2023.augusztus 28.

Felhívással fordultak az orvosok azokhoz, akik meg akarják menteni a crevediai robbanás sérültjeit

A sebesülteknek hosszabb ideig lesz szükségük vérre. Tegnap – bár vasárnap volt – a fővárosban és 24 megyében a transzfúziós központok nyitva álltak azok előtt, akik vért akartak adni a bajba jutottak életének a megmentésére. De a vérkészítményekre a következő napokban is szükség lesz. Tegnap a kora esti óráktól kezdve többen jelentkeztek a vérközpontokban, hogy segítsenek. Így volt ez Konstancában is, ahol a donorok között voltak a mentőcsapatok tagjai és a munkájukat elismerő emberek is. (Radio România Actualităţil)

A hatóságok több büntetőeljárást is indítottak a crevediai gázrobbanás felelőseinek az azonosításáért

Ezzel párhuzamosan ellenőrzik az ország valamennyi üzemanyag- és PB-gáz töltőállomását és ahol közbiztonsági kockázatot észlelnek, ott azonnal leállítják a tevékenységet – jelentette be Marcel Ciolacu miniszterelnök. Hozzátette, hogy törvénymódosításokat is fontolgatnak, amelyeket még ezen a héten elfogadhatnak. Cătălin Predoiu belügyminiszter a maga részéről biztosítékot adott arra, hogy a Crevedia-ügyben bűnösnek talált személyek a törvény szigorával fognak szembenézni. Közben az ügyészség átvette a katasztrófával járó vétkes rongálás bűntette miatt indított eljárást, de a nyomozás nehezen halad, mert az intézmény vezetője, Alex Florența szerint még mindig lehet gázkibocsátás a ciszternákból a helyszínen. Azt is elmondta, hogy az állomás 2020 óta nem üzemel. Az ügyben a korrupcióellenes ügyészek is vizsgálódnak. Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály büntetőeljárást indított a hivatali visszaélés lehetséges bűncselekményei miatt – tájékoztatta a hallgatókat a közszolgálati rádió riportere, Diana Surdu igazságügyi forrásokra hivatkozva. A katonai ügyészek is  vizsgálatot indítottak, amelynek során azt szeretnék kideríteni, hogy a tűzoltók a beavatkozás során  betartották-e a törvényes előírásokat. (Radio România Actualităţil)

A munkaügyi-, pénzügyi- és az európai alapokért felelős miniszterek a tervek szerint ma és holnap Brüsszelbe látogatnak

Az Európai Bizottság illetékeseivel folytatott megbeszélések célja az, hogy megvitassák az Országos Helyreállítási Tervről (PNRR) és a szolgálati nyugdíjakról most készülő törvénnyel kapcsolatos kérdéseket. A román hatóságok elsősorban azt szeretnék elérni, hogy a költségvetési hiány elérje az 5,5%-ot, és hogy a bruttó hazai termék 9,4%-os küszöbértékét eltöröljék a nyugdíjkifizetéseknél. A közszolgálati rádió szerkesztője, Andrei Șerban beszámolója:

Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter feladata lesz, hogy az európai tisztviselőknek bemutassa a szolgálati nyugdíjakról szóló törvény új módosításait, amelyeket az Alkotmánybíróság követel meg. Miután a román kormány megállapodott az európai tisztviselőkkel a szolgálati nyugdíjtörvény formájáról, az Alkotmánybíróság néhány cikkelyt az alaptörvénnyel ellentétesnek minősített. Most a munkaügyi miniszter részletesen ismerteti az alkotmányellenes elemeket, és azt, hogy miként kell azokat módosítani, hogy megfeleljenek az Alkotmánybíróság határozatának.

Simona Bucura-Oprescu megemlíti a kormány azon szándékát is, hogy a szolgálati nyugdíjaknak a nettó átlagfizetést meghaladó rész 15%-át megadóztatja. A munkaügyi miniszternek pedig meg kell majd győznie az európai tisztviselőket arról is, hogy hagyjanak fel a GDP 9,4%-ának a nyugdíjak kifizetésére szánt összegével, és ígéretet kell tennie arra, hogy új nyugdíjtörvényt dolgoznak ki és fogadnak el, amely lehetővé teszi e pénzügyi jogok problémamentes kifizetését. A pénzügyminiszterek és az európai alapokért felelős miniszterek, Marcel Bolos és Adrian Câciu a maguk részéről ismertetik majd a kormány azon szándékát, hogy az idei költségvetési hiányra vonatkozó 4,4%-os küszöböt öt százalék fölé kívánják emelni, és újratárgyalják a RePower uniós szerződés egyes részeit. A két miniszter, fenntartja álláspontját arról, hogy ismerteti majd annak a törvénycsomagnak az elemeit is, amelyért a kormány a parlament előtt akar felelősséget vállalni, és amely az államigazgatás formájára, az adóigazságosságra és az adóelkerülés elleni hatékony küzdelemre vonatkozik. (Radio România Actualităţil)

Székely Ervin