszámának csökkentésével párhuzamosan további díjak és adók alkalmazását tűzte ki célul. „A médiában megjelent szabályozó rendelkezés-javaslat szerint adót kellene fizetniük a drága, több mint 100 ezer euróba kerülő luxusautók tulajdonosainak. Az informatikai területen dolgozóknak pedig, akik most nem fizetnek adót, fizetniük kell, ha túllépik a havi 10 000 lejes fizetést. Az építőiparban és a mezőgazdaságban dolgozók egészségbiztosítást fognak fizetni, amely alól jelenleg mentesülnek. A 10 000 lej feletti bruttó havi fizetésű állami alkalmazottak a továbbiakban nem kapnak üdülési utalványt.Ugyanakkor a cukor jövedéki adójának emelését is fontolgatja a kormány, mindössze két áfakulcsot, kilenc és 19 százalékot vezetne be. A 300 000-ig terjedő bevétellel rendelkező kkv-nek 1%-os, az ezt meghaladók pedig három százalékos adót kell majd fizetniük. Az átutalási összegeket is túladóztatják azon cégek esetében, amelyek kiszervezik nyereségüket. A tervek szerint ez esetben 15% lenne az adó. Az államapparátust csökkentő sürgősségi rendelettel kapcsolatban a kormány elemzi a 200 ezer betöltetlen álláshely megszüntetésének, egyes közintézmények összevonásának, az államtitkárok számának, a vezetői pozíciók számának, a tanácsi adminisztráció tagjainak, illetve a helyi hatóságok kabinetjének tagjai csökkentésének lehetőségét”, tájékoztatott a román közszolgálati rádió tudósitója (RADOR HIRÜGYNÖKSG – 08.14)

A brăilai Duna-híd hétfőtől péntekig éjszaka zárva lesz a daruk szétszerelése miatt

Az egy hónapja felavatott brăilai Duna-híd este 21 órától holnap reggel 6 óráig zárva lesz, de lévén, hogy holnap munkaszüneti nap és nagy forgalom várható, keddtől szerdára virradólag ismét nyitva lesz. A Dunán átívelő híd az egyetlen közúti összeköttetés Brăila és Tulcea megye között, és az első öt évben az áthaladás ingyenes. Az ütemterv szerint a brăilai Duna-híd hétfőtől péntekig éjszaka bezár a daruk szétszerelése miatt, de a hétvégi rövid vakáció alatt keddtől, reggel 6 órától, szerda 21:00 óráig megszakítás nélkül üzemel. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.14)

A román külügyminisztérium figyelmeztette a románokat, akik Norvégiába és Belgiumba szeretnének utazni

Norvégiában hétfőn érvényesek az ország déli területeire vonatkozó piros és narancssárga árvízi szabályok, közölte a bukaresti külügyminisztérium. A helyi hatóságok olyan meteorológiai jelenségekről tájékoztattak, amelyek a folyók áradását, a vízszint gyors emelkedését, utak és hidak lezárását, a közlekedési hálózatok vagy az elektromos áram károsodását okozhatják. A külügyminisztérium ugyanakkor figyelmeztette azokat a román állampolgárokat is, akik repülővel szándékoznak utazni Belgiumba és innen vissza, hogy ma és holnap sztrájkot tartanak a Ryanair társaság helyi leányvállalatának pilótái. A román állampolgároknak azt tanácsolják, hogy kövessék figyelemmel a Charleroi repülőtér vagy a Ryanair weboldalát, hogy meggyőződjenek arról, hogy járataikat nem érinti a sztrájk. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.14)

A családügyi miniszter ellenörzést rendelt el a Brădet településen sajátos nevelést igénylő gyermekeket gondviselő Elhelyező Központnál

Natalia Intotero családügyi miniszter arra kérte a Nemzeti Gyermekjogi Hatóság vezetőségét, hogy küldje ki az intézmény Ellenőrző Testületét a Brassó megyei Brădet speciális nevelési igényű gyermekeket befogadó Elhelyező Központ helyzetének ellenőrzésére. Mint hozzáfűzte, önfeljelentést tett, miután egy 19 éves nőt égési sérülésekkel kórházba szállítottak, és az esetet a Városbiztonsági és Közvetítői Egyesület figyelmébe ajánlották. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.14)
Rozália Gănciulescu, RADOR