2023. augusztus 17.

Románia – A második legnagyobb gazdasági növekedés  az EU-ban
A második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a román gazdaság 2022 azonos időszakához képest. Az Eurostat adatainak fényében ez kifejezetten jó teljesítmény, amit egyetlen tagállam, Írország szárnyalt túl, 2,7 százalékkal. A szóban forgó időszakban 14 tagországban nőtt a bruttó hazai termék (GDP), kilencben csökkent, a görög, a horvát, a máltai és a luxemburgi adat pedig még nem ismert. Két százalékot meghaladó gyarapodás két tagállamban volt még, Cipruson és Portugáliában, egyaránt 2,3 százalék. A legrosszabbul az észt gazdaság teljesített, éves szinten 3 százalékkal zsugorodott. Svédországban és Magyarországon is rosszul áll a gazdaság szénája, 2,4, illetve 2,3 százalékos csökkenés következett be a második negyedévben. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.17)
NATO hadgyakorlat Romániában
A NATO romániai harccsoportjának közel 250 francia, belga és luxemburgi katonája indult el csütörtök reggel a Tulcea megyei babadagi lőtérről a Brassó megyei nagysinki bázisra a Deployex nevű hadgyakorlat keretében. A katonák előzőleg hétfőn a Nagysink-Babadag távot tették meg, a hadgyakorlat célja ugyanis a NATO-csapatok és felszerelésük gyors átvezénylésének a gyakorlása. „Számunkra ez egy jó lehetőség a közös munkára, az együttműködés elmélyítésére a román hadsereggel (…). Nagyon érdekes lehetőség a logisztikai műveletek gyakorlására” – nyilatkozta a sajtónak a NATO-harccsoport parancsnoka.
Philippe Le Duc ezredes elmondta, hogy a katonai járművek a Nagysink és Babadag közötti távot kevesebb mint 12 óra alatt tudják teljesíteni. A Focşani felé haladó katonai konvoj pénteken érkezik meg Nagysinkre. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.17)
Oltásellenes megmozdulást szervezett az AUR
A kötelező védőoltások bevezetése ellen tiltakoztak csütörtökön az egészségügyi minisztérium előtt a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) tagjai, parlamenti képviselői és támogatói. Követelték Alexandru Rafila miniszter lemondását, és kérték az Országos Oltási Stratégia visszavonását a közvitából.
George Simion, az AUR elnöke, aki a tüntetők között volt, kijelentette, hogy az AUR mindig meg fogja védeni az emberi jogokat. „Az AUR elutasítja a diktatúrát. A védőoltás most nem kötelező” – mondta Simion. Claudiu Târziu, az AUR szenátora kifejtette, hogy a tiltakozást a törvénytervezet indokolja, amely „a kötelező védőoltás bevezetésére törekszik, ami elfogadhatatlan a szabadságot szerető románok számára”. A tiltakozók azt is hangsúlyozták, hogy „támogatják a tudományt és a kutatást, de nem hisznek a kormány döntéseiben”, és kiállnak „a polgárok azon joga mellett, hogy eldönthessék, mi a legjobb az egészségüknek”. Az egészségügyi minisztérium a hét elején közölte, nem kötelező és nem is válik kötelezővé az oltás. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.17)
Andrei Baciu az Országos Egészségbiztosítási Pénztár új elnöke
Andrei Baciut nevezte ki Marcel Ciolacu miniszterelnök az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) államtitkárú rangú elnökének. Az erről szóló döntés csütörtökön jelent meg a Hivatalos Közlönyben. A miniszterelnök egy másik döntése értelmében Baciut felmentették az egészségügyi minisztériumban betöltött államtitkári tisztségéből. Baciu, aki Valeriu Gheorghiță visszavonulása után a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) elnöke is volt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) támogatásával került a CNAS élére, Adela Cojant váltja. (RADOR HÍRÜGYNÖKSÉG – 08.17)